Ar neperkelsime į savo sodus šeivamedžio?

Mūsų krašte turime daug vertingų augalų rūšių natūralioje gamtoje, kurie tarsi prašosi, kad būtų perkeliami į sodybų sklypus. Vienas tokių floros atstovų – juodauogis šeivamedis. Pasaulyje šeivamedžių gentyje priskaičiuojama apie 25 rūšis. Lietuvoje be juodauogio, dar sutinkami raudonuogis ir žolinis  šeivamedžiai.

Ir nuodingas, ir vertingas

Tai nedidelis medis, dažniau krūmas, žydintis gana ilgai baltais žiedais. Daugeliui šeivamedžio kvapas nuteikia nemaloniai. Žemaitijoje jį vadina bezdu, nors nei stena, nei bezda. Gal todėl mūsų krašte jis buvo ne itin populiarus kaip vaistinis kulinarinis augalas. O daugelyje šalių jis tiesiog garbinamas. Nors šeivamedžio uogų dar kurį laiką teks palaukti, jų panaudojimo galimybėmis galima pradėti domėtis jau dabar. Beje, naudingos ne tik šio augalo uogos ir žiedai, bet ir lapai, žievė ir jaunos šakelės. Žiedai yra vertingi, nes juose yra organinių rūgščių, eterinių aliejų, rauginių medžiagų, uogose daug vitamino C, karotino, rūgščių. Uogų ir žiedų užpilai labai rekomenduojami norintiems numesti svorio, sergant peršalimo ligomis, gripu, bronchitu, plaučių uždegimu, reumatu ir kt. 

Kol dar neprinokusios, šeivamedžio tamsiai mėlynos uogos yra sveikatai kenksmingos, lapai ir žievė nuodingi. Tai dėl esančio amigdalino, kurio poveikis yra panašus į ciano rūgštį. Reikėtų skirti raudonuogį šeivamedį, kuriuo lapai, žievė ir žiedai (gelsvai žali) bei uogos yra nuodingi. Kai kuriems sparnuočiams, konkrečiai devynbalsėms, tai nė motais, jos uogas lesa, joms jos nenuodingos. 

Šeivamedis kulinarijoje

Iš baltų juodauogio šeivamedžio žiedų galima gaminti sirupą, sultis, vyną, sidrą, uogienes, įvairius desertus (ledus, želė, pyragus, kremą), o vokiečiai net atrado savo ypatingą receptą: jie merkia žiedų kekes į blynų tešlą ir jas gruzdina. Nors skamba keistai, iš tiesų šis desertas yra labai gardus, o tešloje gruzdintas šeivamedžio žiedų kekes apibarsčius cukraus pudra ir cinamonu patirsite neužmirštamą skonio nuotykį – pamėginkite pasigaminti patys. Bet prieš ryždamiesi kulinariniam eksperimentui, pradėkite nuo paprastesnio – pasigaminkite geriau žinomą šeivamedžio sirupą, kuriuo galėsite skaninti naminį limonadą ir įvairius patiekalus. Taip pat galite prisidžiovinti šeivamedžio žiedų – turėsite gydomosios arbatos. 





Varduvininkai:


-oji metų savaitė, metų diena.

lrytas.lt

Reklama ir skelbimai svetainėje