Skip to content

Ar žinote, kur kreiptis dėl gedimų namų vidaus elektros tinkle?

MI informacija

Apklausų duomenys rodo, kad šeši iš dešimties lietuvių nežinotų kur kreiptis, jei įvyktų gedimas jų namų vidaus elektros tinkle. Specialistai įspėja, kad dažniausiai gedimai yra netvarkingos elektros instaliacijos pasekmė, todėl jie turėtų būti sutvarkomi dar prieš gedimams įvykstant – jie yra potenciali grėsmė namų ir aplinkinių saugumui. Elektros skirstomųjų tinklų operatorius AB LESTO šiemet pristatė visą parą veikiančią paslaugą „Elektrikas į namus“, kurią galima užsakyti telefonu 1802 – ją išbandę pirmieji  klientai dažniausiai kreipiasi per vėlai – kai reikia šalinti pasekmes, o ne priežastį.

Vykdyta internetinė apklausa, kurios metu atsakymą pateikė beveik 3000 gyventojų, atskleidė, kad tik 27,6 proc. gyventojų žinotų, kur kreiptis, kad įvykęs gedimas namų vidaus tinkle būtų patikimai pašalintas, dar 14 proc. respondentų mano, kad jiems tai neaktualu. Beveik 60 proc. apklaustųjų atsakė, kad nežinotų, kur kreiptis kvalifikuotos pagalbos, jei jų namų vidaus tinkle atsirastų gedimas – iš jų dalis (17 proc.) teigė, kad prašytų nekvalifikuotos pagalbos iš pažįstamųjų.

LESTO nuo šių metų pradžios pradėjo teikti naują paslaugą „Elektrikas į namus“, kurią bet kuriuo paros metu galima užsisakyti visoje Lietuvos teritorijoje trumpuoju klientų aptarnavimo telefono numeriu 1802. Bendrovei išanalizavus dėl gedimų besikreipusių klientų skambučius, paaiškėjo, kad vidaus elektros tinklų meistro poreikis kyla dviem atvejais – įvykus gedimui ar avarijai, arba atliekant planinį elektros tinklų, instaliacijos remontą. Pagal iškvietimus atvykę elektrikai dažniausiai keičia arba montuoja įjungimo lizdus arba jungiklius, elektros automatus (automatinius jungiklius), tiesia arba keičia elektros kabelius, prijungia buitinius elektros prietaisus: virykles, skalbimo mašinas ar indaploves.

„Gyventojai numeriu 1802 skambina dažniausiai jau įvykus gedimui, pvz., kibirkščiuojant rozetei. Gerai, jei tokie atvejai būna pastebėti laiku ir nelaimingo atsitikimo išvengiama išjungiant namų įvadinį (automatinį) jungiklį. Tačiau labai dažnai tokie gedimai gali įvykti naktį gyventojams miegant arba dieną darbo metu, kai namuose nieko nėra. Netvarkinga elektros instaliacija kelia grėsmę – tai viena iš dažniausių gaisro priežasčių“, – įspėja LESTO Veiklos plėtros skyriaus vadovas Mantas Vaskela.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, dėl elektros įrangos ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų,  elektros instaliacijos gedimo per praėjusius metus Lietuvoje kilo 745 gaisrai, nusinešę 6 žmonių gyvybes. Vien per 2012 metų I ketv. dėl šios priežasties jau žuvo 4 žmonės, kilo beveik 200 gaisrų.

LESTO „Elektriko į namus“ paslauga – tai pagalba norintiems išvengti nuostolių, o kartais net ir dramatiškų pasekmių dėl netvarkingos vidaus tinklo būklės. LESTO centralizuotai registruoja ir perduoda gedimų šalinimo užsakymus kvalifikuotiems specialistams – sertifikuotoms elektros įmonėms, kurios užsiima pastatų vidaus elektros tinklo priežiūra bei remontu visoje Lietuvoje. Elektriką į namus gali išsikviesti visi elektros vartotojai Lietuvoje – tiek privatūs asmenys, tiek ir įmonių atstovai.  Už atliktus darbus klientai atsiskaito tiesiogiai su juos aptarnavusia įmone.

Anot M. Vaskelos, LESTO klientų aptarnavimo telefonu 1802 kas mėnesį gaunama apie pusantro tūkstančio pranešimų dėl elektros tinklo problemų pastatų viduje.

 „Sprendžiant iš klientų pranešimų, ši paslauga aktualiausia garbaus amžiaus ar vienišiems žmonėms, gyvenantiems senos statybos namuose, ypač daugiabučiuose, o taip pat ir labai užimtiems, aktyviems gyventojams, kurie tiesiog neturi laiko arba žinių bei įgūdžių užsiimti tokiais darbais“, – teigia M. Vaskela.

Apie tai, kad netvarkinga elektros instaliacija gadina elektros prietaisus, byloja draudimo bendrovių duomenys. Anot „PZU Lietuva“, pastaraisiais metais 4 kartus padaugėjo atvejų, kai gyventojai kreipėsi dėl žalos atlyginimo  už sugedusius elektros prietaisus – vidutinis nuostolis dėl sugedusių elektros prietaisų sudaro apie 1200 litų.

LESTO apklausa „Ar pažįstate gerą elektriką?“ balandžio 9–15 d. vyko naujienų portale alfa.lt, į klausimą atsakė  2974 naujienų portalo lankytojai.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje