Skip to content

Kūrybingi kraštiečiai nupynė puošnų jubiliejinį „Aukso vainiką“

Kaip jau rašėme, praėjusį trečiadienį Kultūros ir sporto centro Etninės ir muziejinės veiklos skyriuje iškilmingai pristatyta tradicinė mūsų krašto „Aukso vainiko“ konkursinė tautodailės paroda, skirta etninės veiklos 20-mečio jubiliejaus proga. Iki šiol skyriuje buvo surengta daug įvairių įsimenančių įvairios tematikos bei autorių parodų, bet ši, kuri dar veiks iki birželio 26 d., yra išskirtinė, nes joje surinkta daugiau kaip 230 geriausių eksponatų, kurių autoriai – net 37 gabiausieji rajono medžio drožėjai, metalo tramdytojai, taip pat auksarankės mezgėjos, audėjos, siuvėjos, dailės mėgėjos ir kitokių rankdarbių meistrai. Tokios gausios ir įvairiaspalvės parodos Ignalinoje dar nebūta, todėl malonu, kad skyrius ją surengė etninės kultūros veiklos jubiliejaus proga.

Tuo džiaugėsi ne tik gausiai susirinkę parodos darbų autoriai, bet ir joje ne tuščiomis rankomis ir su šventiška nuotaika apsilankę savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Mačys bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Lisauskienė.

Šventinį renginį pradėjęs savivaldybės administracijos vadovas pažymėjo, kad prieš dvidešimt metų, dar senajame pastate, įkurtas Etninės kultūros centras per tuos metus ne kartą keitė savo pavadinimą, bet išsaugojo savo paskirtį, kaupiant ir puoselėjant mūsų krašto senelių bei prosenelių išsaugotas tautines aukštaičių gyvenimo tradicijas ir per daugelį metų sukauptas kultūrines bei etnines vertybes. Metams bėgant, daug kas blėsta iš atminties ir ateinančioms kartoms nebūtų palikę ryškesnių pėdsakų. Laimei, kad dėka gabių etninės kultūros puoselėtojų taip neatsitiko. Už tai nuoširdžių padėkos žodžių nusipelno ne tik šios parodos organizatorė ir skyriaus vadovė, bet ir daugelis seniūnų, jų artimiausieji pagalbininkai – kultūros darbuotojai, o pirmiausia žmonės, kurių rankose nuolat gimsta nauji kūriniai, tęsiantys mūsų krašto etninę dvasią.

Skyriaus vedėja Marija Kirkienė, plačiau kalbėdama apie šios jubiliejinės parodos paskirtį, pažymėjo, kad Ignalinos kraštas garsus ne tik savo nuostabaus grožio gamta, bet ir čia gyvenančiais gabiais žmonėmis. Tai patvirtina dar močiučių skryniose išlikę audiniai bei mezginiai. Senolių kūrybos tradicijas kūrybingai tęsia jų palikuonys. Sukaupta daugybė įrašų su įvairiausiais pasakojimais, dainomis bei legendomis. Pernai per Lietuvos liaudies kultūros centro surengtą ekspediciją buvo surasta naujų talentingų muzikantų. Paaiškėjo, kad mūsų krašte yra daugiau nei 70 žmonių, grojančių įvairiais muzikos instrumentais. Kai kurie iš jų yra gerai pažįstami, nes dalyvauja įvairiose ne tik rajono, bet ir už jo ribų rengiamose šventėse, bet matomi ir televizijos ekranuose. Ekspedicijos dalyviai pastebėjo, kad aukštaičiai iš kitų regionų išsiskiria ir tuo, kad groja dar Peterburgo armonikomis. Šiuo instrumentu didžiuojamasi, sugedus juos remontuoja patys muzikantai. Kaip tik šį instrumentą meistriškai valdo kazitiškietis Vilhelmas Kanišauskas. Jis ir parodos pristatymo proga sugrojo keletą melodijų. Beje, M. Kirkienė pastebėjo, kad Kazitiškio seniūnijoje išlikusių gabių muzikantų yra daugiausia.

Parodos organizatorė sakė, kad vis dėlto per jubiliejaus šventę didžiausios pagarbos nusipelno įvairių rankdarbių kūrėjai. Pasak jos, į konkursinę „Aukso vainiko“ parodą kai kurie seniūnai su kultūros darbuotojais pasistengė rekomenduoti nemažą būrį tautodailininkų ir atvežti jų geriausius kūrinius. Daugiausia kūrėjų (net 13) subūrė Ignalinos seniūnas Valentinas Rumbutis. Iš jų net šešiems – drožėjui Vitui Pušinskui, tapytojoms Elenai Gaidelienei ir Jadvygai Gotovskajai bei verbų gamintojai Zofijai Laurinėnienei, margučių meistrei Nijolei Trinkūnienei, jaunajai riešinių mezgėjai Ievai Kindurytei – įteikti nominacijų diplomai ir jų rankdarbiai keliaus į regioninę parodą Molėtuose.

Nedaug nuo Ignalinos miesto seniūnijos atsiliko ir Kazitiškio seniūnas Drąsutis Jelinskas bei kultūros darbuotoja Danutė Gasiūnienė, kurių dėka į parodą buvo pristatyti 9 autorių darbai. Iš jų keturi pripažinti konkurso diplomantais. Tarp jų – gabus medžio drožėjas Edikas Veličko, audėja ir mezgėja Stasė Ružienė ir Onutė Maciulevičienė.

Trečioji vieta pripažinta Ignalinos seniūnijos seniūnui Jonui Politai ir jo pagalbininkei Rimai Grušnienei, kurie į parodą pristatė 5 autorių rankdarbius. Iš jų konkurso nominantėmis tapo daugelio parodų organizatorė Danguolė Bukėnaitė bei audėja Eleonora Berlinskienė.

Į parodą 4 autorius ir jų darbus pristatė Mielagėnų seniūnė Milda Bielinienė bei Aldona Černiauskienė, iš kurių pripažinimo susilaukė ir nominantu tapo drožėjas Saulius Sveikauskas. Iš Linkmenų seniūnijos parodoje buvo pristatyti 3 kūrėjai, o kalvystės meistrui Raimondui Žieviui įteiktas kelialapis į regiono parodą. Joje savo darbus eksponuoja ir Ceikinių seniūnijos tautodailininkė Danutė Trapikienė.

Į regioninę parodą taip pat keliaus vėlimo meistrės Marijonos Lukaševičienės rankdarbiai, taip pat Teofilio Patiejūno unikalaus drožinio, pastatyto prie Kačergiškės bažnyčios, nuotraukos.

Šiemet „Aukso vainikas“ sužibo naujais vardais ir talentais. Pirmąkart parodoje dalyvavo ir laureatais tapo I. Kindurytė, E. Veličko, V. Pušinskas. Jų darbai atitiko konkurso reikalavimus, kurių pagrindinis – autentiška liaudies kūryba. Ypač malonus atradimas Vito Pušinsko drožiniai. Visi galėjo pasigrožėti jo nuostabiomis prieverpstėmis, rankšluostinėmis, dekoro detalėmis. 

Pirmąkart visuomenei prisistatė ir Gražina Grikinienė (tapyba, piešiniai pieštuku), Elena Abelienė (siuvinėjimas). Pati vyriausia dalyvė 80-metė Birutė Blaževičienė, ilgai įkalbinėta taip pat atskleidė savo kūrybos lobynus. Parodoje eksponuojami net keturių rūšių jos darbai – tai keramika, skiautiniai, servetėlės, riešinės).

Kiekvienos seniūnijos kūrėjai buvo pakviesti nusifotografuoti kartu su seniūnais. Renginiui šventinės nuotaikos suteikė smagiai pagroję liaudies muzikantai iš Ignalinos ir Kazitiškio, dainomis džiugino folkloro ansamblis „Čiulbutė“.

Tradicinės parodos pristatymo metu, pažymint etninės kultūros puoselėjimo jubiliejų, daug nuoširdžių padėkos žodžių susilaukė ne tik konkurso nominantai, bet ir kiekvienas parodos dalyvis, kuriems, grojant Ignalinos kaimo kapelos maršui, buvo įteikti padėkos raštai.

Padėkos nusipelnė ir parodos organizatorė, skyriaus vedėja M. Kirkienė, sugebėjusią parengti tokią gausią ir ryškią parodą, kurią vertėtų aplankyti ne tik miesto, bet ir rajono meno gerbėjams.

Na, o kokia gi šventė be pyrago. Renginio pabaigoje skanautas didžiulis 20-mečiui skirtas tortas.

Autoriaus nuotr.

Mielagėnų seniūnijos parodos dalyviai Parodos dalyviai iš Kazitiškio seniūnijos Groja Ignalinos miesto kaimo kapela Gausiai susirinkusius tautodailininkus pasveikino ir jiems už jų kūrybą dėkojo savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Mačys ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Lisauskienė Linkmeniškių gretos Ignalinos seniūnijos atstovai Gausiausios parodos dalyvių būrys susirinko iš Ignalinos miesto seniūnijos

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje