Skip to content

Mokykimės iš italų

MI informacija

Kiekvieną pavasarį Milane (Italija) vyksta tarptautinis pusės maratono ilgio (21,0975 km) bėgimas. Šią dieną, kai vyksta Milano bėgimas, mieste paskelbiama diena be mašinų, tad nenuostabu, kad į starto vietą prie Duomo Katedros dalyviai skuba dviračiais, metro bei pėsčiomis. Atrodo, kad visas miestas dalyvauja šiame renginyje. Kai pamatai tą žmonių „jūrą“, supranti, kad jie nori ir jiems gera būti kartu, palaikyti vienas kitą, pajusti judėjimo džiaugsmą, gerą nuotaiką. O pergalė visiškai nesvarbi.

Šiame renginyje dalyvauja ir pirmieji miesto asmenys, juos labai palaiko visi gyventojai. Šiemet šis bėgimas vyko jau 41-ąjį kartą, Pirmąkart tai atsitiko 1972 m., kai italas Renato Cepparo suorganizavo pirmąjį Milano bėgimą ir jame dalyvavo apie 4000 bėgikų. Dabar šis bėgimas peraugo į masinį renginį, kuriame dalyvauja visi norintys ir galintys įveikti pusės maratono distanciją, 10 km bei 5 km atstumus. Dalyvauja profesionalūs bėgikai iš įvairių pasaulio šalių ir bėgimo entuziastai. Jauniausiam dalyviui buvo tik 4 mėnesiai. Jis su savo tėčiu įveikė 5 km atstumą, o vyriausiam dalyviui – 87-eri, jis įveikė visą 21.0975 km distanciją. Dauguma dalyvių, įveikusių 5 ar 10 km, bėgo kartu su savo augintiniais ar tėveliai su kūdikiais, šeimos su neįgaliais vaikais, jauni ir pagyvenę miesto gyventojai. Šiais metais bėgime dalyvavo daugiau kaip 110 000 dalyvių.

21,0975 km įveikė 6000 dalyvių, o nugalėtoju tapo Etiopas Yacob Janso. Moterų grupėje visų milaniečių džiaugsmui nugalėtoja tapo italė Valeria Stranelo. Ją stadione sveikino anksčiau savo distancijas įveikusi 100 000 žmonių minia. 10 km bėgo 50 000 žmonių, 5 km įveikė apie 60 000 bėgikų. Kiekvienas dalyvis ar klubas norėjo kuo nors išsiskirti: apranga, plaukų spalva ar kuo kitu.

Kiekvienas dalyvis, stojęs į startą, gavo „Stramilano“ bėgimo dalyvio numerį, krepšelį su rėmėjų dovanomis bei sportinius marškinėlius, o finišavęs Milano parko stadione (nesvarbu kokioje distancijoje ir per kokį laiką), buvo apdovanotas dovanomis ir atminimo medaliais.

Aš bėgau 5 km. Buvau 10-ta savo amžiaus grupėje. Milano gatvėmis bėgau pirmą kartą, buvau sužavėta bėgimo organizavimu, valdžios požiūriu į renginį, italų entuziazmu, jų noru praleisti savaitgalį su šeima, sveikai gyventi, judėti. Mums, lietuviams, dar sunku suvokti, kad judėjimas – tai sveikata, buvimas kartu. Svarbu ne nugalėti, o dalyvauti. Kai tai suprasime, tai ir slidinėjimo bei bėgimo trasose matysime ne dešimtis, o tūkstančius dalyvių. Tarp jų – ir valdžios atstovus.

Grįžusi namo pasižadėjau sau, kad ir kitais metais tikrai dalyvausiu šiame renginyje ir  bandysiu įveikti 10 km nuotolį.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje