Skip to content

Susitikimas su kūrėju

MI informacija

Ignalinos viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su poetu, eseistu, vertėju  Kęstučiu Navaku. Tai vienas iš projekto „Literatūriniai etiudai Ignalinoje“ renginių, kuriuos iš dalies finansuoja Kultūros rėmimo fondas. K. Navakas šiuo metu yra vienas žinomiausių Lietuvos kūrėjų. Daugybės premijų ir konkursų laureatas gali didžiuotis įsimintiniausio Kauno menininko vardu ir prestižine Nacionalinės kultūros ir meno premija.

Į susitikimą buvo pakviesti gimnazistai ir jų literatūros mokytojai. Jiems šis renginys buvo įdomus ir naudingas pamokų papildymas tikra gyva medžiaga. Visada įtaigu ir įsimenama, kai apie save ir kūrinius kalba pats autorius. 

Kęstutis Navakas su humoru pasakojo apie savo paauglystę, naktines klajones miesto gatvėmis, pirmuosius literatūrinius bandymus – pluoštelį, kaip pats pavadino, degintinų eilių, parodytų poetui Donatui Kajokui. Viskas tada prasidėjo nuo šio ištartų žodžių „rašyk, žmogau, rašyk…“. Svečias apžvelgė savo kūrybinį kelią nuo 1988 m., kuomet pasirodė pirmoji poezijos knygelė „Krintantis turi sparnus“ ir užklupusi šlovė atvedė kūrėją į bohemišką gyvenimą.

Vėliau K. Navakas prisiminė savo verslo bandymus – Kaune buvo atidaręs knygyną. Per ketverius jo gyvavimo metus ten surengė 70 literatūros vakarų. Teko dirbti ir televizijoje – „filmavau kultūros pasaulio paukščius“. Dabar gyvena ir pragyvena tik iš rašymo, ne tik kūrybos, bet ir, kaip pats įvardijo, „iš laikraštinio ir žurnalinio žlugto“ – kritikos ir kitokių straipsnių.

Gimnazistams šis renginys – įdomus ir naudingas pamokų papildymas tikra gyva medžiaga.
Gimnazistams šis renginys – įdomus ir naudingas pamokų papildymas tikra gyva medžiaga.
Autorius skaitė ankstyvuosius ir dabartinius eilėraščius bei esė kūrinius. Jo nuomone, esė žanras yra laisvesnis, atviresnis. Eilėraštis turi atsitikti, jame sukaupta koncentruota dvasinė patirtis ir energija, o esė gali tiesiog sėsti ir parašyti.

Jaunimui buvo parinktos ir perskaitytos  įdomios esė ištraukos apie mokyklinį gyvenimą.

K. Navakas pristatė ir naujausią savo ir jaunos kūrėjos Akvilės Žilionytės knygą „Visi laiškai – žirafos“. Tai tam tikra intelektualinė provokacija, stereotipų kūlverstis bei žaidimas įvairiais rašymo stiliais. „Visi laiškai – žirafos“ iliustruota specialiai šiai knygai kurtomis dailininko Vitalio Čepkausko iliustracijomis – savotiškais atvirukais, atliepiančiais daugiabalsį  rašytojų bendravimą laiškais.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje