Skip to content

Ignalinietės iniciatyva, Aukštaičių g. veikia saugios kaimynystės grupė

MI informacija

Yra daugybė būdų apsaugoti save, artimuosius, kaimynus, turtą, gyventi saugioje aplinkoje. Paprasčiausias sprendimas, žinoma, tiesiog nieko nedaryti: triukšmadariams leisti ir toliau drumsti ramybę, o piktavaliams – duoti galimybes laisvai ir nevaržomai darbuotis. Tačiau ignalinietė Aldona, kuri išdrįso, nepabijojo ir jau šio kovo 28 d. pasiryžo suburti saugią kaimynystę sau ir savo Aukštaičių g. 3-ojo namo gyventojams, galėtų būti puikiausias pavyzdys, jog galime kurti darnią visuomenę, jaukią ir saugią gyvenamąją aplinką, užkirsti kelią nusikalstamai veikai.

Kaip pati moteris pasakojo: „Tiesiog nebuvo ramybės, nes gretimos laiptinės gyventojas Rolandas savo netinkamu elgesiu sudarė neįmanomas sąlygas greta gyventi. Juk jis lengvai švaistosi keiksmažodžiais, rėkia, tranko duris, įžūliai elgiasi, bute taip pat triukšmauja. Kaimynas negerbia nei savęs, nei kitų, kurie gyvena visai šalia“.

Rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio viršininkas Artūras Blaškauskas teigia, kad ramybė gyvenamosiose patalpose turi įsivyrauti nuo 18 val., o nuo 22 val. prasideda nakties metas, tačiau pilietis Rolandas nuolat triukšmauja, grasina, nepadoriai elgiasi ir nepaiso gyventojų pageidavimų. Už viešosios tvarkos trikdymą jis jau šiais metais nubaustas 4 kartus. Dabar, susibūrus kaimynams į grupę, daugiabučio gyventojai nėra abejingi jo veiksmams – nuolat kontroliuoja, akylai stebi kaimyną ir informuoja pareigūnus. Pagirtina tai, kad žmonės noriai jungiasi į saugios kaimynystės grupes, taip parodydami, jog jiems svarbu, kas dedasi aplinkui.

Pareigūnas akcentavo, jog atsakomybė už viešosios tvarkos trikdymą numatyta Administracinių teisės pažeidimų kodekso 183 str. 1 d. (užtraukia įspėjimą arba baudą iki 300 litų), o jei asmuo jau baustas už tokią veiką, gali būti baudžiamas dar sunkiau – nuo 300 litų iki 1000 litų. Nepilnamečiams baudos perpus mažesnės.

Žinoma, veiklios ir energingos ignalinietės iniciatyva buvo suorganizuotas kaimynų pasitarimas, įkalbinti gyventojai suburti vieningą ir saugią kaimynystę, „nors pastaroji vyravo ir iki šiol, kadangi visi – draugiški, tvarkingi ir rūpinasi vienas kitu“. Apie naujos grupės organizavimą buvo informuota Utenos apskr. VPK Ignalinos rajono policija, o netrukus Ignalinos miesto teritoriją aptarnaujanti inspektorė Ramunė Stasiūnaitė ir namo gyventojai užpildė „namelių“ schemas, kuriose nurodyta būtiniausia informacija apie kaimynus bei apylinkės inspektorių, pasikeitė kontaktiniais duomenimis ir išdalijo lipdukus, simbolizuojančius, jog „Čia gyvena vieningi ir budrūs kaimynai. Čia veikia saugios kaimynystės grupė“.

Šiuo metu rajone jau veikia 42 saugios kaimynystės grupės. Visi atsakingai ir uoliai vykdo savo pareigas – saugo.

Policija ir toliau skatina kurti saugią gyvenamąją aplinką, darniai bendrauti ir bendradarbiauti su kaimynais, dalintis patirtimi, saugoti vienas kitą, o svarbiausia – nelikti abejingais ir ryžtis, kaip padarė ignalinietė Aldona.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje