Skip to content

Neleiskime erkėms sugriauti savo sveikatos

MI informacija

Išalkusios erkės laukia aukų

Lietuva priklauso didelio pavojaus užsikrėsti erkių platinamomis ligomis zonai, todėl kiekvienam pravartu žinoti, kad išalkusios erkės žmones ima pulti jau kovo mėnesį. Šie parazitai aktyvūs tampa tada, kai vidutinė paros temperatūra pakyla iki 5–7 laipsnių šilumos.

Erkės atakuoja ne tik žmones, bet ir šunis. Ir žmones, ir šunis puola tos pačios erkės. Žmones erkės užkrečia erkiniu encefalitu (smegenų uždegimu) ir Laimo liga, šunis – babezioze. Erkinio encefalito, kaip ir Laimo ligos, požymiai, įkandus erkei, paprastai pasireiškia po 2–4 savaičių.

Erkinis encefalitas – sunki virusinė liga, pažeidžianti galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. Ligonį kamuoja karščiavimas, kaulų, raumenų, galvos skausmai, nuovargis, bendras silpnumas. Po pirmosios ligos fazės ligonis tariamai pasveiksta. Po to maždaug vienam trečdaliui užkrėstųjų išsivysto antroji ligos stadija – nervų sistemos pažeidimai. Atsiranda galvos smegenų dangalų uždegimui (meningitui) būdingas karščiavimas, galvos, nugaros ir galūnių raumenų skausmas, vėmimas, sprando raumenų įtempimas.

Specifinio erkinio encefalito gydymo nėra, todėl gydomi tik ligos simptomai. Ligoninėje visiškai pasveiksta tik 30 proc. sergančiųjų erkiniu encefalitu, kiti 30 proc. – per 1–3 metus, net 9 proc. lieka nedarbingi, pasitaiko ir mirties atvejų.

Daugiau negu pusė žmonių, sergančių erkiniu encefalitu, erkės įsisiurbimo paprastai nepastebi, nes parazito įsisiurbimas yra neskausmingas. Įkandus užsikrėtusiai erkei, suserga maždaug iki 50 procentų asmenų. Daug lemia žmogaus imuninės sistemos būklė, perduotas nuodų kiekis.

Lietuvoje apie 14 proc. žmonių erkiniu encefalitu užsikrečia nuo užkrėsto pieno, todėl vartokime tik virintą karvių ir ožkų pieną, termiškai apdorotus pieno produktus.

Apsisaugoti nuo erkinio encefalito ir jo pasekmių galima tik skiepijantis. Skiepytis geriausia anksti pavasarį arba žiemos pabaigoje, nes numatyti erkių aktyvumo pradžią yra sunku. Vakcinos efektyvumas siekia 99 proc.

Bakteriją sunaikina antibiotikai

Poilsį gamtoje gali apkartinti ir infekuotų erkių platinama Laimo liga. Jei erkės įkandimo vietoje atsiradęs paraudimas ima plisti, darosi didesnis nei 5 cm, būtina kreiptis į gydytoją. Plintantis paraudimas yra akivaizdžiausias, tačiau ne vienintelis Laimo ligos požymis. Tai yra sisteminė liga, pažeidžianti odą, centrinę bei periferinę nervų sistemą, atramos–judėjimo aparatą, širdį, akis.

Laimo ligą sukeliančių erkių platinamą bakteriją galima sunaikinti antibiotikais. Vakcinos nuo šios ligos nėra. 98 proc. ligonių, kurie laiku kreipiasi į gydytoją, visiškai pasveiksta.

Kaip reikėtų saugotis erkių? Rengiantis dirbti, uogauti ar grybauti miške, poilsiauti gamtoje pasirinkite tinkamą aprangą. Patartina rengtis šviesiais drabužiais, nes ant jų lengviausia pastebėti parazitus. Kol erkė suranda, kur įsisiurbti, gali trukti apie valandą. Drabužių apykaklė, rankogaliai turi būti prigludę prie kūno, kelnės sukištos į kojines ar batus. Būnant gamtoje reikėtų nepamiršti naudoti erkes atbaidančius preparatus (repelentus).

Grįžę iš gamtos, būtinai rūpestingai apsižiūrėkite kūną, išsišukuokite plaukus, nusiprauskite po dušu. Dažniausiai parazitai įsisiurbia į rankas, kaklą, ausis, kojas, ypač pakinklius, plaukuotąją galvos dalį.

Nepamirškite, kad namo parsinešti erkių galima ir su miško gėrybėmis ar lauko gėlių puokšte, jos gali „atkeliauti“ su naminiais gyvūnais. Užkrėstų parazitų randama miesto parkuose, paplūdimiuose, soduose.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje