Skip to content

Ignaliniečiai domėjosi Švedijos ir Danijos energetikos sistema

MI informacija

Švediškoje katilinėje. Dešinėje – rajono meras Bronis Ropė bei savivaldybės skyriaus vedėjas Ričardas Trimonis.

Lapkričio pradžioje rajono meras Bronis Ropė bei savivaldybės administracijos Verslo ir savivaldybės nuosavybės skyriaus vedėjas Ričardas Trimonis dalyvavo studijiniame vizite Švedijoje ir Danijoje. Ši kelionė organizuota, įgyvendinant projektą „Viešosios energetikos alternatyvos“.

Projektas skirtas atsinaujinančios energetikos vystymui regione bei energijos vartojimo efektyvumui didinti. Vienas iš jau atliktų projekto darbų – saulės kolektorių sistemos įrengimas Dūkšto katilinėje. Vizito į Švediją ir Daniją tikslas – susipažinti su pažangiausiomis alternatyvių energijos šaltinių diegimo technologijomis bei efektyvesniu biokuro panaudojimu. Mūsų rajone visos katilinės naudoja biokurą.

Prie katilinės valdymo pulto.

Vizito metu buvo aplankyta keletas energetikos objektų: biokuro katilinės, elektros ir šilumos energijai gaminti naudojančios ne tik medžio atliekas, bet ir išrūšiuotas buitines atliekas, modernūs Gioteborgo nuotekų valymo įrenginiai. Gioteborge iš nuotekų išgaunamas dumblas naudojamas golfo laukų įrengimui. Ant šio dumblo gerai auga žolė. Iš dumblo pirmiausia pašalinamos biodujos, kurios anksčiau buvo naudojamos elektros gamybai, o dabar šiomis dujomis pildomi automobiliai. Ignalinoje dumblas kol kas nepanaudojamas.

Visas paslaugas Švedijoje teikia savivaldybė arba savivaldybės kontroliuojamos įmonės. Privačios kompanijos tuo neužsiima. Šioje šalyje sukūrenamas beveik visos atliekos, jos čia už tam tikrą mokestį suvežamos net iš Anglijos. Buvo aplankytas Lingbi miestelis, kuriame gyvena apie 2700 gyventojų. Jis apšildomas kūrenant atliekas.

Danijoje apžiūrėtas ekomiestelis, kuriame 4 ha plote gyvena apie 80 žmonių, augina savo daržoves, naudoja biokurą arba geoterminį šildymą.

Švedijos mieste stovintis įrenginys maisto atliekoms surinkti.

Šiose šalyse diegiamos visos pažangiausios technologijos. Saulės baterijos įrengtos ant judančių konstrukcijų. Jos atlieka dvejopą funkciją – ir šildo, ir sudaro šešėlį, pavėsį. Saulė, vėjas ir jūros šiluma panaudojamai energijos gamybai ir taip sutaupoma apie 80 proc. energijos. Ignalinoje taip pat planuojama ateityje statyti vėjo jėgaines.

Buvo susipažinta su atliekų tvarkymo sistema. Švedijoje ir Danijoje labai didelis dėmesys skiriamas buitinių atliekų rūšiavimui. Miestuose yra pastatyti atskiri nameliai, kuriuose stovi po keliolika konteinerių. Taip pat yra įrengti specialūs surinkimo aparatai maisto atliekoms, kurios susmulkinamos ir patenka į kanalizaciją. „Galima tik žavėtis tvarkinga ir atsakinga šių šalių visuomene“, – sakė meras B. Ropė.

Ignaliniečiai į kelionę vyko kartu su projekto partneriais iš Visagino, Zarasų, Kauno energetikos instituto bei Kraslavos (Latvija) atstovais.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje