Skip to content

Ežerų krašto Ekostotelėse išrūšiuotos šiukšlės atgims poilsiautojams naudingais daiktais

MI informacija

Net 85 proc. visų gyventojų išmetamų šiukšlių – įvairių pakuočių, plastiko, stiklo ir popieriaus gaminių, kitų atliekų – galima prikelti naujam gyvenimui. Todėl jau trečius metus iš eilės ekologinę programą Ežerų krašte vykdanti „Utenos alaus“ darykla ragina iškylos metu susikaupusias šiukšles ne tik išmesti, bet ir išrūšiuoti. Tai visą vasarą nemokamai galima padaryti net 10 Ekostotelių – specialių poilsiautojų šiukšlių rūšiavimo centrų, veikiančių Ežerų krašte: Utenos, Molėtų, Ignalinos ir Zarasų rajonuose. Išrūšiuotos šiukšlės dar šią vasarą  atgims poilsiautojams naudingais daiktais ežerų pakrantėse.

„Gerai sustygavus gyventojų buitinių atliekų tvarkymo sistemą į sąvartynus vežamų atliekų kiekį būtų galima sumažinti net 85 proc. Tai reiškia, kad dabar veikiančių sąvartynų tarnavimo laiką būtų galima prailginti net 6 kartus. Džiugu, kad „Utenos alaus“ darykla yra socialiai atsakinga įmonė ir imasi iniciatyvos sumažinti į sąvartynus keliaujančių šiukšlių kiekius“, – sako pakuočių tvarkymo veikloje dalyvaujančios VšĮ „Žaliasis taškas“ generalinis direktorius Gintaras Varnas.

Ir nors šiukšles namuose bei darbo vietoje kol kas rūšiuoja maždaug trečdalis (35 proc.) Lietuvos gyventojų, dauguma jų (64 proc.) mano, kad sąlygos rūšiuoti turėtų būti sudarytos ir viešose erdvėse bei gamtoje. Tokią situaciją parodė gegužę „Utenos alaus“ daryklos užsakymu kompanijos „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa. Gyventojų nuomone, sudarytos sąlygos rūšiuoti šiukšles viešose erdvėse ir gamtoje padėtų ugdyti rūšiavimo įpročius.

„Atsižvelgdami į apklausos rezultatus, taip pat detaliai išanalizavę dviejų ankstesnių metų Ežerų krašto ekologinės programos rezultatus nusprendėme, kad dabar tinkamiausias metas pasiūlyti Lietuvos gyventojams šiukšles rūšiuoti ir gamtoje. Juk didžiąją dalį poilsiautojų šiukšlių sudaro įvairios pakuotės – maisto produktų, taip pat skardinės, buteliai. Visa tai galima perdirbti ir prikelti naujam gyvenimui. Štai kodėl mišrių atliekų konteinerius Ekostotelėse šiemet pakeitė antrinių atliekų konteineriai“, – sako UAB „Švyturys-Utenos alus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Šiukšlės viešose vietose jau kelerius metus sėkmingai rūšiuojamos Danijos sostinėje Kopenhagoje, taip pat Berlyne (Vokietija). Šių šalių gatvėse stovinčios rūšiuoti skirtos šiukšliadėžės nieko nebestebina, o ir gyventojai jomis noriai naudojasi. Tokių šiukšliadėžių daugėja ir kitose Europos Sąjungos valstybių sostinėse.

Visą vasarą dešimt Ekostotelių – specialių poilsiautojų šiukšlių rūšiavimo centrų – veiks Utenos, Molėtų, Ignalinos ir Zarasų rajonuose. Jau dabar išrūšiuoti iškylos metu susidariusias šiukšles poilsiautojai gali Utenos mieste prie Dauniškio ežero esančioje aikštelėje, Alaušo ežero paplūdimyje Utenos rajono Sudeikių miestelyje ir netoli Vyžuonų miestelio esančioje poilsiavietėje prie Balčio ežero. Molėtų rajone Ekostotelės veikia pakeliui į Labanorą esančiuose Mindūnuose – aikštelėje prie parduotuvės ir prie Pastovio ežero pačiuose Molėtuose. Ignalinoje specialių šiukšlių rūšiavimo centrų poilsiautojai turėtų dairytis prie Gavio ežero, taip pat Palūšėje ir Ginučiuose. Zarasuose Ekostotelės veikia Salake ir Dusetose.

„Rūpinimuisi Ežerų krašto gamta „Utenos“ aludariai skiria itin daug dėmesio. Tačiau šiais metais Ekostotelėmis besinaudojantiems poilsiautojams parengėme ypatingą staigmeną. Dar šią vasarą išrūšiuotos šiukšlės atgims poilsiautojams naudingais daiktais – patogiais suolais ir stalais, moderniomis kepsninėmis. „Utenos“ poilsio zonas su šiais daiktais dar šią vasarą planuojame įrengti poilsiautojų pamėgtose vietose visuose keturiose rajonuose – Utenos, Molėtų, Zarasų ir Ignalinos. Projektą planuojame tęsti ir kitais metais, tad modernių iškylavimo zonų ateityje Ežerų krašte tik daugės – tai mūsų nuoširdi padėka Ežerų kraštu besirūpinantiems žmonėms“, – teigia R. Viršilas.

Jo teigimu, rūšiavimas sukuria ciklą: rodos, jau nebereikalingi daiktai gali atgimti ir vėl tarnauti žmogui. „Be to, gamindami naujus daiktus iš antrinių žaliavų mažiau teršiame aplinką, sutaupome gamtos išteklių. Noriu pabrėžti, kad aktyvius aplinkosaugos projektus Ežerų krašte vykdome jau aštuonerius metus: tvarkome Lietuvos ežerų pakrantes, populiariausius paplūdimius aprūpinome kokybiškomis poilsio priemonėmis, o nuo 2010-ųjų startavus Ekostotelių projektui raginame žmones būti sąmoningus ir surinkti bei išmesti po iškylų gamtoje susidariusias šiukšles. „Utenos alus“ ne tik rūpinasi šio krašto gamta, bet ir didina gamybos ekologiškumą – mažina energijos suvartojimą, didina pakuočių perdirbimą, siekia panaudoti kuo daugiau natūraliai gamtoje suyrančių pakavimo medžiagų“, – sako bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ vadovas.

Praėjusiais metais visą vasarą ir rudens pradžioje „Utenos alaus“ daryklos vykdyta Ežerų krašto ekologinė programa nepaprasto grožio Utenos, Molėtų, Ignalinos ir Zarasų rajonus išgelbėjo nuo tūkstančių tonų šiukšlių. Per keturis mėnesius iš šešių Ekostotelių buvo išvežta beveik 2500 m3 atliekų – pusantro karto daugiau negu 2010 m. vasarą. Ekostotelėms įrengti ir prižiūrėti, tūkstančiams tonų šiukšlių išvežti „Utenos“ aludariai 2011 m. iš viso skyrė 180 000 Lt.

„Utenos alaus“ pradėta ekologinė Ežerų krašto programa buvo aukštai įvertinta nevyriausybinių organizacijų. Pernai balandį vykusiuose Nacionaliniuose atsakingo verslo apdovanojimuose už šią programą bendrovei „Švyturys-Utenos alus“ buvo suteiktas Metų aplinkosaugos įmonės apdovanojimas. Nacionaliniu atsakingo verslo apdovanojimu pagerbiamos tos įmonės, kurios labiausiai prisideda prie socialinės gerovės kūrimo ir jos stiprinimo, poveikio aplinkai mažinimo Lietuvoje.

Šiukšlių rūšiavimo centrais šiemet virtusių Ekostotelių projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su „Žaliuoju tašku“ ir Utenos, Molėtų, Zarasų ir Ignalinos rajono savivaldybėmis.

Daugiau informacijos apie Ežerų krašto ekologinę programą rasite svetainėje www.ezeru-krastas.lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje