Skip to content

Gamtos gyvybės ir grožio paslaptys – „Kitoje šviesoje“

MI informacija

Zarasų krašte Rimantas Bikulčius – žinomas žmogus. Jis jau keletą metų vadovauja Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijai. Direktoriui užtenka vadovavimo ir pedagoginio darbo  rūpesčių, tačiau be jų direktorius turi ir savo pomėgį, su kuriuo negali išsiskirti nuo pat vaikystės – tai fotografija. Šiuo metu meistro objektyvas vis dažniau krypsta į gamtą.

Gal todėl, kad graži gamta supo jį nuo pat kūdikystės. Rimantas gimė gražiame Dūkšto krašte – Plavėjų kaime prie Luodžio ežero. Gal kai kam atrodo, kad tai tik eilinis, iš šimtų kitų niekuo neišsiskiriantis, Aukštaitijos kaimas. Rimantui – tai gimtinė, neišpasakyto unikalaus grožio kampelis, gaivus kūrybos šaltinis, gurkšnis malonaus atokvėpio. Čia jis sėmėsi ir semiasi idėjų savo foto kūriniams. Unikalų gamtos kampelį supo mėlynakiai ežerai, didžiulis Luodžio ežeras, iš šio  krašto žemės savo kelionę pradeda upė Šventoji.

Kai R. Bikulčius mokėsi Dūkšto vidurinėje mokykloje, berniuką paviliojo fotografija. Tada,  dvylikos metų, jis pirmąkart į rankas paėmė fotoaparatą ir niekada negalvojo, kad su juo susidraugaus ilgam. Vaikystėje į fotoaparato objektyvą patekdavo  bendraamžiai, pažįstami. Įamžinti gamtos vaizdus ne taip viliojo. Po vidurinės mokyklos buvo studijos tuometiniame Vilniaus pedagoginiame institute, kur Rimantas įgijo istorijos mokytojo specialybę. 1986 m. jis atvyko į Salako vidurinę mokyklą, mokė šio krašto vaikus istorijos. Po trejų metų tapo mokyklos direktoriumi. Jau keli metai, kaip R. Bikulčius direktoriauja gimnazijoje Zarasuose. Keitėsi darbai ir rūpesčiai, tačiau  fotografijai  pedagogas išliko ištikimas ir ta meile jai jis nė sykio nesuabejojo. 

Simboliška, kad kai negailestingai rudenį pradeda trumpėti diena, mažiau ir mažiau saulės šviesos, žinomas fotografijos meistras pakviečia zarasiškius į savo darbų parodas.

Šįkart ji pavadinta „Kitokia šviesa“. Ji buvo pristatyta Zarasų krašto muziejuje. Parodoje pateiktos kelios dešimtys spalvotų fotografijų, kuriose pro medžius skverbiasi saulės spinduliai, malonina nepakartojama  atbundančio pavasario gamta, sustabdytos žavios vasaros akimirkos. Jos ir sušildo žiūrovą, ir nuveja niūrią  rudens darganą, padovanoja šviesių prisiminimų ir svajų.

Ne visi darbai tilpo į parodą. Dalis  jų parodos atidarymo dalyviams buvo demonstruojami ekrane. Kompozicija, kurioje fotografijos buvo papildomos literatūriniais tekstais, dar sykį leido paklaidžioti fotografijų meistro keliais, pamąstyti apie gamtą, jos neįprastą turtą ir trapumą, kurio skubančioje laiko tėkmėje ne visada pastebime.

Parodos autorių sveikino Zarasų r. meras Arnoldas Abramavičius. Jis taip pat įvertino meistro profesionalumą. Pastebėjo, kad nors  fotografas nėra fizikas, tačiau šviesos paslaptis įvaldęs puikiai ir jų žaismą gamtoje unikaliai pateikęs savo darbuose.

Rimantas aktyvus gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis“ narys. Šio klubo nariai – Utenos, Ignalinos, Zarasų, Kupiškio, taip pat Vilniaus fotografai. Klubo narių tikslas – populiarinti gamtos fotografiją, skatinti gamtosaugos idėjų propagavimą meninės raiškos priemonėmis. Klubo vadovas Rimantas Udras sveikino aktyvų klubo narį ir įteikė jam žalią skėtį.

Rimantą pasveikinti, pasidžiaugti jo kūryba atvyko ir klasės draugai, kurie 1981 m. kartu baigė Dūkšto vidurinę mokyklą. Tarp jų ir Ignalinoje gerai žinomas dantų technikas Kazimieras Balževičius, arba tiesiog – Kaziukas.

Daug sveikino žodžių, gražių palinkėjimų išsakė parodos autoriui kolegos, zarasiškiai. Visi buvo sužavėti jo darbais, atkreipė dėmesį, kad meistro žvilgsnis yra labai jautrus mūsų krašto gamtai, kantrus šviesos stebuklo laukimui auštant.

R. Bikulčiaus fotografijos darbai žinomi žurnalo „Foto“ skaitytojams, daugelio lietuvių ir užsienio fotografų bendruomenių nariams. Už sukurtus virtualius fotografijų albumus, nuotraukas, spausdintas fotografijų albumuose ir kataloguose, meistras sulaukė ir daug apdovanojimų.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje