Skip to content

Švenčių nuojauta – Eglutę šventėms puoškite širdimi

Miestų ir miestelių aikštėse jau įžiebtos Kalėdų eglės, tviskančios žaislais ir girliandomis. Netrukus eglutės ar jų šakos pasipuoš ir mūsų būstuose. 

Istorijos šaltiniai liudija, kad auganti eglutė prieš Kalėdas pirmą kartą buvo papuošta 1419 m. Vokietijos mieste Freiburge. Netrukus šis paprotys išplito po Europą. Kaip žaliaskarę dabino mūsų protėviai? Gal verta atgaivinti senąsias tradicijas?

Parduotuvėse dabar akys raibsta nuo eglutės žaisliukų pasirinkimo. Papuošti jais Kalėdų eglę nėra sudėtinga, mat nereikia tam beveik jokio pasiruošimo. Tačiau kur kas mieliau žaliaskarę ne tik dailiai padabinti, bet į šį darbą įdėti ir kuo daugiau širdies.

Vėl atsimenu savo vaikystę, o iš jos sunkiai nusakomą jaudulį, belaukiant švenčių. Šeima nebadavo, bet visada laukdavau Kalėdų ar Velykų, kai ant stalo atsirasdavo mamos kepto pyrago, ilgai taupyto kokio saldumyno, dažniausiai saldainių, net obuoliai ar paprasčiausi mėsos kotletai buvo bemaž vien šventiniai patiekalai. Eglutę puošdavome būtent tik Kūčių vakarą, kurią tądien tėvas ar aš kartu su juo parsinešdavom iš netoliese esančio Džiaugsminės miško (va, koks gražus pavadinimas). Žaislų parduotuvėse, kaip dabar, nebuvo, arba jiems neturėta pinigų pirkti, nes tuomet tai buvo prabangos dalykas (apie 1960 m.). Žaislus eglutei su mama visą savaitę gamindavome iš šiaudelių, kokio nors blizgančio popieriaus. Eglutę apkabindavom raudonais arba į aliuminio foliją įvyniotais obuoliais, saldainiais, sausainiais. Pykdavau, kai, mano galva, pačius skaniausius saldainius mama kabindavo eglutės viršūnėje, labiausiai man nepasiekiamoje vietoje. Mat tie skanėstai po Trijų Karalių dienos, kai eglutė būdavo nupuošiama, nesulaukdavo…

Vėliau sužinojau, kad mūsų protėviai eglutes taip pat puošdavo šiaudų dirbiniais, siuviniais, nėriniais, riešutais, obuoliukais, įvairiausiais kepiniais, o atsiradus saldainiams blizgiuose popierėliuose – ir jais.

Papuošalus galima pagaminti iš visko. Tam tinka ir makaronai, ir jogurtų indeliai, popierius – viską galima pritaikyti. Ir toks grožis išeina, kad sunku išsivaizduoti. Savo rankomis pagamintais žaisliukais papuošę eglutę būsite tikri, kad ji tokia bus vienintelė ir nepakartojama. Ir nereikia aklai vaikytis madų ar tradicijų, svarbiausia, kad žaliaskarė būtų miela jums patiems.

 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje