Skip to content

Vyriška aktualija. Vyrų autobusėlis Ignaliną pasieks pavasariop

Jau nemažai metų, kaip po Lietuvą kasmet važinėja rožinis autobusėlis su užrašu „Nedelsk!“. Jame apsilankyti kviečiamos moterys, medikai ten atlieka krūtų vėžio prevenciją. Dabar savo autobusėlio sulaukė ir vyrai. Pernai lapkričio 7 d. pradėtas vykdyti projektas „Išsaugokime vyrus“, kurį organizuoja Prostatos vėžio prevencijos paramos ir labdaros fondas. Jo steigėjai – Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos ir Lietuvos visuomenės sveikatos biurų asociacija, kartu su Lietuvos urologų draugija. Fondas į vieną vietą sutelkė verslo įmones, pavienius asmenis, medikus bei žiniasklaidos atstovus kovai su didžiausiu Lietuvos vyrų onkologiniu susirgimu – prostatos vėžiu. Tai pirmas Europoje toks mobilusis prostatos vėžio prevencijos projektas. „Valstybinė ligonių kasa neišleis nė lito, nes projektas remiamas privačiomis lėšomis“, – teigė Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Gedimimas Žižys.

Imkit vyrus už čiuprynos…

Vyrų autobusėlis savo misiją pradėjo vykdyti Šiaulių krašte, dabar jis dirba Ukmergės, Širvintų ir kituose aplinkiniuose rajonuose, o į mūsų rajoną atvyks vasario pabaigoje ar kovo pradžioje. Apie tikslų laiką ir rajono vietoves, kuriose ši mobili laboratorija lankysis, pranešime, kai tik bus žinomas tikslus vizito grafikas.

Daugelis gal jau žino, kad prostatos specifinio antigeno (PAS) tyrimas – tai pats humaniškiausias tyrimas. Imamas kraujas iš venos. Jautruoliams vyrams geresnio tyrimo nesugalvosi

Gerai ir tai, kad šiuo atveju kalnas pats ateina pas Mahometą. Provincijos vyrai iš viso eina pas gydytoją tik tada, kai jau kažkas nukrenta, nulūžta. O čia reikia tik išeiti iš savo trobos ir nukulniuoti šiek tiek iki autobusiuko. Kodėl tą reikia daryti? Kad nenumirtumėt nuo vėžio. Ypač nuo tokio, kuris lengvai gydosi ankstyvose stadijose, yra žinių, kad ir vėlesnės stadijos – dar ne mirties nuosprendis. Jei jau vyrai apkerpėję, tai tada, mielos moterys, imkit juos už čiuprynos ir tempkit prie to autobuso, kai jis atvyks į jūsų ar gretimą kaimą, miestelį.

Statistika negailestinga

Pagal statistiką, kasmet prostatos vėžys Lietuvoje pasiglemžia 500–600 vyrų gyvybių, tiek šeimų lieka be artimo žmogaus – tėčio, senelio, sutuoktinio, brolio ir sūnaus. Dažnai šie vyrai yra ir pagrindiniai šeimos maitintojai, tad jų artimieji susiduria ne tik su netekties skausmu, bet ir su socialinėmis ligos pasekmėmis. Viso to galima būtų išvengti, jei prostatos vėžys būtų aptiktas laiku – ankstyvosiose stadijose (pirmoje ir antroje) jis yra išgydomas.

Statistiniais duomenimis, ankstyvųjų stadijų prostatos vėžys kasmet diagnozuojamas daugiau nei 3000, tačiau bent 1000 vyrų diagnozę išgirsta per vėlai, kai vėžys jau būna gerokai pažengęs ir jo gydymas tampa labai komplikuotas.

Nors sergančiųjų prostatos vėžiu amžius vis jaunėja, tačiau visuomenė vis dar per mažai informuojama apie ankstyvosios diagnostikos svarbą. Informacijos stygiaus pasekmės labiausiai jaučia Lietuvos regionų gyventojai – atskiruose regionuose ankstyvųjų stadijų prostatos vėžys diagnozuojamas tik 5–20 proc. juos sergančių vyrų.

Projektu „Išsaugokime vyrus“ siekiama pakeisti esančią situaciją mūsų šalyje ir informuoti visuomenę apie šią ligą, atlikti nemokamą PSA kraujo tyrimą bei ankstyvosios diagnostikos svarbą.

Akcijos metu po visą Lietuvą važinėja mobili laboratorija, kurioje rizikos grupės vyrams bus nemokamai atliekamas PST kraujo tyrimas. Šioje mobilioje laboratorijoje įrengta kraujo mėginio priėmimo vieta, loborotorija aprūpinta šaldytuvu kraujui, spintomis utilizavimui ir vienkartinėms priemonėms laikyti, centrifūga, skirta atskirti serumą nuo kraujo elementų, pirmosios pagalbos rinkiniu. Čia įstatyta kriauklė su šiltu vandeniu, dirba kvalifikuotas slaugytojas, galintis kraujo mėginį paimti per 5–10 min. Mobiliojoje laboratorijoje vyrai gaus specialiai parengtus informacinius leidinukus apie prostatos vėžį, jo diagnostiką bei gydymo būdą.

Remia valstiečiai liaudininkai

Šį projektą aktyviai remia (taip pat ir finansiškai) Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jis dėkoja žmonėms, kurie, negailėdami savo laiko, nervų ir sveikatos, visuomeniniais pagrindais dirba visų mūsų sveikatingumo labui. „Kai į mane kreipėsi Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Gediminas Žižys, prašydamas pagalbos, sprendžiant prostatos ligų profilaktikos prieinamumo problemą, dvejonių nebuvo. Žinau, kiek šeimų Lietuvoje aprauda savo brolius, vaikus, tėvus, senelius tik todėl, jog laiku nebuvo atlikti tyrimai dėl ligų, kurios nesunkiai išgydomos ankstyvosiose stadijose. Nė vienas nesame apdrausti nuo širdies, kraujagyslių, prostatos ir daugelio kitų ligų, kurios užklumpa nesirinkdamos, kas mes esame: daktarai, prezidentai, ūkininkai, mokytojai, kiemsargiai ir t. t.

Jūsų rajono kaimus ir miestelius aplankys nauja, specialiai įrengta mobili medicinos tyrimų laboratorija, kurioje bus nemokamai atliekami būtini profilaktiniai tyrimai skirtingų rizikos grupių žmonėms. Žinau, jog prie akcijos prisidės ir pirminės medicinos priežiūros centrų, kaimo medicinos punktų darbuotojai. Visiems jiems noriu padėkoti už jų ilgametį triusą, tikiu, jog bendros pastangos duos laukiamų rezultatų, bus laiku padėta tūkstančiams žmonių, neturinčių galimybės nuvykti į stacionarias medicinos įstaigas. Tikiuosi, jog bus vykdoma ir kardioprofilaktinė programa, kuri pasitarnaus ne tik vyrų, bet ir moterų ligoms nustatyti.

Kreipiuosi į visus jus, mielieji žmonės, nebūkime abejingi savo sveikatai, paskatinkime, padrąsinkime vieni kitus profilaktiškai išsitirti. Brangiausia, ką turime gyvenime, tai yra mūsų ir mums artimiausių žmonių sveikata. Linkiu visiems sveikatos, laimės ir meilės“, – sako Ramūnas Karbauskis.

Kadangi šį projektą remia valstiečiai liaudininkai, tai mobili laboratorija pirmiausia lankosi tose savivaldybėse, kur Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga turi stiprias pozicijas. Vėliau vyrų autobusėlis lankysis ir kituose rajonuose.

Vyrų autobusėlio, dirbusio jau keliuose rajonuose, medikai praneša, kad prostatos problemų vidutiniškai randama pas kas dešimtą patikrintą vyrą. Nustačius kokių nors sutrikimų, vyrai toliau siunčiami tikrintis ir gydytis į specializuotas klinikas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje