Skip to content

Vyrų autobusėlis atvyks balandį

MI informacija

Kovo 20 d. Ignalinos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Henrikas Šiaudinis susitiko su akcijos „Išsaugokime vyrus“ organizatoriais. Susitikime taip pat dalyvavo rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigų, visuomenės sveikatos biuro vadovai bei atstovai, savivaldybės gydytojas. Buvo aptartas akcijos įgyvendinimas mūsų rajone, pristatyti jos tikslai ir statistiniai duomenys. Akcija vyks balandžio antrojoje pusėje. Prieš jai prasidedant, balandžio 11 d., Utenos apskrities savivaldybių vadovai, žiniasklaidos atstovai bus pakviesti į spaudos konferenciją.

Projektas „Išsaugokime vyrus“, kurį organizuoja Prostatos vėžio prevencijos paramos ir labdaros fondas, pradėtas vykdyti praeitų metų lapkritį. Jo iniciatoriai  – Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos ir Lietuvos visuomenės sveikatos biurų asociacija, kartu su Lietuvos urologų draugija. Fondas į vieną vietą sutelkė verslo įmones, pavienius asmenis, medikus bei žiniasklaidos atstovus kovai su didžiausiu Lietuvos vyrų onkologiniu susirgimu – prostatos vėžiu. Tai pirmas Europoje toks mobilusis prostatos vėžio prevencijos projektas. „Europoje nėra tokio autobusėlio, bet ten jo ir nereikia. Kai Lietuvoje pasieksime kitose Europos šalyse esantį 80 proc. pirminių ligos stadijų diagnozavimo rodiklį, tuomet galėsime pasakyti, kad mūsų tikslas įgyvendintas“,- susitikime sakė Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas, šios ligos paramos ir labdaros fondo prezidentas Gediminas Žižys.

Jis papasakojo, kad ir pats yra susidūręs su šia klastinga liga. Laimei, ji buvo laiku diagnozuota ir štai jau dešimt metų vyras džiaugiasi gyvenimu ir apie jo trapumą kviečia pagalvoti visus Lietuvos vyrus. O statistika išties verčia susimąstyti. Kasmet šalyje prostatos vėžys diagnozuojamas trims tūkstančiams vyrų. Kas trečias diagnozę išgirsta, kai prostatos vėžys jau būna pažengęs ir gydymas būna komplikuotas. Kasmet ši liga pasiglemžia 500–600 vyrų gyvybių. Pasak G. Žilio, ankstyvos stadijos prostatos vėžys nesunkiai pagydomas.  

Nuo projekto pradžios aplankytos Šiaulių ir Panevėžio apskritys, atlikti 3142 prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimai. Patikrinta 2225 vyrų nuo 50 iki 75 metų, 362-iems iš jų rastas padidėjęs PSA.

Projekto tikslas

Projektu „Išsaugokime vyrus“ siekiama skatinti rizikos grupės vyrus pasitikrinti sveikatą ir atlikti prostatos specifinio antigeno (PSA) kraujo tyrimą. Taip pat šiuo projektu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į prostatos vėžio problemą bei informuoti apie ankstyvosios diagnostikos svarbą. Projekto „Išsaugokime vyrus“ metu mobili kraujo paėmimo laboratorija keliaus po Lietuvos regionus ir nemokamai tikrins rizikos grupėje esančių vyrų sveikatą.

Kodėl tai svarbu?

Ankstyvųjų stadijų prostatos vėžys kasmet diagnozuojamas daugiau kaip 3000-čiams Lietuvos vyrų, bent 1000 vyrų diagnozę sužino per vėlai, kuomet vėžys jau būna gerokai pažengęs ir jo gydymas tampa labai komplikuotas. Šis onkologinis susirgimas kasmet nusineša 500–600 Lietuvos vyrų gyvybių.

Geriausias būdas juos išgelbėti – ankstyvoji prostatos vėžio diagnostika. Nors sergančiųjų prostatos vėžiu amžius vis jaunėja, tačiau visuomenė vis dar per mažai informuojama apie ankstyvosios diagnostikos svarbą. Informacijos stygiaus pasekmes labiausiai jaučia Lietuvos regionų gyventojai – atskiruose regionuose ankstyvųjų stadijų prostatos vėžys diagnozuojamas  tik 5–20 proc. juo sergančių vyrų.

Laboratorija ant ratų

Diagnostinėje laboratorijoje įrengta kraujo mėginio paėmimo vieta, įtaisytos tam skirtos specialios kėdės. Ji aprūpinta šaldytuvu kraujui, spintomis ulitizavimui ir vienkartinių priemonių laikymui, centrifuga, skirta atskirti serumą nuo kraujo elementų, pirmosios pagalbos rinkiniu. Čia įtaisyta kriauklė su šiltu vandeniu, dirba kvalifikuotas slaugytojas, galintis kraujo mėginį iš vyro paimti per 5–10 min. Laboratorijoje vyrai gaus specialiai parengtus informacinius leidinukus apie prostatos vėžį, jo diagnostiką bei gydymo būdus.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje