Skip to content

Įbridom į vasarą

MI informacija

Atsisveikinę su vasarišku pavasariu, sulaukėme kalendorinės vasaros. Tiesa, pirmosios birželio dienos labiau priminė rudeniškas apniukusias dienas. Kas pradėjo atostogas ar buvo susiruošę į žygį baidarėmis ar valtimis, tokiais orais neapsidžiaugė. Bet tai tik vasaros pradžia, pirmos dienos, matyt, sulauksime dar visokių dienų – tiek saulėtų ir šiltų, tiek vėsių ir lietingų. Labiausiai nesinorėtų pražūtingų škvalų.

Kokie orai bebūtų, visiems žemės savininkams dabar svarbiausi darbai – neleisti įsigalėti piktžolėms ir kenkėjams. Jiems itin palankios sąlygos, kai drėgna ir vėsu, pernelyg atvėsę orai nekenkia ir kenkėjų daromai žalai. Gegužė buvo labai palanki siautėti kenkėjams, plisti ligoms. Kaip nekeista, bet po žiemos labiausiai nukentėjo kolorado vabalai, kurių bulvių plotuose nematyti. Gal vėliau dar jų atsiras.

Sodininkai, daržininkai jau ragauja sausmedžių uogas, noksta ankstyvosios braškės, atvirame grunte skinamos salotos, ridikėliai, rabarbarai, rūgštynės, svogūnų laiškai, jau nekalbant apie žalumynines daržoves auginamas šiltnamiuose. Jeigu orai nesubjurs, šviežias bulves valgysime per Jonines.

Iki vasaros pradžios palankios sąlygos buvo bitėms. Gausiai žydėjo sodai, miškų, laukų medingieji augalai. Bet visą reikalą gali sugadinti tokios dienos, kokios buvo birželio pradžioje.

Dienos dar vis ilgėja, vasara visiškai įsigali mūsų klimatinėje juostoje. Vasaros ritmu mes gyvename jau nuo gegužės vidurio, o pražydus erškėčiams ir jazminams, tuoj turėsime ir fenologinį vidurvasarį.

Gamtoje kasdien mažėja sparnuočių balsų, jų giesmių, bet užtat vis garsiau girdėti jauniklių cypsėjimas, prašantys iš tėvų maisto. Kol jie išmoks savarankiškai susirasti sau maisto, aš juos vadinu prašytukais. Per pirmąsias birželio lietingas ir vėsias dienas bus nemaža dalis jauniklių žuvusių iš bado, nes tėvai nepajėgūs besočius aprūpinti maistu. Nemažai sparnuočių perės dar kartą, antras vadas išves strazdai, kielės, devynbalsės, zylės, jau nekalbant apie žvirblius.

Vaistažolininkams pats darbymetis, ruošiant gydomąsias žoles, o grybautojai laukia pirmų voveraičių pasirodymo, dauguma šiemet tikisi daug gausesnio baravykų derliaus, negu pernai. Visuomet neužmirškime ir apie tykančius pavojus gamtoje: erkių įkandimo, atsargumo prie vandens telkinių.

Tad skaitytojams linkiu geros vasaros, linksmų artėjančių Antaninių ir Joninių.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje