Skip to content

Mokomės sveikai gyventi

MI informacija

Sveiko, gražaus ir kūrybingo gyvenimo pagrindas – visavertė, subalansuota, sveika, saikinga, o šiuo metu ir sveikatinanti mityba, skatinanti fizinį ir protinį įvairaus amžiaus žmonių vystimąsi, darbingumą, gerą nuotaiką, ilginanti gyvenimo trukmę. Kiekvienas Didžiasalio „Ryto“ vidurinės mokyklos mokinys žino: kad kūnas būtų sveikas, reikia sveikai maitintis ir sportuoti. Tad šaltoką spalio 28-osios rytą mokyklą nuskaidrino į ją besirenkančių sportine apranga apsirengusių mokinių ir mokytojų šurmulys. Kol saulutė šildė šalnos nubalintą žolę mokyklos stadione, visi rinkosi į aktų salę.

Vyko sveikatingumo dienos renginiai. Dvyliktokas Irmantas Mikulėnas pristatė vyresniųjų klasių komandinį projektą „Maisto kokybė ir sauga rūpi ne tik Europos Sąjungai (ES)“. Tai tarptautinis Euroscolos projektas. Kiekvienos ES šalies moksleiviai turi galimybę dalyvauti Euroscolos programoje, kuri suteikia galimybę aplankyti EP būstinę Strasbūre ir dalyvauti debatuose, balsavime ES klausimais, bei modeliuojant realaus Europos parlamento (EP) darbą. Programos tikslas – supažindinti jaunimą su EP darbu, skatinti domėjimąsi ES vykstančiais procesais ir suteikti gilesnį Europos, kaip visumos vaizdą.

Utenos apskrities mokyklos ir gimnazijos buvo kviečiamos sukurti pateiktį „Maisto kokybė ir sauga rūpi ne tik Europos Sąjungai“. Mokyklos vyresniųjų klasių komanda, padedant mokytojoms R. Kapliukienei ir J. Mikulėnienei, kibo į darbą. Pasirinkę Hipokrato mintį: „Maistas yra vaistas – taigi leiskite, kad Jūsų vaistais būtų Jūsų maistas“, rinko informaciją bei atliko apklausą apie maisto ženklinimą ir kokybę, maisto priedus su raide „E“, vartojimo terminus, genetiškai modifikuotus produktus. Beieškodami, surado trūkumų etiketėse, skirtose vartotojams. Tarkim, mažas, sunkiai įskaitomas, nusitrynęs etikečių šriftas, ten sunku rasti galiojimo laiką, kartais jis užklijuojamas kainos etikete, energetinių gėrimų etiketėse pabrėžiamas teigiamas poveikis organizmui, bet nutylimos galimos neigiamos pasekmės, maisto produktų plastikinėse pakuotėse slepiasi kenksmingos medžiagos, bet apie tai vėlgi nekalbama. Mokiniai ne tik ieškojo trūkumų, bet ir siūlė savo idėjas, kaip užtikrinti vartotojų teisę į saugumą ir pasirinkimo galimybes.

Darbas buvo įvertintas aukščiausiais balais. Kartu su Utenos Adolfo Šapokos, Utenos „Saulės“, Anykščių Jono Biliūno gimnazijų komandomis, Didžiasalio „Ryto“ vidurinės mokyklos komanda buvo pakviesta į Euroscolos konkurso finalą, kuris spalio 6 d. vyko Utenoje. Praktikos užduotis teko atlikti lietuvių, anglų, vokiečių bei prancūzų kalbomis. Nors finalas buvo sunkus, tačiau mokiniai įgijo patirties ir žinių apie ES ir EP bei Europos Sąjungos valstybes.

Spalis mokykloje buvo sklidinas sveikos gyvensenos renginių. Mokykloje vyko paroda–konkursas „Sveiko maisto svetainė“. 6–12 klasių mokiniai, kartu su klasių auklėtojomis M. Misiūniene, R. Kapliukiene, A. Savickiene, V. Sinkevič, D. Čepuliene, V. Ciunel, D. Pajediene ir J. Čepuliene, rinko informaciją apie daržovių naudą organizmui, kūrė informacinius pristatymus, rinko ekologiškus patiekalų receptus, konsultavosi su geriausiomis šeimininkėmis mamomis ir močiutėmis. Konkursas vyko dviem etapais: reikėjo papasakoti apie pasirinktų daržovių naudą ir pristatyti du ekologiškus patiekalus.

Spalio 20 d. mokyklos aktų salėje pasklido gardus, susirinkusius konkurso dalyvius viliojantis ir masinantis kvapas. Sumaniai, linksmai ir išsamiai klasių atstovai pasakojo apie daržoves. Vienuoliktokai net suvaidino mini spektaklį apie morką ir zuikį, o devintokai į sceną atsinešė pilną krepšį moliūgų, cukinijų, agurkų, pomidorų, baklažanų, linksmai pristatė šių daržovių naudą.

Konkursą stebėjo komisija, kurios pirmininke buvo visuomenės sveikatos priežiūros specialistė I. Beržinytė, o nariai – mokytoja A. Misiūnienė ir bibliotekos vedėja G. Jurgelėnienė. Ji ne tik stebėjo, vertino pasirodymus, bet ir degustavo įvairius valgius, pagamintus iš ekologiškų produktų. Aktų salės stalai lūžo nuo skanių ir sveikų troškinių, salotų, kelių rūšių namuose keptos duonos, uogienių, pyragų, desertų ir gėrimų ( mm-m , kaip ten gardu buvo, taip ir norisi rašyti – „ir aš ten buvau, ir man per smakrą varvėjo, burnoj neturėjau“). Komisija visus įvertino, o šauniausius – vienuoliktokus ir devintokus – atrinko dalyvauti Ignalinoje vyksiančioje konferencijoje–parodoje „Sveikatos galerija“.

Ignalinoje komanda pristatė sveikatos laikraštį, į kurį surašė ekologiškas žinias apie daržoves, sveiką humorą ir apie mokykloje vykusį renginį. Pristatydami laikraštį, dar ir lotynišką šūkį skandavo ,,Mens sana in corpore sano“ („Sveikame kūne – sveika siela“. Juvenalis). Į rajoninį renginį atvežė pačių gardžiausių iš gardžiausių ir ekologiškiausių sveiko maisto patiekalų. Tai vienuoliktoko Tomo Rašimo iš naminio raugo pagal senas duonos kepimo tradicijas kepta duona, dvyliktokės Agnės Panavaitės ruginė duona, kepta ant klevo lapų pagal jos močiutės duonos kepimo receptą.

Devintokė Violeta Čirikaitė daržoves savo troškiniui ,,Rudenėlis“ užsiaugino ekologiškame močiutės darže. Šalia šių patiekalų puikavosi ir burokėliai, marinuoti obuolių sultyse, ir afrikietiški agurkai medaus marinate. Visi dalyviai skanavo mūsų mokinių gamintą maistą, keitėsi receptais.

Buvo smagus, skanusi ir įdomus renginys. O sugrįžome į mokyklą su padėkos raštu ir trečia vieta už tautinio paveldo propagavimą ir duonelės kepimą pagal močiučių receptus.

Bet grįžkime  į sveikatingumo dieną mokykloje.

Taigi, po Euriscolos projekto pristatymo, mokyklos direktorė E. Sekonienė, aptardama sveikos gyvensenos projektus, išgyrė ir apdovanojo padėkos raštais visas dalyvavusias 6–12 klasių komandas. Po aptarimų ir pagyrų, visi draugiškai išskubėjome į mokyklos stadioną, kur prasidėjo sportininkų renginys. Pirmiausia vyko mankšta. Ne bet kokia. Mankšta visiems. Mankštinosi ir mokytojai, ir mokiniai, o ją vedė pagal  flaschmobo principą 11 klasės mokiniai G. Misiūnaitė, T. Rašimas, O. Mikulėnaitė ir dvyliktokė S. Rašimaitė. Miestelio gyventojams buvo smalsu stebėti visame stadione ratu sustojusius besimankštinančius mokyklos bendruomenės narius. Po mankštos, 1–4 klasių mokiniai, kartu su savo mokytojomis D. Misiūniene, D. Lukšėniene, L. Račkauskiene ir A. Misiūniene, pasivaikščiojo gryname ore, rinko medžių lapus ir pagal juos atpažino medžius. Simboliškai apjuosė mokyklą, norėdami apsaugoti visus nuo gripo. Antrokai net paruošė plakatų: „Gripui – ne“, „Valgyk sveiką maistą“, „Sportuok, kad būtum sveikas“. Stebėjome ir vyresnių klasių sportines varžybas.

Kūno kultūros mokytojos J. Čepulienė ir R. Subačienė 5–12 klasėms sudarė įdomių estafečių ir, pasitarę su aktyviausias mokyklos sportininkais, parinko įvairių sporto šakų rungtynių: futbolo, krepšinio, tinklinio.

Garsiausių sirgalių palaikymo šūksnių sulaukė estafečių varžybos tarp mokyklos rinktinės ir mokytojų komandų. Mokytojai nusileido mokiniams. Visai nedaug, vos vos, truputėlį. Tarp klasių nugalėtojų buvo, tik nebuvo pralaimėjusių. Visus vienijo sportinė nuotaika ir sveikas azartas.

Iškelti sveikatingumo dienos tikslai buvo pasiekti: visapusiškai ugdyti fizinius mokinių gebėjimus bei kryptingą fizinį vaikų vystimąsi, ugdyti sąžiningo rungtyniavimo, varžymosi bei kolektyvinės veiklos gebėjimus. Padėti susiformuoti fizinio aktyvumo motyvus, sveikos gyvensenos įpročius bei saugaus elgesio normas. Tad dienos šūkį „Judėk ir tobulėk“ – įvykdėme.

Manau, kad bendradarbiavimas ir bendravimas – šaunios ir veiklios mokyklos bendruomenės pagrindas. Ateityje mūsų mokyklos bendruomenės laukia daug kitų projektų, olimpiadų, sporto varžybų, konkursų, konferencijų, parodų. Ir ką jūs manote, žinoma, kad dalyvausime, dainuosime, piešime, kursime, sportuosime ir sveikai maitinsimės.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje