Skip to content

Mano gyvenimo istorija

MI informacija

Esu gimęs ir gyvenęs Ignalinoje. Šiuo metu gyvenu Didžiojoje Britanijoje. Kasmet su šeima atvažiuoju atostogauti į savo gimtinę. Taip buvo ir praėjusią vasarą. Liepą vėl lankiausi Ignalinoje. Atostogos greitai praėjo, buvo laikas grįžti atgal į D. Britaniją. Tačiau Vilniaus oro uoste buvau sulaikytas Muitinės pareigūnų. Man paaiškino, kad paskelbta mano paieška dėl neva nemokamų mokesčių. Dar po 3 val. man pasakė, kad turiu prisistatyti į Ignalinos policijos komisariatą.

Atvykau. Policijos pareigūnas, tiriantis mano bylą, nusiuntė pas teisėją, kuris supažindino mane su ieškiniu. Jame buvo rašoma, kad panelė Karina (vardas pakeistas – red. past.), gyvenanti Ignalinoje, prašo nustatyti tėvystę (neva aš esu jos sūnaus tėvas) ir priteisti kas mėnesį 400 Lt vaiko išlaikymui ir dar 14 400 Lt alimentų už paskutinius 3-ejus metus.

Su šia panele aš draugavau jaunystėje. Draugavome 5–6 mėnesius ir išsiskyrėm, mat jai buvau per prastas kavalierius (tuomet dirbau miško pjovėju). Išsiskiriant ji sakė: „Ką iš tavęs paimsi? Neturi nei mašinos (tik dviratį), nei namo, tad lygis tavo žemas“. O man juk tada buvo tik 20 metų. Pasirodė, kad panelė jau nėščia (jai buvo 24-eri). Bandžiau susitaikyti ir sukurti šeimą, bet ji kategoriškai nesutiko, teigė, kad vaikas ne mano, laukiasi nuo kito ir myli kitą. Bandžiau dar kartą, bet ji parašė pareiškimą policijai, kad nesiartinčiau prie jos ir palikčiau ją ramybėje. Buvau iškviestas į policiją pasiaiškinti, kokiu tikslu aš Kariną persekioju. Policijos pareigūnas man patarė apeit jos namą 100 m atstumu. Jei ji parašys dar vieną pareiškimą, man bus iškelta byla.

Karina 1999 m. kovo 22 d. pagimdė sūnų, kuris buvo registruotas, kaip neturintis tėvo. Nuo tos dienos šita moteris naudojosi visomis vienišos motinos lengvatomis. Jos vaikui tuomet nereikėjo jauno ir neturtingo, už kapeikas dirbusio tėvo.

Nuo 2009 m įstatymu buvo apkarpytos vienišų motinų išmokos. Jos dabar turi deklaruoti ir vaiko tėvą. Kadangi panelė niekada nedirbo, tad nutraukus išmokas, pinigėlių greitai pritrūko. Tad po 13 metų atsirado reikalas ir „tatą“ susirasti. Prieš 13 metų rašė pareiškimus, kad į tėvus nesisiūlyčiau, o dabar  jau prašo pinigų. Jeigu tuomet Karina dievagojosi, kad vaikas ne mano, nuo kito vyro, ir ji myli kitą, kodėl turėčiau ja netikėti? Pasitraukiau iš jos kelio ir netrukdžiau gyventi. Sukūriau šeimą, auginu sūnų. Esu patenkintas gyvenimu. Bet dabar panele Karina įsibrovė į mano gyvenimą, kaip perkūnas iš giedro dangaus. Kaip taip galima: panorėjo – vaikas neturi tėvo, panorėjo – turi.

Šiuo metu vyksta teismo procesas dėl tėvystės nustatymo ir vaiko išlaikymo. Savanoriškai sutikau atlikti DNR tyrimą, nes norėjau išsiaiškinti – ar tikrai esu jos vaiko tėvas. Nenoriu dar po 13 metų išgirsti: „Ei, kvaily, čia ne tavo sūnus, ačiū, kad mokėjai pinigėlius“.

Kadangi jau daug metų gyvenu užsienyje, panelė Karina gal galvojo, kad tapau „užjūrio princu“ su sunkia pinigine, o atsitiko viskas atvirkščiai – praradau darbą ir gaunu bedarbio išmokas. To turbūt ji nesitikėjo. Per teismo procesą sužinojau, kad panelė pastaruosius 15 metų (jai dabar 39-eri) niekur nedirbo, sveika ir darbinga moteris gyveno iš tėvelių pensijos ir iš valstybės išmokų. Ir kur tik žiūri socialiniai darbuotojai? Tokius tinginius reikia įdarbinti pirmiausia, o ne 55-erių bobutes siųsti gatvių šluoti.

Teismas skyrė laiko mums susitarti dėl vaiko išlaikymo sumos. Paskambinau Karinai ir tariausi dėl realių vaiko išlaikymo pinigų, kuriuos galiu mokėti, o ne kokių ji nori. Kadangi aš auginu sūnų ir negaliu iš vieno atimti ir duoti kitam. Juk šiuo metu esu pats valstybės išlaikomas. Bet vietoj protingos kalbos ji ėmė siūlyti įvairius variantus, iš kur aš neva galėčiau gauti pinigų: turėčiau prašyti uošvių, mano mamos, kad padėtų. Dar siūlė apkarpyti savo šeimos biudžetą: neleisti vaiko i darželį, nežiūrėti televizoriaus. Dabar turiu nevalgyti ir negerti, o taupyti, kad jai sumokėčiau, o pinigus privalau jai atnešti ir prie durų padėti. Tad susitarti nepavyko. Pabrėžė, kad turiu paskutinį šansą sumokėti tą sumą, kurios ji nori, ir tada ji neturės nieko prieš mano ir sūnaus santykius. Pasirodo, vaiko ir tėvo santykiai dabar parduodami, juos galima nusipirkti už 14 440 Lt?

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje