Skip to content

Gamtos klasės kelionė iš Palūšės į Reškutėnus

Buvusi Švenčionių r. Reškutėnų kaimo mokykla buvo uždaryta prieš porą metų. Šiemet susirinkę Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parko (ANP), Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro, Švenčionių r. savivaldybės administracijos ir Švenčionių Nalšios muziejaus atsakingi darbuotojai, taip pat vietos bendruomenės atstovai bei švietimo puoselėtojai, sutarė buvusioje Reškutėnų mokykloje įrengti ir atidaryti Gamtos klasę. Jos atidarymo iškilmės įvyko praėjusią savaitę.

Tradicinę įkurtuvių juostelę perkirpo pagrindiniai šios gyvosios Gamtos klasės įsteigimo iniciatoriais – ANP direktoriaus pavaduotoja Irena Čeponienė ir Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro direktorius Kęstutis Lisauskas. Jie iškilmių dalyviams surengė ir pirmąją pažintinę pamoką, kurios metu papasakota ir apie šios klasės įsteigimo tikslus, jos naudą, tarp moksleivių ir jaunimo skiepijant meilę gamtai, jos augmenijai, faunai, taip pat kultūros paveldui ir šio krašto istorijai.

Pasak ANP direktoriaus pavaduotojos I. Čeponienės, šis kraštas plačiai žinomas ir lankomas jau nuo 1974 m., kai Reškutėnų šviesuolis Izidorius Kazakevičius tuomet čia įkūrė unikalų kultūros muziejų, kurį jau daug metų lanko ne tik Lietuvos turistai. Bet šis kraštas garsus ne vien muziejumi, bet ir savo istorine praeitimi. Čia ėjo Mindaugo kelias, patrauklios ornitologams Žemaitiškės pievos, kur veisiasi reti paukščiai, šalia – Kretuono ežeras su unikalia paukščių sala.

Anot I. Čeponienės, jau prieš penketą ar daugiau metų parko vadovai, pradėję glaudžiai bendradarbiauti su buvusios Kaltanėnų mokyklos vadovu ir aistringu gamtos grožio propaguotoju, vėliau čia įkurto Ugdymo ir turizmo centro direktoriumi K. Lisausku, pradėjo puoselėti mintį, kad vertėtų Reškutėnus ir jo apylinkes padaryti labiau patrauklius. Todėl ir buvo kartu nuspręsta iš Palūšės į Reškutėnų buvusios mokyklos tuščias patalpas perkelti parko Informacijos centro sukauptą turtingą eksponatų ekspoziciją. Ugdymo ir turizmo centro direktorius labai apsidžiaugė šia parko dovana. Ją čia perkėlė ir įrengė ANP Gamtos skyrius ir jo darbuotojai Tautgirdas Masiulis, Asta Survilaite ir Artūras Čeponis. Neįkainojamą paramą įrengiant klasę suteikė gamtos mokslų daktaras Bronius Šablevičius, padovanojęs daug per ilgus metus sukauptų augalų bei paukščių nuotraukų.

Gamtos klasės piešiniuose atkurti keturi gamtos tipai su jiems būdinga augmenija ir gyvūnija. Klasę puošia įvairių paukščių bei žvėrių iškamšos, todėl moksleiviai ir lankytojai galės susipažinti su gyvąja gamta.

Pasak dr. B. Šablevičiaus, reikia surasti žmogų, kuris sugebėtų kvalifikuotai čia rengti pamokas ar ekskursijas, atsisžvelgiant į ekologines sistemas.

Kalbėjęs vietos seniūnas Antanas Juodaitis pasidžiaugė, kad ANP ir Ugdymo ir turizmo skyriaus iniciatyva ištuštėjusioje mokykloje įrengtas toks nuostabus gyvosios gamtos kampelis. Jis turėtų dar labiau pagyvinti kaimo gyvenimą. Pagal galimybes, padedant rajono savivaldybei, teks pasirūpinti, kad jis deramai būtų išlaikomas ir būtų naudingas. Tam pritarė ir Švenčionių r. Švietimo skyriaus vedėjas Kęstutis Kapačinskas.

Džiaugėsi šia turininga dovana ir muziejininkė Viktorija Lapėnienė, girininkas Ramūnas Tamulis, taip pat Daugėliškio vidurinės mokyklos direktorė Rima Cibulskienė, nes šios mokyklos mokiniai jau kuris laikas lankosi Kaltanėnų Ugdymo ir turizmo centre, su juo palaiko nuolatinius ryšius.

Kalbėtojų nuomone, šioje klasėje galima organizuoti ilgalaikes mokinių stovyklas, kurių dalyviai galėtų padėti atgaivinti Žemaitiškės pelkes ir nuolat iš apžvalgos bokšto stebėti čia besiveisiančius paukščius.

Daug įvairių minčių pareikšta apie šios klasės perpektyvas ir naudą dabartinei jaunimo kartai ir būsimoms kartoms, akcentuota, kad bendromis pastangomis reikia pasistengti, kad šios klasės durys būtų nuolatos varstomos.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje