Skip to content

Tverečius – rajono pasienio vartai į Rytus

Užtverta Dysnos upe eina valstybės siena. A. Artemjevo nuotr.

Tverečiaus pasienio postas – rajono vartai į Rytus. Kol kas jis yra dvišalis, tik tarp Lietuvos ir Baltarusijos. Į trečias šalis (tarkim Rusiją) pro Tverečių nenuvažiuosi. Dar prieš kelerius metus vyko aktyvūs svarstymai dėl porto pertvarkymo į tarptautinį. Lietuviai šio statuso siekė Tverečiaus postui, baltarusiai – Adutiškio. Po to šios diskusijos keliems metams buvo tarsi užkonservuotos, dabar vėl prisimintos. Tik šįkart, MI žiniomis, jau abi pusės sutinka, kad tarptautiniu turėtų tapti Tverečiaus pasienio postas. Čia mažiau lėšų reikėtų keliams restauruoti. Taigi ateities vizijos Tverečiui šypsosi. Tarptautinis statusas – ne vien toks pavadinimas. Tai nauji verslai, naujos darbo vietos.

O kol kas Tverečiaus postas dar dvišalis. Vasarą pro jį pravažiuoja iki 300 žmonių, dabar ir žiemą – apie 100. Pasieniečių tarnyba čia rami, nors, pasak Tverečiaus pasienio užkardos vado Artūro Jatulio, įvykių netrūksta ir čia. Šiemet poste išsiaiškinta 15 kontrobandos atvejų, sulaikyta apie 1800 nelegaliai vežtų cigarečių pakelių. Žinoma, tai smulkmė, lyginant su Kaliningrado srities pasieniu, kur tokie ir daug didesni rūkalų kiekiai sulaikomi bemaž kasdien.

Tverečiaus pasienio užkardos vadas Artūras Jatulis.
A. Artemjevo nuotr.

Pasak užkardos vado, tarp sulaikytų daugiausia lietuviai, bet buvo ir baltarusių. Nelegalių cigarečių vežėjai kartais blyksteli išmone, kaip paslėpti vežamą kontrabandą.

– Įsiminė atvejis, kai demaskavome vieno neįgalaus vyro gudrybę. Jis atvažiavo į postą, neišlipdamas iš automobilio (nes išlipti išties negalėjo) padavė dokumentus. Tačiau mes turėjome operatyvinės informacijos, kad jo automobilyje gali būti paslėptų cigarečių. Neįgalųjį iškėlėme iš kabinos ir po sėdyne, ant kurios sėdėjo, suradome įrengtą slėptuvę, – pasakoja A. Jatulis.

Užkardos vadas priminė, kiek ir ką galima vežti per valstybės sieną. Cigarečių galima turėti tik 2 pakelius, alkoholio – 0,5 litro. Kadangi muitinės dvišaliuose postuose nėra, negalima vežti jokio augalinio, taip pat beveik jokio gyvulinio maisto. Tarkim, mėsos gaminių nevalia jokių vežti, net konservų ar rūkytų gaminių. Išsamios informacijos apie tai galima rasti VSAT internetinėje svetainėje www.pasienis.lt .

Pro pasienio vartus į Rytus nepatikrintas nepravažiuosi.
A. Artemjevo nuotr.

A. Jatulis sako, kad kartais tyčia ar ne suklumpama ir nekertant valstybinės sienos, o būnant pasienio zonoje, kurios plotis – 5 km. Vykstant į Tverečių, informacinis ženklas įspėja, kad pasienio zona prasideda jau nuo Mikalavo. Būnant pasienio ruože jau būtina turėti asmens dokumentą – pasą ar asmens tapatybės kortelę. Anksčiau asmens dokumentu laikytas ir vairuotojo pažymėjimas, dabar jau ne. Jei pasienio ruože jus sustabdys pasieniečiai ir jūs neturėsite asmens dokumento – tai jau pažeidimas, gresiantis bauda. Tverečiaus seniūnijos geografinė padėtis tokia, kad vos ne visa seniūnijos teritorija – pasienio ruožas.

Jame apribotas ir akcizinių prekių kiekis, kurį galite turėti: iki 10 pakelių baltarusiškų cigarečių ir iki 1 litro alkoholio. Pasienio ruože, kaip ir kitur, be įsigijimo dokumentų galima vežti iki 40 l degalų. Didesniam kiekiui reikia dokumento, įrodančio, kad benziną ar dyzeliną įsigijote teisėtai. Tokiu dokumentu yra ir degalinės kasos čekis.

Pasienio postas priklauso Tverečiaus pasienio užkardai. Ateinantį vasarį sukaks 10 metų, kai po reorganizacijos užkarda buvo įsteigta (tiksliau, gavo Tverečiaus vardą). Iki tol vadinosi Ignalinos užkarda.

A. Artemjevo nuotr.A. Artemjevo nuotr.A. Artemjevo nuotr.A. Artemjevo nuotr.A. Artemjevo nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje