Skip to content

Prie saugomų teritorijų puoselėjimo prisidėkime visi!

MI informacija

Lietuvos saugomos teritorijos įsteigtos tam, kad turėtume galimybę ateities kartoms parodyti ir pajausti mūsų kultūrinio paveldo šaknis, kurį formavo gamta, kraštovaizdis ir žmogaus veikla vykdyta darnoje su aplinka. Net ir neturint ateities perspektyvos, šiandieną tvarkomos ir prižiūrimos saugomos teritorijos tampa patrauklesnėmis natūralaus kraštovaizdžio išsiilgusioms akims, švari ir turtinga gamta teikia atgaivą nuo miestų šurmulio pavargusioms sieloms.

Visi drauge kurdami Valstybę, norime prisidėti prie Lietuvos puoselėjimo, tačiau dažnai nežinome kaip. Manome, kad už mus tai padarys valstybės institucijos, nors laisvas, kūrybingas žmogus su tuo neturėtų sutikti.

Šiandien didžioji vertybių išsaugojimo našta saugomose teritorijose tenka ant vietos gyventojo pečių, kuris suteikia visuomenei paslaugą. Šia našta turėtų būti pasidalinta proporcingai.

Vienas iš būdų, lankantis saugomoje teritorijoje, paslaugas ir produktus įsigyti iš vietos gyventojų. Siekiant atpažinti, kad paslauga teikiama ar produktas pagamintas vietos gyventojo, diegiamas Saugomos teritorijos produkto ženklas. Ženklo turėtojas pirmiausiai bus tas, kuris gyvena ar veiklą vykdo saugomojoje teritorijoje, taip pat savo veikla nepažeidžia saugomų vertybių, turi etnografiniam regionui būdingų produktų.

Ženklas bus suteikiamas Lietuvos saugomose teritorijose pagamintoms prekėms ir paslaugoms, teikiamoms vadovaujantis tokiais kriterijais, kaip autentiškumas, gyvosios gamtos tausojimas ir nauda žmonių sveikatai, pritaikomumas nedidelėms lankytojų grupėms, nauda vietos bendruomenei ir kt.

Todėl visus smulkiuosius verslininkus ir amatininkus, savo veiklą vykdančius Aukštaitijos nacionalinio parko teritorijoje, gaminančius ir kuriančius įvairiausius produktus ar tiesiog teikiančius įvairias paslaugas, vasario 15 d. 14 val. kviečiame į susitikimą su ženklo kūrėjais. Susitikimo metu bus galima daugiau sužinoti apie diegiamo ženklinimo naudą ir apie galimybes savo produkciją ar paslaugas ženklinti šiuo ženklu. Susitikimas vyks Palūšėje, Aukštaitijos nacionalinio parko lankytojų centre.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje