Skip to content

„Užkniso“ Vidiškių pakeleiviai

MI informacija

„Juodai užkniso Vidiškėse nuolat stoviniuojantys „balsuotojai“, – pareiškė į redakciją skambinęs ponas Darius. Išgirdę tokį vyriškio pareiškimą, nesupratome, kuo čia dėti tie „balsuotojai“, bet įsigilinę į problemą sutikome, jog vyriškis ne be priežasties taip piktinasi, todėl nusprendėme paviešinti pono Dariaus išsakytas mintis, tikėdamiesi, jog apie tai pasiskaitys būtent tie, apie kuriuos kalbama.

„Nebeprisimenu tos dienos, kada ramiai, be streso, pravažiavau Vidiškes. Kada bevažiuotum keliu Didžiasalis–Ignalina, beveik visada pastebėsi šalia sankryžos prie miestelio bažnyčios stoviniuojantį būrelį ar bent vieną žmogų. Sakysit, tegul sau stovi, jei jau taip nori, bet esmė ta, jog jų stovėjimo tikslas – susistabdyti pro šalį važiuojantį automobilį. Vėl gi lyg ir nieko bloga, juk visame pasaulyje žmonės bando nusigauti iš vienos vietos į kitą tokiu būdu, jei nėra galimybės vykti savu ar maršrutiniu transportu. Čia problema ta, jog vidiškiečiai stovi pačios sankryžos kelkraštyje, todėl ir juos paimti ketinantis automobilio vairuotojas stoja čia pat sankryžoje ir dar važiuojamoje dalyje. Iš paskos važiuojantieji taip pat privalo sustoti, kadangi toje vietoje išvažiuoti į priešpriešinę eismo juostą labai pavojinga, mat matomumas visiškai prastas dėl staigios nuokalnės. O jei dar ir slidu? Rytais nuo 7 iki 8 val. ir vakare automobilis rieda paskui automobilį, tad sustabdoma visa eilė. Nebežinai, ar ant to vairuotojo labiau pykti, ar ant jį stabdančiojo. Bet kas iš to? Pyk tu kiek nori, o situacija dėl to visai nepasikeis.

Nepamanykit, kad aš koks maniakas, nekenčiantis pakeleivių. Jei pamatau einantį žmogų kokioje nors nuošalioje vietovėje ar akivaizdžiai matau, kad jį bėda ištiko, visada sustoju pats. Juk kartais ir automobilis sugenda, ir į autobusą žmogus vėluoja, o kai kuriose gyvenvietėse autobusas tik sykį ar du per dieną pravažiuoja, todėl visai suprantu ir užjaučiu tokius pakeleivius ir mielai juos pavėžinu.

Gali pykt kiek nori, bet vidiškiečiai tik įžūliai naudojasi kitų gerumu. Maršrutinių autobusų – į valias. Būna taip, jog kas kelias minutes važiuoja. O jei jau taupai pinigėlius, tai gali tai daryti eidamas pėsčiomis. Ir pinigėliai liks saugūs, ir sveikata pagerės. Juk vos keli kilometrai iki Ignalinos ir dar įrengtas specialus takelis, kuris net ir žiemą visada išvalytas. Asmeniškai aš, Vidiškėse beveik visada matydamas tuos pačius žmones, įžvelgiu tik įžūlius tinginius mąstančius maždaug taip: „Neišleidžiu savo pinigų, nes tas kvailys vis tiek važiuoja ir mane paveš, ir pėsti vaikšto taip pat tik kvailiai“.

Kita problema – autobusų keleiviai ir vairuotojai. Toje pačioje sankryžoje 300 m nuo autobusų stotelės paėjėti tinginčius vidiškiečius išleidžiantys autobusų vairuotojai. Apie 11 val. ryte, 14 val. po pietų, o darbo dienomis apie 17.30 val. – tiesiog bijai važiuoti tuo keliu. Kai keleivius tos pačios sankryžos kelkraštyje išlaipina vairuotojai, jie nesidairydami pasipila į visas puses. Logika, matyt, tokia – „mūsų daug, todėl mums pirmenybė“. Toje vietoje nėra nei pėsčiųjų perėjos, nei dar kokių nors ribojančių ar įspėjančių kelio ženklų, o ir drausminančios policijos nemačiau šioje vietoje nei sykio. Jie tik prie Dūdų sankryžos ir prie „Melekso“ greitį matuoja – lyg tai būtų vienintelė pasaulyje problema“, – pasakoja ponas Darius.

Iš tiesų, problema yra. Pirmiausia reikia tikėtis, kad apie tai perskaitę susimąstys tiek keliaujantys vidiškiečiai, tiek vairuotojai, o iš esmės problemos sprendimu, matyt, turėtų susirūpinti ne vienos institucijos atsakingieji asmenys bei savivaldybės Saugos eismo priežiūros  komisija.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje