Skip to content

Apie „gerą kainų lygį“ ir dar kai ką…

MI informacija

Skaičiau ne per seniausiai pasvarstymus apie tai, kad sovietmečiu benzinas kainavo 7–8, o vėliau – 15–20 kapeikų, apie tai, kad tada, tais gerais laikais, buvo pasiektas geras kainų lygis. Skaičiau ir mąsčiau: ar žmogus negyveno tais laikais ir nežino, ko ir kiek buvo galima nusipirkti už atlyginimą, ar jis svarsto pagal principą: jaunystėje ir mergos buvo gražesnės, ir oras šiltesnis, nes kojos ne taip šaldavo…

Pradėkime nuo citatos: „O sekti pasakėles apie pasaulines kuro kainas – gana“. Perskaitai tokius žodžius ir supranti, kad žmogus nei apie tas pasaulines kuro kainas, nei apie tai, kaip jos keitėsi, neturi žalio supratimo.

Faktas, kad dabar naftos barelio (1 barelis naftos ir jos produktų – 158,99 l) kaina pasaulio rinkose svyruoja apie 120 dolerių.

O kiek nafta kainavo anais laikais?

Štai keletas skaičių. 1970 m. oficialiai nustatyta Saudo Arabijos naftos kaina buvo 1,8 dolerio už barelį. 1974 m., po 1973 m. arabų ir Izraelio karo, naftos kaina šoktelėjo iki 10 dolerių. 1980 m. naftos kaina perkopė 30 dolerių, 1990 m. – 40 dolerių už barelį ribą. Toliau naftos kaina kilo vis sparčiau, ir dabar turime tai, ką turime: per 40 metų naftos kaina pakilo daugiau kaip 60 kartų, nuo 1,8 iki 120 dolerių už barelį.

Tai ką, čia liaudžiai sekamos pasakėlės?

Jau vien padauginę ano meto kainą už benzino litrą iš šešiasdešimties, sužinotume, kad per tuos metus benzinas normaliai turėjo pabrangti nuo 8 kapeikų iki 4 rublių 80 kapeikų. Bet taip skaičiuodami nieko neišsiaiškinsime, todėl pirmiausia reikia pažiūrėti, kiek rublio atžvilgiu vertas litas. Ekonomistai dėl šito ne visai sutaria, bet labiausiai paplitusi nuomonė, kad pagal uždarbių santykį rublis vertas dešimties litų. Nors pagal tai, kiek žmonės gauna dabar ir kiek gaudavo tada, manyčiau, kad litas yra dar pigesnis – rublis vertas penkiolikos litų.

Taigi, skaičiuojant, kad rublis vertas 10 litų, matysime, kad anais laikais 8 kapeikas kainavęs benzino litras dabar turėtų kainuoti 80 centų. Apie tai, kad per tuos metus nafta pabrango 60 kartų, nebešnekėsiu. Nors gal ir vertėtų pašnekėti: 80×60=48 litai. O ką tai reiškia? Ogi tai, kad anais laikas benzino kaina buvo išpūsta, nereali, kad anais laikais, pagal tuometines naftos kainas, benzinas turėjo kainuoti 1 kapeiką.

O gal ta proga leista būti prisiminti ir kitas „gero lygio“ kainas? Kiek metų anais laikais žmogui reikėjo dirbti, norint nusipirkti padėvėtą mašiną? Užmiršusiems priminsiu, kad apie 1980 metus dešimties metų senumo moskvičius kainavo 4 tūkstančius rublių (paskyras tiek pat kainuojantiems naujiems gaudavo ponai partijos vadai ir jų išrinktieji) – mūsų pinigais būtų 40 tūkstančių litų. Jei netingite, padalinkite 4 tūkstančius iš neblogo tuometinio mėnesinio atlyginimo – 150 rublių – ir sužinosite, per kiek laiko nevalgius negėrus tokį daiktą galėjai nusipirkti. Ir palyginkite su dabartinėmis naujų ir senų mašinų kainomis.

O kiek dabar turėtų kainuoti „gerų kainų lygyje“, sakysim, 3,12 rublio kainavusi degtinė? 31 litą 20 centų. Alų mėgstate? Kiek kainavo “Žigulinis“ – prisimenate? (Apie „Baltijos“ alų net nešneku.) Dabar jį geriate ar geresnio ieškote? O ar prisimenate, kad anais laikais džiaugdavotės, kai tokio „užveždavo“? O kiek mokėdavote už mėsą, žinoma, kai jos gaudavote? Kiek už „šlapianką“? Kiek turguje kainavo dešimt kiaušinių – prisimenate? Neužmirškite tą kainą padauginti iš dešimties. Bent iš dešimties.

O ar prisimenate tokį pintą tinkliuką, kurį kasdien įsidėdavote į kišenę – o gal ką duos? Tas tinkliukas ne šiaip sau „avoska“ vadinosi – nuo rusiško žodžio авось – o gal. Nors kai kas jį tiksliau rusiškai vadindavo – nichrenaska (нихренаська). Gal dar suprantate, ką tai reiškia.

Ir nereikia sekti pasakėlių apie tai, kad valdžia gali sumažinti kuro kainas. Kuo baigiasi akcizų mažinimas – žinome. Viešbučiams buvo sumažintas akcizas, tai tie dar labiau kainas pakėlė.  Kita vertus, sumažinus akcizą kurui, kuris sudaro 30 nuošimčių nuo galutinės benzino kainos ir toli gražu nėra didžiausias Europoje, tuos pinigus į biudžetą vis viena reikės surinkti – tai kam tada reikės mokesčius padidinti? Žinoma, degtinė pas mus per pigi, mėsa… Norite už tai daugiau mokėti?

O naftos nei koks nors arabų šeichas, nei Putinas mums pigiau vien todėl, kad blogiau gyvename, neparduos. Nesvarbu, kokia valdžia bus.

Beje, ir ar taip blogai mes gyvename? Kokioje nors Anglijoje tūkstančiui gyventojų tenka 460 mašinų, Prancūzijoje – 496, o pas mus Lietuvoje – 508 mašinikės. Įsivaizduokite, visomis jomis reikia važinėti, reikia benziną ir dyzeliną pirkti. Ir visi važiuoja. Pažiūrėkit, kas šeštadieniais Ignalinoje darosi. Kiek vargšų privažiuoja. Net gaila pažiūrėjus…

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje