Skip to content

Kam krizė, o Ignalinai šis metas – „aukso amžius“

2007–2013 m. ES finansavimo laikotarpiu rajone jau įgyvendinta 14 projektų, kurių vertė 32 mln. Lt. Šiuo metu vykdomi 45 projektai, kurių vertė apie 60 mln. Lt, rengiami dar 56 projektai, vertinami 35 mln. Lt. „Šis laikotarpis Ignalinai – „aukso amžius“, – pateikdamas šiuos skaičius, svečiams tądien kelis kartus pakartojo rajono meras Bronis Ropė.
Antradienį po Ignaliną važinėjo būrelis žmonių, kurie vis tai vienur, tai kitur stabtelėję ir išlipę iš automobilių, aptarė, diskutavo apie tai, ką mato. Vyko septynių ES finansuotų miesto infrastruktūros gerinimo projektų pristatymo renginys. Jame dalyvavo respublikinių institucijų, atsakingų už projektų finansavimą ir jų vykdymą, atstovai, kolegos iš Švenčionių savivaldybės, rangovai, savivaldybės vadovai ir specialistai, atsakingi už projektų įgyvendinimą. Pristatyti baigti miesto projektai: „Aukštaičių gatvės Ignalinos mieste kompleksinis renovavimas“, „Ignalinos miesto rytinės dalies gatvių rekonstravimas“, „Ignalinos miesto urbanistinės infrastruktūros kompleksiškas plėtojimas“, „Dviračių ir pėsčiųjų tako Ignalinoje nuo Švenčionių gatvės iki Sporto gatvės statyba“, „Bendro naudojimo rekreacinės teritorijos prie Mokyklos gatvės Ignalinoje kompleksiškas pertvarkymas ir pritaikymas turizmui“, „Ignalinos rajono savivaldybės administracijos pastato renovacija“, „Ignalinos miesto daugiabučio namo Smėlio g. 28 (statybos metai 1971) atnaujinimas pirmiausia didinant  energijos vartojimo efektyvumą“. Projektus vietose pristatė jų vadovai, kurie paaiškino jų tikslą, reikšmę miestui, atsakė į klausimus. Matydami tokią darbų gausą ir girdėdami dar įspūdingesnius ateities skaičius, kai kas iš svečių net juokavo, kad tokiais tempais dirbdama Ignalina greitai pavys ir aplenks Ameriką.

Susipažinimas su projektais prasidėjo savivaldybėje, nes jos pastato renovacija – vienas iš pristatytų projektų. Pasak jo vadovo Mykolo Viškelio, 1965 m. statytą pastatą verkiant reikėjo renovuoti. Už daugiau nei 878 tūkst. Lt apšiltintos sienos, cokolis, renovuotas stogas, modernizuota šildymo bei įrengta vėdinimo sistema.  Sprendžiant pagal spalio mėnesį, atlikti darbai taupo apie 10 proc. šilumos. Savivaldybės fasado, kaip ir kitų renovuojamų miesto pastatų ir net šaligatvių spalva pritaikyta prie Laisvės aikštės spalvinės gamos. Ši idėja dar gilesnė. Vyrauja smėlio spalva, kuri tarsi primena, kad dar prieš pusę amžiaus Ignalinoje vyravo smėlis, kurį pakilęs vėjas pustydavo tarsi sniegą.

Svečiai apžiūrėjo pertvarkytas pagrindines miesto centrinės dalies gatves (naujus šaligatvius, pėsčiųjų ir dviračių takus, įrengtas vaikų žaidimus, automobilių stovėjimo aikšteles, poilsio bei sporto erdves), rekonstruotas Budrių kvartalo Švenčionių ir Vilniaus gatves, geležinkelio pervažos teritoriją, dviračių ir pėsčiųjų taką nuo Švenčionių iki Sporto gatvės, pirmąjį baigtą renovuoti daugiabutį namą, kurių Ignalinoje iš viso bus renovuota 15.

Jau trumpai lapkričio dienai merkiantis, būriu pasivaikščiota viena gražiausių tapusioje Ignalinos vietoje prie Paplovinio ežero. Čia taip pat pasidarbuota iš peties – sutvarkyta krantinė, paežerė, renovuotas tiltas, takai ir jų apšvietimas, sutvarkyta miesto legendą simbolizuojančios skulptūros aplinka, valomas ežero dumblas. Svečiams įspūdį padarė iš ežero dugno ištraukta krūva medžių kamienų, sukrautų krante.

Paskutiniame, septintajame tos dienos objekte, žiūrėtojus pasitiko Kultūros ir sporto centro liaudiškos muzikos kapelos garsai, kuri griežė po naujos lauko scenos stogu. Čia vyko svarbiausios tos dienos renginio (renovuotų objektų apžiūros) akimirkos. Prie ištiestos ilgos simbolinės įkurtuvių juostelės sustojo visų septynių tądien pristatytų projektų atstovai, kurie vienu metu tą juostelę perkirpo. Kartu su meru tai padarė Centrinės projektų valdymo agentūros struktūrinės paramos departamento Vietinės ir urbanistinės plėtros projektų skyriaus viršininkas Vygandas Alekna, Lietuvos verslo paramos agentūros  Projektų valdymo departamento Turizmo projektų valdymo skyriaus vedėja Irma Poškutė, Regioninės plėtros departamento Vilniaus apskrities skyriaus vedėjas Ričardas Sabaliauskas bei darbus atlikusių įmonių vadovai Jonas Jakaitis (UAB „Aukštaitijos traktas“), Rimantas Zigmantas (UAB „Meleksas“), Viktoras  Markovas („Ignalinos statyba“).

Meras B. Ropė dėkojo visiems dirbusiems, kaip nors kitaip prisidėjusiems ar darbus kritikavusiems, įgyvendinant šiuos projektus, kvietė ignaliniečius ir svečius naudotis geresnėmis poilsio ir gyvenimo sąlygomis. Sakė, kad mieste ir kaimo vietovėse iš viso numatyta įgyvendinti apie 115 įvairių projektų, kurių bendra vertė apie 130 mln. Lt.. Visi raukomės dėl krizės ir jos keliamų negatyvių reiškinių. Anot mero, krizė kartais gali ir pasitarnauti. Taip buvo ir šįkart. Krizė leido taupyti. Organizuojant vien tik tądien pristatytų 7 projektų statybos darbų pirkimo konkursus, buvo sutaupyta daugiau nei 4 mln. Lt. Mat rangovinės organizacijos, siekdamos laimėti darbų konkursus, mažino pradines kainas (juk laimi pasiūlęs mažiausią kainą). Tarkim, pradinė savivaldybės pastato renovacijos kaina buvo 1,3 mln. Lt, o po konkursų liko kiek daugiau nei 878 tūkst. Lt. Taip būta bemaž visuose projektuose. Sutaupytos lėšos naudojamos kitiems reikalingiems darbams atlikti.

Kadangi antradienį pristatyti 7 įgyvendinti projektai, tiek meras, tiek juos laiminęs Ignalinos klebonas kun. Deimantas Braziulis šį skaičių vadino iškalbingu, miestui ir jo žmonėms nešančiu pilnatvę ir sėkmę.

Už nuoširdų darbą, paramą bei bendradarbiavimą, įgyvendinant projektus, meras B. Ropė padėkos raštus įteikė projektų vadovams ir finansininkams, taip pat dalyvavusiems svečiams, atstovavusiems institucijas, atsakingas už projektų finansavimą ir jų vykdymą, žurnalistams. Renginyje be vietinės žiniasklaidos dalyvavo net trys žurnalo „Savivaldybių žinios“ žurnalistai. Rašinys iš Ignalinos bus spausdinamas ateinantį ketvirtadienį.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje