Skip to content

Vyrai pasipuošė garbingais medaliais

Du kartus per metus – Valstybės dieną liepos 6-ąją ir Valstybės atkūrimo dieną vasario 16-ąją – Prezidentūroje lyja ordinų ir medalių lietus. Apdovanojami žmonės už nuopelnus įvairiose veiklos srityse. Tarp apdovanotųjų visada būna būrelis drąsuolių, iš Prezidentės rankų gaunančių medalius „Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius“. Jis teikiamas žmonėms, kurie rizikuodami savo sveikata ir net gyvybe gelbėjo kitus. Šiemet Vasario 16-ąją „Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi“ Prezidentūroje buvo apdovanoti du Ignalinos ugniagesiai gelbėtojai Antanas Brukštus ir Artūras Voitekėnas.

…2011 m. balandžio 5 d. Apie 11.52 val. Ignalinos PGT pranešta, kad Dringykščio ežere skęsta žmogus. Prie ežero ugniagesiai gelbėtojai atvyko per 5 minutes. Skyrininkas, vidaus tarnybos vyresnysis puskarininkis Artūras Voitekėnas ir ugniagesys gelbėtojas, vidaus tarnybos puskarininkis Antanas Brukštus greitai įvertino situaciją ir nieko nedelsdami pradėjo gelbėjimo operaciją. A. Voitekėnas griebė gelbėjimo ratą, o A. Brukštus, pasiėmęs gelbėjimo roges, pasileido link įlūžusio žvejo. Buvo brangi kiekviena sekundė. Tačiau toje atkarpoje, kuri skyrė gelbėtojus ir žveją, ledas dėl įtekančio upelio buvo itin netvirtas, todėl vyrai kaip mat patys atsidūrė vandenyje, bet vienas kitam padėdami, užsiropštė ant ledo ir pasiekė žveją. Eketėje buvęs žmogus jau nereagavo į aplinką, jis vos laikėsi už eketės krašto. Nieko nelaukę, gelbėtojai rankomis griebė žmogų už drabužių ir užtempė jį ant gelbėjimo rogių. Krante likęs ugniagesys gelbėtojas (vairuotojas), vidaus tarnybos puskarininkis Raimundas Mačiulis, iš visų jėgų tempė tas virve prikabintas roges į krantą. Atstumas iki jo buvo maždaug 30 m. Išvilkus nukentėjusįjį į krantą, reikėjo jį skubiai vežti į medicinos įstaigą. Greitosios pagalbos ekipažo dar nebuvo, todėl pareigūnai reagavo žaibiškai – žveją perdavė tuo metu ant kranto buvusiems policijos pareigūnams, kurie savo automobiliu nelaimėlį nugabeno į ligoninę. Kelias dienas praleidęs Ignalinos ligoninės Reanimacijos skyriuje, išgelbėtas žvejys buvo išleistas į namus. Išgelbėtas žvejys – 54-erių ignalinietis Arvydas Rastenis.

Vakar MI susitiko su Antanu ir Artūru. Vyrai sakė, kad šis medalis abiems – pirmas valstybinis apdovanojimas, gautas iš Prezidentės rankų. Gerai atsimena pernykštę balandžio istoriją, kai įlūžusį žmogų ant ištižusio pavasario ledo gelbėjo patys lūždami ir maudydamiesi lediniame vandenyje. Jei dar būtų užtrukę bent minutę kitą, žvejys vargu ar būtų išsilaikęs. Abu gelbėtojai teigia, kad gelbėjimo metu jokios baimės nejautė, ji kažkiek sutrikdo jau po to. Ugniagesiai sako, kad skęstantį žmogų jiems teko gelbėti pirmąkart. Šypsodamiesi prisiminė, kaip prieš kelerius metus ant Baluošo ežero ledo, taip pat ištižusio, jie gelbėjo… šunelį, kurio grandinė buvo įsipainiojusi į paliktą lede įšalusį žvejų tinklą.

Artūras su Prezidente Dalia Grybauskaite Prezidentūroje apdovanojimo metu
Ignalinos PGT viršininkas Anatolijus Ostrouchas MI sakė, kad šįkart medaliu „Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius“ Prezidentūroje apdovanota apie dešimt gelbėtojų, iš jų penki – iš Utenos apskrities: du ignaliniečiai ir du uteniškiai ugniagesiai gelbėtojai bei molėtiškė civilė moteris. Pasak A. Ostroucho, kad sutvarkyti dokumentus, reikalingus apdovanoti medaliu, prireikia mažiausiai 3 mėnesių. Iki Liepos 6-osios nespėta, tad apdovanojimų įteikimas atidėtas Vasario 16-ajai.

Atskleisiu mažą paslaptį – dabar tvarkomi pristatymo dokumentai apdovanoti „Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi“ dviems rajono policijos komisariato pareigūnams, kurie sausio 22 d. Dringio ežere išgelbėjo skendusį savo kolegą.

Autoriaus, A. Ostroucho ir www.vpgt.lt nuotr

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje