Skip to content

Rusiški grikiai per dvi savaites pabrango 40 proc.

MI informacija

 

Ūkininkų tiekiamų grikių kainos Rusijos Altajaus krašte per pastarąsias dvi savaites šoktelėjo 40 proc., iki 15-16 tūkst. rublių už toną. Apie tai rašo „Komersant”, remdamasis Agrarinės rinkos konjunktūros instituto (ARKI) duomenimis.

Grikių kainas pakėlė ne tik ūkininkai, bet ir perdirbėjai. Nuo lapkričio 20 d. iki gruodžio 10-osios perdirbėjai grikių tonos kainą pakėlė 7,9 proc., iki 27,3 tūkst. rublių už toną.

ARKI analitinio centro nuomone, grikių kainų augimas yra spekuliatyviojo pobūdžio, nes objektyvių grikių kainos kilimo priežasčių nėra. Teigiama, kad ūkininkai kurį laiką grikių neteikė prekybai, laukdami augančių kainų ir naudingesnių pasiūlymų.

ARKI duomenimis, 2011 metais grikių derlius Rusijoje siekė apie 750 tūkst. tonų, o gatavos produkcijos tikimasi iki 500 tūkst. tonų.

Altajaus kraštui tenka 40-50 proc. viso Rusijos grikių derliaus per metus, todėl grikių kaina šiame regione yra vienas iš šių kruopų kainos rodiklių šalyje. Nuo metų pradžios Altajuje surinkta jau 364 tūkst. tonų grikių, arba per 40 proc. Rusijos derliaus.

Grikiai Rusijoje smarkiai pabrango 2010 metais, kai dėl neįprastos sausros didelė dalis derliaus žuvo. Praėjusiais metais grikių derlius Rusijoje sumažėjo 39,8 proc. Grikių kainų augimas 2010 metų pabaigoje buvo vienas iš infliacijos kurstymo veiksnių šalyje. Per visus metus grikiai parduotuvėse pabrango beveik tris kartus.

 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje