Skip to content

Palūšė sulaukė gaivių atgimimo laikų

Seni Palūšės turistinio komplekso statiniai, dūlėję dar nuo sovietmečio, „tirpsta“, tarsi išėjusios žiemos sniegas. Nuo pernai rudens, visą žiemą, čia netyla statybų triukšmas. Laimėję rangos konkursą, dvi bendrovės – Molėtų „Molesta“ ir Utenos „Statva“ – stato naujus turistų namelius, rekonstruoja gelžbetoninį griozdą, vadintą „Aukštaičių užeiga“.

Turistų nameliai, tiek mūriniai, tiek mediniai, bus pakeisti visi, seno neliks nė vieno. „Kol kas bus šeši dešimtviečiai nameliai su visais patogumais: dušais, tualetais, autonominiu šildymu. Patalpos bus šildomos elektra ir židiniais, įrengtais visuose statiniuose, tad poilsiautojai čia galės gyventi visus metus“, – MI sakė Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parkų direktorius Eminuelis Leškevičius.

Pasak jo, statybos vyksta sklandžiai. Yra smulkių „popierinių“ problemų, kurios, kaip įsitikinęs E. Leškevičius, nesutrukdys darbų baigti numatytu laiku – šią liepą.

Kitas, netrukus prasidėsiantis, darbų etapas – senų statinių griovimas. Pirmiausia, neliks senos katilinės su didžiuliu kaminu, vadintu „krematoriumu“. Šiuos darbus, laimėjusi konkursą, atliks bendrovė „Vilniaus betono demontavimo technika“.

Buvusi „Aukštaičių užeiga“, kadaise statyta ir kaip slėptuvė karo atveju. Todėl tas statinys buvo sunkus gelžbetonio kalnas, nelabai pritampantis prie Palūšės gamtovaizdžio bei turizmo infastruktūros. Po vykstančios rekonstrukcijos ir šis statinys pasikeis neatpažįstamai.

„Pirmiausia perpus sumažės jo plotas – nuo 2400 iki 1200 m2. Sumažės tūriai, bus pažemintos lubos, rekonstruotas vidus. Šiame statinyje atsiras daug skaidrių erdvių, kurias sukurs vitrininiai langai. Statinys bus apkaltas rudos spalvos mediena, kad nesiskirtų nuo architektūros paminklo – bažnyčios. Viduje bus kelios salės konferencijoms ir parodoms, restoranas (kavinė) su virtuve, turistinio inventoriaus nuomos punktas, įvairios pagalbinės patalpos. Visiškai naujas akcentas – prie statinio iš pietų pusės priglus vasaros amfiteatras. Tai bus renginių vieta su laužaviete ir žiūrovų vietomis, įrengtomis kalvelėse“, – pasakojo E. Leškevičius.

Turistų namelių statyba ir „Aukštaičių užeigos“ rekonstrukcija kainuos apie 5,5 mln. litų. Lėšos byra iš Europos Sąjungos fondų. Šiemet Palūšėje prasidės ir dar vienas seniai lauktas, daugiau nei 5 mln. Lt kainuosiantis projektas – vandentiekio ir nuotekų valymo tinklų statyba. Pridėjus dar senų pastatų griovimo kaštus, Palūšėje bus investuota daugiau nei 11 mln. litų.

Nors, pasak ANP direktoriaus, Palūšė ir taip lankoma, perstatyta ji bus dar patrauklesnė. Kadangi Palūšė, kartu su Ignalina ir Strigailiškiu, siekia kurorto statuso (dabar vadinasi tik kurortine vietove), reikia jau galvoti apie kurortinę ateitį. „Manau, kad kelias link tikro kurorto yra ilgas. Gauti Palūšei kurorto statusą – viena, kur kas svarbiau vėliau sukurti paslaugų ir pramogų tinklą, kad į kurortą atvykęs žmogus turėtų ką veikti bet kuriuo metu“, – sako E. Leškevičius.

Turistinių namelių statyba, „Aukštaičių užeigos“ rekonstrukcija, senų statinių griovimo ir viso komplekso aplinkos tvarkymo darbai turi būti baigti iki vasaros pabaigos.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje