Skip to content

Žiemą, kaip niekad, vijome triukšmingai

Nors tikrosios Užgavėnės tik šiandien, beveik visur jos nuklegėjo praėjusį savaitgalį. Kaip niekad triukšmingai žiemą iš kiemo šeštadienį varė ignaliniečiai. Jau pusiaudienį užgavėniautojų būriai susirinko Laisvės aikštėje. Vieni už kitus vis įmantresnėmis kaukėmis pasipuošę, susirinko dešimt būrių. Tai Ignalinos rajono ir Vidiškių gimnazijų, Ignalinos Česlovo Kudabos pagrindinės ir Dūkšto bei Daugėliškio vidurinių mokyklų moksleivių ir mokytojų komandos, taip pat Kultūros ir sporto centro meno kolektyvų „Gajos“ ir „Iš širdies“, teatro „Salos“, folkloro ansamblio „Čiulbutė“ atskiri būriai ir būreliai, daug pavienių miestelėnų, pavirtę pačiais įvairiausiais tos dienos personažais.

Spalvinga ir triukšminga kolona, lydima policijos ekipažo, muzikuodama, dainuodama, tarškėdama įvairiausiom tarškynėm ir barškynėm, šūkaudama ir kitaip triukšmaudama, patraukė į bemaž kilometro ilgio pėsčią kelionę prie Žaliojo (Šiekščio) ežero. Žiemos sporto centre tądien vyko ir Užgavėnių, ir Žiemos sporto šventės. Nors orų spėjikai vis kalbėjo, kad savaitgalį Lietuvoje snigs ir pustys, šeštadienį oras buvo tarsi už nemažą honorarą nupirktas. Beveik bevėjė ir saulėta, nešalta diena taip ir traukė eiti į lauką.

Atžygiavusi prie ežero, kolona tarsi pabiro, išsisklaidė į atskiras kaukes. Visi gaudė iš įvairių kampelių sklindančius kepamų blynų kvapus, tad kaukės ir bekaukiai šventės dalyviai ėjo ten, kur nosys vedė. Čia miltinių, ten bulvinių blynų siūlė, o ten ir vienokiais ir kitokiais, bet su padažais, lašiniais ir kitokiais įdarais vaišino. Kitur karštą arbatą samčiais pilstė, tad blynus šlamšti sprangu niekam nebuvo.

Įrengtoje scenoje stygas jau derino Utenos r. Daugailių miestelio kapela „Indraja“ ir savi muzikantai. Užgavėnių vadžias tvirtai savo rankose laikė vedėjai: Gaspadorius (Marius Vilčinskas), Merga (Miglė Šiaudinytė) ir žinoma svarbiausios Užgavėnių personos – Kanapinis (Eimantas Ramanauskas) ir Lašininis (Andrius Gudonis). Jie skelbė, kvietė, varžytuvėms rikiavo, sąmojus laidė. Lašininis su Kanapiniu, kaip ir dera, vis pykosi, stumdėsi, vienas ant kito liežuvį laidė.

Bene šauniausia ir taikliausia šiai dienai Užgavėnių kaukė buvo Vidiškių gimnazijos "švietimo ministras" su tuščiu "mokinio krepšeliu".
Netrukus visos kaukės į parodą buvo pakviestos, kad akyla komisija (Regina Lisauskienė ir Rasa Juodagalvienė) galėtų išrinkti pačias originaliausias, gražiausias, išmaniausias kaukes. Žodžiu – pačias, pačias… Tai buvo ir sunku, ir lengva padaryti, nes kaukių išties buvo daug. Komisija išrinko bent dešimtį labiausiai į akį kritusių velnių, raganų, čigonų, fėjų… Teneužpyks kiti, bet, ko gero, labiausiai šių dienų aktualijas atitiko Vidiškių gimnazijos mokytojai, ant rogučių atitempę storą švietimo ministrą su tuščia „kašele“ – mokinio krepšeliu. Nors vietos kaukėms neskirstytos, bet vidiškiečiai paminėti ir ant scenos pakviesti pirmieji. Jie dainuodami ir rajono merą Bronį Ropę, kuris rajono mokyklas gina nuo jų uždarymo, pašokdino.

Šalia scenos lūkuriavo sukrautas didžiulis Užgavėnių laužas, kurį, padedant Gaspadoriui, uždegė rajono meras. Kai laužas baigė degti, ant jo supleškintas ir žiemos simbolis Gavėnas (Morė). Jis, per žiemą taukais

Amžini priešininkai – Kanapinis ir Lašininis
aptekęs, degė itin didele ir kaitria liepsna. Šalia scenos vyko Lašininio ir Kanapinio kovos, muštynės maišais (stovint ant kaladžių). Visur, kaip ir dera, nugalėjo Kanapinis ar jo komanda, simbolizuojantys artėjantį pavasarį.

Aplink Užgavėnių šurmulį vyko įvairios Žiemos sporto šventės varžybos, varžytuvės, pasigalinėjimai. Ir rimti, ir tiesiog dėl smagumo ir geros nuotaikos. Apie tai – atskiras rašinys.

Tad žiemą šauniai varėme. Ar ji paklus mūsų norui išeiti? Bent jau šią savaitę, atrodo, žiema vistik atatupsta traukiasi. Temperatūros žadamos pliusinės. Ką gi, pagyvensim – pamatysim…

Autoriaus nuotr.

  

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje