Skip to content

Tyrimo rezultatai: mūsų mineralinis vanduo – liuks!

Jau rašėme, kad Ignalinoje iš 465 m gylio išgautas mineralinis vanduo, kuris išvežtas tirti į Vilnių. Jo cheminę sudėtį tyrė UAB „Ekometrija“ laboratorijos specialistai. Tyrimų protokolą Nr. 1100 pasirašę dvi laboratorijos chemikės ir vedėja patvirtino, kad Ignalinos mineralinis vanduo labai geras. Rajono meras Bronis Ropė šį faktą  komentavo taip: „Labai geras skonis, nėra jokio blogo kvapo ar nemalonaus prieskonio, organizmas gerai priima. Tiesa, vandenyje sūrumo daugoka, bet čia tik privalumas, kadangi padaryti mažiau sūrų galima nesunkiai“.

Dar prieš penkerius metus geologai nustatė, kad Ignalinoje ir rajone tokio vandens yra gausios atsargos, kaip ir gydomojo dumblo. Išgautas vanduo Turistų gatvės gręžinyje, kaip parodė tyrimai, yra aukštos mineralizacijos. Vieno litro druskų koncentracija siekia net 52 gramus – daugiau, nei tikėtasi (manyta, kad mineralų bus apie 40 g).

„Nuo rudens jau rengiamasi pripilti vonias šio mineralinio vandens, kad žmonės galėtų juo naudotis. Papildomai už tai mokėti nereikės, kiek kainavo procedūros be vandens, tiek ir kainuos ir su juo. Antra vertus, tiek mineralinio vandens, tiek purvo teikiamas galimybes norime pradėti naudoti ir ligoninėje“, – tvirtino B. Ropė. Bus  pakviesti verslininkai pradėti mineralinio vandens išpilstymą pramoniniu būdu. Naujovė visiems – miesto centre bus įrengtas čiaupas, kad žmonės galėtų gerti šio vandens kiek tik panorės nemokamai.

Rajono savivaldybės gydytojas Tomas Bakanas, susipažinęs su mineralinio vandens tyrimo rezultatais, MI sakė: „Dar detaliai neįsigilinau į šią savaitę gautus tyrimo duomenis, bet jau iš pateiktų skaičių matyti, kad vanduo išties yra geras, turtingas įvairiausių žmogui reikalingų mineralų. „Kalcis, kaip žinote, yra reikalingas membranoms, jis didina jų pralaidumą. Kiti elementai, tokie kaip magnis, didina nervinio signalo perdavimą. Mineralinį vandenį galima naudoti įvairių ligų gydymui, kadangi jame, kaip minėjau, apstu įvairiausių elementų“, – teigė T. Bakanas.

Rajono savivaldybė kreipėsi į Vilniaus ir Kauno universitetų mokslininkus, kad šie parengtų rekomendacijas, kokias ligas šiuo mineraliniu vandeniu galima bus gydyti.

Konkursas tęsiasi

Prieš savaitę mes paskelbėme konkursą sugalvoti pavadinimą Ignalinos mineraliniam vandeniui. Jis tęsiasi. Esame gavę keletą pasiūlymų. Jie nėra originalūs, antra vertus, skambinę ar užėję į redakciją žmonės sakė, kad vandens pavadinime vienaip ar kitaip turi būti Ignalinos vardas.

Kol kas esame gavę tokius pasiūlymus: „Ignalina“ (taip siūlė mineralinį vandenį pavadinti 3 skaitytojai), „Ignusia“, „Lina“, „Ignas“, „Ignas ir Lina“ (2), „I&L“, „Ignusia-460“ (o gal „Ignusia-1866“ ar „Ignusia-2012“?).

Konkursas tęsiasi, pavadinimus siųskite visais keturiais mūsų el. pašto adresais: mi@mignalina.lt, jonas@mignalina.lt, mi@ignet.lt, jbaltakis@ignet.lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje