Skip to content

Brakonierių žala gamtai – 5539 litai

MI informacija

Šiemet pavasaris nelepina šiluma, tačiau gamta bunda. Vandens lygis upėse ir ežeruose gana žemas, todėl lydekos ieškoti nerštaviečių patraukė į kanalus, griovius ir mažus upelius. Tokia šių žuvų koncentracija palanki brakonieriams, o jų – tikrai daug. Laimei, kad jaučiamas ir eilinių piliečių sąmoningumo augimas, kai pastebėję daromus pažeidimus, jie nelieka abejingi ir telefono skambučiais apie tai informuoja aplinkos apsaugos pareigūnus. Praėjusį savaitgalį Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnų telefonai netilo…

Ignalinos r. Dumblio ežere buvo sulaikyti piliečiai  D. P. ir R. J.,  kurie dviem venteriais buvo sugavę 29 lydekas. Maža to, margašonių dar bandė nudurti ir žeberklu. Paskaičiuota, kad gamtai padaryta žala sudaro 3065,30 Lt, kurią pažeidėjai privalės atlyginti. Bus skirtos ir administracinės baudos.

Tą pačią dieną iš Svirkų ežero ištekančio upelio ištakose 7 statomais tinklais ir 3 venteriais neteisėtai žvejojo Didžiasalio miestelio gyventojas V. G. Dalį laimikio gabenti patikėjo to paties miestelio gyventojui R. Č., kuris prie upelio atvyko važnyčiodamas arklį. Žuvis – 4 lydekas, 4 karšius, 1 salatį ir 1 šapalą – vežime paslėpė po šiaudais, tačiau pareigūnų pergudrauti nepavyko. Kadangi lydekas žvejoti draudžiama iki balandžio 20 d., vadeliotojui surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas už uždraustu metu sužvejotų šviežių žuvų vežimą. Tokia atsakomybė numatyta ATPK 877 str. 2 dalyje. Pagal šiame straipsnyje numatytą sankciją, bus skirta piniginė bauda nuo 300 iki 1000 Lt. Pavyko surasti ir likusią laimikio dalį bei įrankius. Iš viso V. G. neteisėtai buvo sugavęs 14 lydekų, 14 karšių, 2 starkius, 2 šapalus ir 1 salatį. Jam irgi administracinės atsakomybės išvengti nepavyks, o už neteisėtai sugautas žuvis teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri tikrai nemaža – 2473,38 Lt. 

Gilūtos upelį užtvėrę eglišakėmis, o į paliktą protaką pastatę venterį, žuvies užsimanė pagauti Gilūtų k. gyventojai Z. Š. ir G. S. Jų laimei nespėjo. Tačiau administracinės atsakomybės išvengti nepavyks.

Utenos RAAD nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje