Skip to content

Politinės prostitutės

MI informacija

Valdžia vis pinigų ieško – kitų metų biudžetui. Mat mes, visi Lietuvos gyventojai, sumokame per mažai mokesčių, ir jų viskam neužtenka. Tai aš sakau be jokios ironijos: juk niekas nenuginčys, kad neužtenka.

Nesvarstysiu, ar visiems tiems, kuriems kitų metų biudžete atriekta storesnė ar plonesnė riekė, kai kuriems ir su sviestu, o kitiems ir dešros uždėta, tiek ir reikėtų duoti. Juoba kad, politikams tą biudžetą besvarstant, toks dalykas išryškėjo: liberalai pasakė, kad už biudžetą jie balsuos tik tada, jeigu taupoma bus pensininkų sąskaita. Visiems kitiems biudžete skirta, na, beveik gerai, o štai pensininkams – per daug, todėl nereikėtų skubėti atkurti jiems pensijas.

Jau po pirmo biudžeto pateikimo, kai buvo siūloma subalansuoti jį (beveik subalansuoti, deficitas vis tiek liktų) dviem procentais padidinant PVM, liberalai pareiškė už tai nebalsuosiantys, jie pritartų tokiam biudžetui, kuriame pensijos nebūtų atkuriamos, o dar sutaupoma būtų sumažinant valdymo išlaidas.

Kaip rašiau prieš savaitę, valdžia (prie kurios kol kas yra prisišlieję ir liberalai) nesiryžo paklusti reikalavimui neatkurti pensijų. Valdymo išlaidas sumažinti sutiko, gal todėl, kad didelei daliai tautos atrodo – čia valdininkų atlyginimai bus mažinami. Ne, tai reiškia, kad mažiau pinigų gaus švietimas, medicina, vidaus reikalai, kitaip tariant, mokytojai, gydytojai, policininkai…

Šitokiam sumažinimui liberalai pritarė. Bet ir po to pensijoms ar ne poros šimtų milijonų pritrūko. Tada valdantieji pasiūlė įvesti prabangos mokestį, kitaip tariant, apmokestinti pajamų mokesčiu mašinas, galingesnes negu 150 kilovatų, didesnės negu milijono litų vertės nekilnojamąjį turtą ir didesnes negu 200 litų pajamas, gaunamas iš investicijų bei indėlių.

Čia truputį nukrypsiu nuo temos. Vos paskelbus apie tai, per visus laikraščius ir per visus TV kanalus pasigirdo dejavimai: jeigu už vieną automobilio kilovatą per mėnesį reikės mokėti 0,5 Lt, vadinasi, per metus 150 kilovatų galingumo mašinos savininkas turės sumokėti 900 litų; žmogus, gavęs 200 litų metinių palūkanų, turės sumokėti 30 litų, ir taip toliau. Vienintelė Lietuvos televizija sugebėjo žmonėms paaiškinti, kad mokestis bus imamas už tai, kas viršija nurodytą ribą.

Pavyzdžiui, gavęs 200 litų metinių palūkanų dar nemokėtų nieko, gavęs 201 litą, sumokėtų 15 centų, o gavęs 300 litų – 15 litų, arba 15 procentų (toks dabar yra pajamų mokestis) nuo 100 litų, kuriais viršyta 200 litų metinių palūkanų riba.

Nesvarstysiu, daug tai ar mažai, gerai tai ar blogai. Tiesiog taip siūloma. O kodėl bent jau dauguma žurnalistų žmonėms nepasakė, kas iš tikrųjų siūloma? Todėl, kad patys yra, kaip sakė vienas politikas, „tūpi“? Ar tiesiog toks buvo politinis užsakymas – kvailinti žmones?  

Vargu ar liberalai buvo apkvailinti. Šiaip ar taip, iš pradžių jie lyg pritarė „prabangos mokesčiui“, bet paskui staiga pareiškė, kad tokiu būdu bus apmokestintas vidutiniškai gyvenantis žmogus, sunaikintas „vidurinysis sluoksnis“. Todėl liberalai nepritars visiškam pensijų grąžinimui į prieškrizinį lygį ir neparems nekilnojamojo turto bei automobilių apmokestinimui.

Kodėl liberalai taip staiga pakeitė nuomonę? Suskaičiavo, kiek jiems patiems reikės mokėti?

Paimkime vieną liberalcentristų frakcijos Seime narį – Arminą Lydeką. Teigiama (taip sako tie, kurie matė jo turto deklaraciją), kad šis žmogaus teisių gynėjas 2010 metais esą turėjo nekilnojamojo turto už 3,5 milijono litų. Koks tai turtas? Kadaise laikraštis „15 min.lt“ ir žurnalas „Ekstra“ rašė, esą šis „palėpių magnatas“ Vilniaus senamiestyje virš trijų savo butų pasistatė ir įsirengė palėpes. Taip jis gražino senamiestį Trakų, Žemaitijos, Žydų gatvėse. Be to, A. Lydeka esą turi dar du butus, vieną iš jų – Muziejaus gatvėje.

Šiaip jau penki butai, trys iš jų per du aukštus, turėtų kainuoti daugiau negu 3,5 milijono litų. Bet tiek to. Sakykim, kad ponui A. Lydekai mokėti „tik“ už 2,5 milijono vertės nekilnojamąjį turtą – 25 000 litų per metus.

Pridėkime prie šito sąrašo kitus Seimo liberalus milijonierius – Kęstutį Glavecką (turtas kartu si žmona – 12,5 milijono litų), Vytautą Bogušį, į liberalų gretas ką tik įsiliejusį Arūną Valinską, kartu su žmonele turintį per 6 milijonus litų, ir paklauskime savęs: ar jie gali balsuoti už brangaus turo apmokestinimą? Dar tiksliau nuskambėtų klausimas: kas liberalams svarbiau: pensijų atkūrimas kažkokiems pensininkams ar papildomi mokesčiai iš jų kišenės?

Mūšiai Seime dėl biudžeto dar nesibaigė. Socialdemokratai žada siūlyti progresinius mokesčius. Kartu su konservatoriais jų balsų turėtų užtekti, kad tokie mokesčiai būtų įvesti. Bet ar visi socialdemokratai, ar visi konservatoriai balsuos už tai? Juk tarp jų irgi yra milijonierių, tiesa, bent jau garsiai nerėkiančių prieš vargšus ir už save. Už liberalaus „viduriniojo sluoksnio“ išsaugojimą. „Aukščiausia klasė“ – turintys keliasdešimt milijonų, „vidurinioji“ – keletą milijonų, o kiti – na, visi kiti, kurių ginti nei saugoti nereikia. Patys išmirs.

Pavadinime minėjau politines prostitutes ir neįvardijau, kas tai. Manau, patys pasakysite. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje