Skip to content

Vis viena bus blogai

MI informacija

Prisipažįstu: apie visas valdžios institucijas buvau šiek tiek prastesnės nuomonės. Tiesa, gal dar šitas pažadas nebus įvykdytas, gal dar ne visi „Snoro“ indėlininkai savo pinigus atgaus iki Naujųjų metų, bet vis dėlto nesitikėjau, kad taip atsitiks. Na, jeigu atsitiks, tai bus galima visus pagirti.

O ką čia papeikus? Na, ar gali peikti už darbo liaudies gerovę kovojančius komunistėlius už tai, kad „Snoras“ buvo jų vadų šėrykla? Už tai, kad ir abiejų Brazauskyčių vaikeliai tame banke sėkmingai darbavosi, kaip sakoma, ne už dyką, oi ne už dyką? Čia juk normalu, nuo senų – anų – laikų komunistėliai turi šiltas vieteles. Žinoma, baisiai jie rėkia, kai juos iš tų vietų pakrapšto – girdi, patyrusius kadrus išmeta, bet juk mes prie viso šito jau seniai, irgi nuo anų laikų, esame įpratę.

Tad geriau apie mūsų visų kišenę, kitaip tariant, šalies biudžetą pakalbėkime. Europoje krizė tęsiasi, visokie graikai, ispanai, italai ir kiti pietiečiai dirbti nenori. Teko čia mano dukrai į Ispaniją, į Barseloną nuvažiuoti, tai pasakojo, kad ten už ispanus daugumą darbų kinai ir juodaodžiai nudirba, o ispanai tik vadovauja, jeigu ir to daryti netingi.

Taigi visi tie pietiečiai dirbti tingi, tik streikuoja, jų valstybės tiek prisiskolino, kad visoje Europoje krizė dantis šiepia. Dar laimė, kad mums euro neleido įsivesti – būtumėm ir mes už juos mokėję. Bet ir dabar ekonomika neaugs taip, kaip galėtų, diržai dar liks suveržti.

Todėl Vyriausybė, norėdama biudžetą užpildyti, siūlo PVM padidinti nuo dabartinių 21 iki 23 proc.

Ką tai žmonėms reiškia? Ogi tai, kad visiems viskas pabrangtų. Todėl politikieriai pradėjo siūlyti visokius dalykus, kad tik žmonėms geriau būtų. Na ir, žinoma, kad jie tokių gerų politikų pasiūlymų neužmirštu ir per Seimo rinkimus už juos balsuotų.

Pirmieji labiausiai putoti pradėjo liberalai. Iš pradžių pasiūlė atidėtų pensijų grąžinimą. Paskui, matyt, kažkas iš jų susiprato, kad tarp rinkėjų pensininkai nemažą dalį sudaro, todėl į Seimą liberalai gali ir nepatekti. Ir tada jie pasiūlė mažinti valdymo išlaidas.

Gražiai skamba, ar ne?  Mažinti valdymo išlaidas! Juk iš karto tai atrodo – bus sumažinti pinigai valdžiai išlaikyti.

Bet čia liberalai, kaip sakoma, „durnių“ ieško. Sumažinti valdymo išlaidas – tai reiškia, sumažinti pinigus, skiriamus visoms ministerijoms. Jau rašiau, kad daugiausia pinigų tenka pensininkams, sveikatos apsaugai, vaistams, švietimui. Atlyginimai ministerijos valdininkams čia sudaro menkutę dalį, todėl vėlgi nukentėtų labai didelė dalis žmonių – ir policininkai, ir mokytojai, ir gydytojai, ir, žinoma, visi pacientai.

Tad ir šitas variantas ne iš geriausių, nors irgi, kaip sakoma, svarstytinas. Bet ar liberalai negalėtų tiesiai pasakyti žmonėms, kad pasirinkus jį irgi teks diržus veržtis?

Ne, iš liberalų šito nesulauksite, Lietuvą iš Briuselio apdergti – tai liberalas sugeba, o tiesą pasakyti – atleiskite.

Socialdemokratai siūlo nieko niekam nemažinti, o tiesiog pasiskolinti – ne iš „Snoro“, ne, iš kokio nors užsienio banko.

Šitas variantas labai patrauklus būtų, jeigu ne vienas „bet“: skolą grąžinti reikės, ir dar su palūkanomis. Juk jau ir dabar verkiama, kad Lietuva yra praskolinta. Kas bus tada, kai skolą prireiks grąžinti, iš ko tada skolinsimės, už kokias palūkanas? Ar tapsime panašūs į tuos, kurie pasiima greitą kreditą, o paskui verkia, kad negali grąžinti?

Žodžiu, visi trys variantai prasti, ir nepavydžiu Vyriausybei, kuriai iš jų reikės pasirinkti vieną. Gal, kai skaitysite šias eilutes, jau žinosite, kas pasirinkta. Bet dėl vieno neabejoju: dauguma tautiečių sakys, kad valdžia pasirinko blogai, kad kitas variantas veikiausiai būtų buvęs geresnis.

Ir aš visai jiems pritarsiu, nes nežinosiu, kaip būtų buvę, jeigu būtų buvę ne taip. Apskritai geros valdžios nėra. Na, argi buvo kokia nors gera valdžia per pastaruosius keliolika metų? Ne. Nebent jaunystėje. Bet tada ir žiemos buvo šaltos, ir vasaros karštos, o dabar – pasižiūrėkite pro langą: palaida bala. Kas kaltas? Teisingai.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje