Skip to content

Pirmoji tėvų dovana kūdikiui – jo vardas

Yra sakoma, kad žmogaus vardas turi įtakos jo likimui. Taip ar ne – tikėjimo tuo klausimas. Teko skaityti, kad vienai merginai tiesiog fatališkai nesisekė, viskas krito iš rankų, kamavo ligos. Kaip jau įprasta, tokių nesėkmių priežasčių mergina nuėjo aiškintis pas ekstrasensą. Šis be kita ko paaiškino, kad nesėkmes lemia ir jos vardas. Mergina jį pakeitė, pasikrikštijo kitu vardu, ir netrukus visos bėdos baigėsi. Tad tėvai, suteikdami vaikams vardą, turi elgtis atsakingai. Jeigu apie valstybę būtų galima spręsti pagal jos gyventojų vardus, tuomet Lietuva būtų ramybės, taikos ir palaimintųjų šalis. Nes mūsų šalyje daugiausia gyvena Jonų ir Irenų.

Vardų margumynas

Vieni tėvai savo vaikams vardus renka burtų būdu, kiti laikosi tradicijų ir skiria savo tėvų, senelių vardus. Treti vaikui suteikia tuomet populiarų vardą, dar kiti – visiškai priešingai – savo naujagimiui išrenka retą ir netradicinį vardą, gal taip norėdami savo vaiką padaryti išskirtinį. Prasidėjus TV serialų erai, daugelis savo vaikus krikštijo meksikietiškų filmų herojų vardais. Kartais tėvai vardą kūdikiui renka vadovaudamiesi principu „šis vardas mums labai patinka“.

Vardo pasirinkimo galimybių yra daug ir niekas negali pasakyti, kuri iš jų teisingiausia. Tačiau pravartu žinoti, kad vaikui išrinktas vardas gali turėti didelės įtakos jo gyvenimui.

Lietuvoje daugiausia gyvena Jonų ir Irenų. Jonas – hebrajų kilmės vardas, reiškiantis Jahvės (Dievo) išklausytą, palaimintą, o Irena – Graikijoje kilęs vardas, simbolizuojantis taiką ir ramybę. Taigi nesunku suprasti, kodėl Joninės – ne darbo diena ir kodėl iki šiol yra išlikusios legendos apie stebuklingą Joninių naktį. Toliau populiariausių Lietuvos gyventojų vardų dešimtuke rikiuojasi Vytautas ir Ona, Antanas ir Janina, Tomas ir Kristina, Mindaugas ir Lina, Juozas ir Danutė, Kęstutis ir Regina, Darius ir Rasa, Andrius ir Aldona, Saulius ir Daiva.

Tiesa, šie lietuvių vardai populiarūs tik tarp suaugusiųjų. Kūdikiams duodamų vardų dešimtukas greitai keičiasi. Pernai Lietuvoje populiariausi kūdikių vardai buvo Matas ir Emilija. Taip pat dažnai tėvai savo naujagimius vadino Nojumi ir Gabija, Luku ir Ugne, Dovydu ir Austėja. Įdomu tai, kad į madą grįžo krikščioniški vardai, turintys stiprų ryšį su religija.

O per pastaruosius šešerius metus populiariausi vaikų vardai Lietuvoje buvo Matas, Lukas, Emilija ir Gabija. 2006–2011 m. Lietuvoje gyventojų registre mergaitėms dažniausiai būdavo suteikiamas Emilijos vardas. Šis vardas minėtu laikotarpiu suteiktas 2490 mažylių. Antras pagal populiarumą buvo Gabijos vardas, jis suteiktas 2359 mergaitėms. Kamilėmis per penkerius metus pavadintos 2198, Gabrielėmis – 2045, Austėjomis – 1974 mažylės.

Daugiausia 2006–2011 m. gimusių berniukų gavo Mato vardą. Šis vardas populiariausias nuo 2007-ųjų. Iš viso minėtu laikotarpiu Matais tapo 2635 berniukai. Antroje vietoje – Luko vardas, jis suteiktas 2323 vaikams. Nojumi per minėtą laikotarpį pavadintas 2121 berniukas, Dovydu – 1586, Dominyku – 1477.

Iš populiariųjų grupės traukiasi anksčiau buvę dažni Nedo, Pauliaus, Tomo, Eimanto, Tito, Deivido, Arno, Karolio vardai. Populiarėja Kajaus, Jokūbo, Emilio, Beno, Gusto, Pijaus ir Gabrieliaus vardai.

Rajone – vardų įvairovė

Ignalinos civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Milda Mačėnienė MI sakė, kad pernai rajone gimė 116, šiemet – 21 kūdikis. Tiesa, gimimų registracijos žurnale yra keletas įrašų, kur vaikų gimimo vieta nurodyta Vokietija, Didžioji Britanija, Airija, Norvegija. Mat tokia įstatyminė nuostata: jei vaikas gimsta užsienyje, bet vienas iš tėvų yra Lietuvos pilietis ir čia deklaravęs savo gyvenamąją vietą, vaikas registruojamas ir čia.

Peržiūrėjus visus pernai ir šiemet gimusių vaikų vardus, beveik neįmanoma išskirti vardų lyderių. Tik vienas vardas iš 137 kartojasi keturis kartus. Tai Tajus. Po tris vaikus pavadinti Dominykais, Viktorijomis ir Gabrielėmis. Mantas, Lukas, Luka, Urtė, Lėja, Maksimas, Airidas, Augustas, Adrijus, Armandas, Adriana, Simas, Nikita, Emilija ir Rugilė kartojasi po du kartus, visų kitų vaikų vardai užregistruoti tik po kartą. Tarp jų yra retų ar neįprastų mūsų ausiai – Safija Pavla, Mia Luisa, Taironas, Katherinė, Armanas, Odeonas, Ichtiandras, Dorijanas, Robinas. Tai daugiausia užsienyje mišriose šeimose gimusių vaikų vardai. Kiek keistas ir dvynukų tėvų iš Daugėliškio sen. pasirinkimas, kai sūnus pavadintas Marijanu, o dukra – Marijana.

Skelbiama, kad net apie 50 tūkst. amerikiečių kasmet pasikeičia savo vardą. Lietuvoje tikslių duomenų apie savo vardą pakeitusius ar norinčius tai daryti asmenis nėra. Atvejo, kad mūsų rajone kas vardą būtų keitęs, M. Mačėnienė taip pat neatsimena.

Latvijoje

Baltiškoje Latvijoje tėvai savo naujagimiams dažniausiai renka Roberto ir Sofijos vardus, skelbia Latvijos pilietybės ir migracijos reikalų tarnyba. Robertas – vieno populiariausių vardų berniukui pozicijų Latvijoje neužleidžia pastaruosius dešimt metų. Sofijos vardas į pačius populiariausius vardus mergaitėms kelią prasiskynė tik 2007 m. Kiti populiariausi vardai berniukams Latvijoje buvo Gustavas (227 atvejai), Markusas (224 atvejai), Maksimas (192 atvejai), Danielis (186 atvejai), Artiomas (183 atvejai), Aleksandras (182), Ričardas (158), Ralfas (151) ir Artūras (150).

Populiariausi mergaičių vardai – Alisa (201 atvejis), Viktorija (197 atvejai), Anastasija (194 atvejai), Marta (163 atvejai), Ana (162 atvejai), Evelina (157 atvejai), Emilija (149 atvejai), Laura (141 atvejis) ir Katrina (140 atvejų).

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje