Skip to content

Pavasario jau niekas nesustabdys

MI informacija

Atsisveikinome su pirmuoju kalendoriniu pavasario mėnesiu – kovu. Nors jis mums buvo ne itin palankus, bet, tikriausiai, didelių pretenzijų jam neturime. Buvo ir gražių, šiltų, saulėtų dienų, potvyniai netvindė, kaip aną pavasarį. Po tokios netradicinės žiemos, kovas galėjo būti labiau rūstesnis, todėl kyla didelių įtarimų, kad nepageidautinų pokštų dar gali iškrėsti balandis. Ir ne tik, kad šv. Velykas galime su sniegu sutikti, bet ir visas balandis gali būti šaltas (nors sinoptikai prognozuoja, kad šilta bus antra balandžio pusė). Kokie bebūtų orai, pavasario eigos jau niekas nesustabdys.

Balandis – vaismedžių ir vaiskrūmių sodinimo metas. Pirmiausia, nelaukiant kol susprogs pumpurai, reikėtų patikrinti, kaip medeliai išlaikė šios žiemos kontrastingas temperatūras. Nušalusių medelių ūglių audiniai yra parudavę. Atspariausios obelų veislės ligoms ir šalčiui mūsų  klimatinėje juostoje – „Rajka“, „Lodel“, „Topaz“. Tinkamiausios kriaušių veislės: „Aluona“, „Alsa“, „Alka“, „Alnora“, „Jūratė“, „Konferencinė“, „Mlejevskaja ranniaja“, „Mramornaja“, „Lukna“.

Iš juodujų serbentų ekologiniam auginimui labiausiai tinka „Ben Tirran“, „Intercontinenta“, „Kastyčiai“, „Ojebyn“, „Sanita“, „Titania“. Kasmet selekcininkai pasiūlo vis naujų kultūrinių augalų veislių ir dažnai jau po kelių metų jų niekas nebeprisimena, o seniai išvestos veislės gyvena ilgus metus. Mano požiūriu, braškių veislė „Senga Sengana“, išvesta daugiau nei prieš šimtą metų, viena derlingiausių, skaniausių ir atspariausių ligoms.

Daržininkai irgi jau yra susiplanavę, kokias kultūras augins. Kiekvienas turi savo pamėgtų daržovių, jų atskirų veislių. Daugelis įbauginti genetiškai modifikuotomis augalų veislėmis, kad net įtariai žiūri į daržovių sėklas, pažymėtas raide F1, tai yra hibridinės. Manau, visi pasirūpinsime, kad ant stalo netrūktų vitaminingų žalumyninių daržovių iš savo daržo, o ne ieškosime jų parduotuvių lentynose.

Gamtoje kasdien vis linksmiau, gražiau, nežiūrint, kad ir šaltukas pažnaibo, ir sniego paberiama.  Dar nevėlu ir inkilėlių iškelti smulkesniems giesmininkams. Dažniau išeikime į gamtą, nes pamiškės, sodybvietės skamba nuo strazdų, kikilių, juodųjų meletų balsų, žydi žibuoklės. Nereikėtų užmiršti ir galimų pavojų – erkių įkandimo, o tiems, kas alergiški žiedadulkėms – pasisaugoti, nes jau žydi alksniai, lazdynai.

Dauguma jau bus paragavę klevo, beržo sulos, kaupia kiaušinius margučių dažymui, nes jau čia pat šv. Velykos. Parduotuvėse, beje, dešimtis kiaušinių dabar kainuoja apie 6 Lt, turguje šeštadienį siekė net 7 Lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje