Skip to content

Gabi dailininkė – ir aktyvi margučių kūrėja

Turbūt nė vienas neįsivaizduoja šv. Velykų stalo be svarbiausio šventės simbolio – margučių. Kiaušinių marginimo tradicija, paveldėta iš mūsų prosenelių ir senelių, iki šiol yra tęsiama, panaudojant natūralias ir šiuo metu jau paplitusias chemines dažymo priemones. Senesnės kartos žmonės, o ypač – kaimiečiai, kiaušinius tebedažo ąžuolų žieve, svogūnų lukštais, beržinių vantų ar pirmųjų pavasario gėlių lapais. Išradingesni ir meno įgūdžius turintys žmonės kūrybingai naudoja vašką, įvairius drožinėjimo įrankius, sukurdami patrauklių ornamentų ir nepaprasto grožio šedevrų. Mūsų krašte dar visai neseniai buvo nemažas būrys tokių žmonių, kurių margučius buvo galima sulyginti su meno dirbiniais. Vienas iš jų buvo jau į amžino poilsio vietą palydėtas Palūšėje gyvenęs Feliksas Sirevičius. Jis ilgai savo marginimo gebėjimais dosniai dalinosi su visais, kas tik norėdavo gražiai išmokti marginti kiaušinius, buvusiame Etnokultūros centre rengė marginimo pamokas.

Daug kas iki šiol už tai dėkingas buvusiam margučių kūrėjui Feliksui. Malonu, kad rajone vis daugiau atsiranda jo pasekėjų, ypač bendrojo lavinimo mokyklose ir kai kurių kaimų bendruomenėse. Jau kuris laikas kiaušinių marginimo tradicijas aktyviai puoselėja Kultūros ir sporto centro Dailės studijos vadovė Nijolė Trinkūnienė. Ji rajone ir už jo ribų gerai pažįstama, kaip kūrybinga ir gabi dailininkė, kuri yra surengusi jau septynias savo tapybos darbų parodas. Šios talentingos moters sukurti gamtos paveikslai puošia ne vieno ignaliniečio namus.

Susidomėjo jaunystėje

Pasak jos, prieš keliolika metų sekdama savo mamos ir gabiausių margučių kūrėjų pavyzdžiu, ji pradėjo šį velykinį amatą platinti ir tarp Ignalinos bei Vidiškių moksleivių, padėdama jiems įsisavinti įvairias margučių marginimo technologijas. Pastaraisiais metais prieš šv. Velykas ji jau reguliariai Dailės studijoje rengia kiaušinių marginimo pamokas, kuriose dalyvauja ne tik jos būsimieji jaunieji dailės mėgėjai, bet ir jų tėveliai bei Kultūros ir sporto centro darbuotojai. Vadovė patenkinta, kad keletas gabių jos studiją lankančių vaikų, jau savarankiškai išmoko išgražinti margučius.

Svogūnai – nepakeičiami

„Pats paprasčiausias, saugiausias ir pigiausias kiaušinių dažymo būdas – marginimas svogūnų lukštais, – sako Nijolė. – Geriausia svogūnų „marškinėlių“ prikaupti iš anksto, o ne Velykų išvakarėse pulti juos nurenginėti“. Sausi svogūnų lukštai kiaušinius geriau nudažo, išgaunamos sodresnės spalvos. Lukštus sumetame į šaltą vandenį ir verdame, kol jis pasidarys sodriai rudos spalvos. Per šį laiką pasiruošiame kiaušinius.

Kiaušinį, anot margintojos, reikia įvairiomis kryptimis apvynioti storu juodu siūlu, tada į marlės ar plono skudurėlio skiautelę įdėti svogūnų lukštų, apgaubti kiaušinį ir užrišus abu galus dėti į puodą (kiaušinių lukštais nudažytas vanduo turi būti kiek pavėsęs). Lygiai taip pat paruoštus kiaušinius galima dėti ir į šaltą nedažytą vandenį (jį švelnia spalva nudažys kiaušinių lukštai). Dar vienas kiaušinių marginimo būdas: ant marlės gabalėlių pridėliokite žalių petražolių, salierų lapelių, plonų šiaudelių, namie daigintų kviečių stiebelių ar smulkių popieriaus iškarpėlių ir, pridėjus ant viršaus svogūnų lukštų, šia „skraiste“ apsukti kiaušinį.

Skutinėti ar vaškuoti?

Kiaušinių dažymas natūraliais dažais – svogūnų lukštais, ąžuolo ar skroblų žieve, kava, burokėlių ar vynuogių sultimis ir pan. – tik vienas iš daugybės kiaušinių marginimo būdų. Nuostabaus grožio originalius meno kūrinėlius, anot N. Trinkūnienės, galima sukurti kiaušinius marginant vašku arba skutinėjant.

„Dekoruoti vašku reikia pradėti nuo kiaušinio vidurio, raštą kreipti į galus, – vaškavimo meno paslaptimis dalijasi Nijolė. – Brūkšnelių, eglutės, kryžiukų, lašelių, saulyčių, žvaigždučių, žalčiukų ornamentai viduryje piešiami didesni, į kiaušinio galus – smulkesni. Ornamentai vienas su kitu jungiami taškais ar vingeliais. Nuvaškuoti kiaušiniai merkiami į šaltą dažytą vandenį ir verdami. Jiems išvirus ir atvėsus vaško liekanos atsargiai nugramdomos. Kad blizgėtų, numargintą kiaušinį galima patepti riebalais ir patrinti vilnone šluoste“.

Labai originalūs – sodriai vientisa spalva nudažyti ir išskutinėti kiaušiniai. Kruopštesnio darbo ir daugiau laiko prireikia išskutinėti gamtos vaizdelius ar įmantresnius raštus. Skutinėjama aštriu smailiu peiliuku ar didesne adata. Nijolės patarimas – nepersistenkite, neperkraukite kiaušinio raštų gausa.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje