Skip to content

Breslaujos festivalyje tik ignaliniečiai dainavo be fonogramos

MI informacija

Birželio 17 d. rajono savivaldybės atstovai vyko į Baltarusijos Breslaujos miestą dalyvauti tradiciniame tarptautiniame dainų ir šokių festivalyje „Braslavskije zarnicy“. Šiemet festivalis buvo jubiliejinis – vyko 45-ąjį kartą (pirmasis surengtas 1967 m.). Rajonui šventės renginiuose atstovavo savivaldybės tarybos narys Jonas Baltakis bei savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyresn. specialistė Rasa Juodagalvienė. Koncerte pasirodė Ignalinos kultūros ir sporto centro liaudiškos muzikos kapela „Ringė“ (vad. Frančeska Skačkauskienė).

Šventė prasidėjo Breslaujos r. vykdomajame komitete, kur buvo pakviesti oficialūs delegacijų atstovai. Čia pristatytas miestas ir pats festivalis, apsikeista dovanomis ir sveikinimais. Naujasis vykdomojo komiteto pirmininkas Sergejus Šmatovas ir liaudies deputatų tarybos pirmininkė Nina Pučinskaja pasidžiaugė, kad kasmet vis daugiau šalių svečiuojasi Breslaujos populiariausioje metų šventėje. Šiemet patys egzotiškiausi buvo Azerbaidžano, Turkijos ir Venesuelos (Pietų Amerika) šokėjai. Tiesa, venesuelietės atvyko ne specialiai į šį festivalį, o iš Minsko, kur šiuo metu studijuoja. Jaunų šokėjų grupei pritarė gausus instrumentinis ansamblis. Šventėje taip pat dalyvavo geriausi Baltarusijos kolektyvai, svečiai iš Lenkijos Serocko miesto, Ukrainos, Rusijos, Latvijos, Estijos ir Lietuvos (Zarasų, Visagino ir Ignalinos kolektyvai).

Po oficialaus priėmimo ir apsikeitimo suvenyrais, visi svečiai ir kolektyvai išsirikiavo miesto aikštėje. Jungtinis kelių šimtų žmonių Breslaujos choras atliko festivaliui skirtą dainą ir šventinė eisena patraukė į vasaros estradą, kuri šiek tiek primena Ignalinos – įrengta pušyne ant ežero pakrantės. Sekmadienis buvo jau trečioji festivalio diena, skirta liaudies kolektyvų pristatymui baigiamajame koncerte.

Nors šventės pradžioje ir pabaigoje nulijo stiprus lietus, tačiau koncertas vyko šviečiant saulei. Vyko mugė, vaikai galėjo pasidžiaugti atrakcionais, norintys buvo plukdomi kateriu ežere ar skraidinami malūnsparniu.

Pripučiamomis gėlėmis išpuoštoje scenoje pasirodė 26 kolektyvai, kiekvienas jų atliko po du numerius. Ignaliniečiai smagiai sugrojo birbynininkų polką, kapelos solistės Nijolė Misiūnaitė ir Albina Bieliauskienė, muzikantams pritariant, sudainavo lietuvių liaudies dainą „Ūžia vėjas virš klevo šakų“.

Šauniai pasirodę ignaliniečiai sulaukė pagyrų ir nusistebėjimų, nes jie grojo gyvai. Festivalio rengėjai mūsų delegacijos vis klausė, ar atsivežėme kompaktinę plokštelę su muzika, kurią grosime festivalyje. Šiaip jau buvo keista matyti kitus liaudies muzikos atlikėjus, dainuojančius pagal fonogramą. Tačiau nežiūrint to, koncertas buvo gražus, pristatęs skirtingų šalių kultūras, temperamentą, žavėjęs spalvingais kostiumais, nuoširdžiu draugiškumu ir nuotaikomis. Po koncerto surengtas iškilmingas festivalio uždarymas.

Kiekvienam kolektyvui Breslaujos r. vykdomojo komiteto pirmininkas S. Šmatovas įteikė padėkas ir dovanas. Skambant baigiamajai dainai, į dangų buvo paleisti sceną puošę balionai, ant kolektyvų pabiro konfeti, aplink ištryško ugnies fontanai. Renginio vedėjai dėkojo svečiams ir kvietė apsilankyti kitais metais. Festivalio svečiai buvo labai šiltai sutikti ir išlydėti.

Ignaliniečiams tądien dar buvo surengta ekskursija po miestą. Ypač visiems patiko pasivaikščiojimas pilies kalnu miesto viduryje, nuo kurio atsiveria nuostabios ežerų ir Breslaujos miesto panoramos. Miestas įkurtas 1065 m., dabar gyvena apie 10 tūkst. žmonių, yra cerkvė ir katalikų bažnyčia, gimnazija, keletas pramonės įmonių. Prie vykdomojo komiteto stovi jau mūsų akiai svetimas Lenino paminklas, aikštėje garbės lentoje puikuojasi geriausių įvairių sričių darbuotojų bei metų rajono žmonių nuotraukos.

Autorės ir J. Baltakio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje