Skip to content

Lietaus debesis išvaikė šurmuliuojančios „raganos“ ir šventinė nuotaika

MI informacija

Birželio 23-oji – saulėgrįžos metas, lietuviams turintis ypatingą reikšmę. Senais baltų papročiais ir Joninių švente šią dieną šalyje sveikinami visi Jonai ir Janinos. Ignaliniečiai saviškius „jonus“ pasveikino siautulinga šventine programa miesto vasaros estradoje.

Renginio dieną vyravę niūrūs orai, rodos, nežadėjo didesnių pokyčių: kaip ir ankstesniais metais, jau tapo įprasta, kad Joninių šventės programą lydi lietus ir dargana. Tačiau šįsyk trumpiausios metų nakties išvakarėse netikėtai prasigiedrijęs dangus išpranašavo nepaprastas linksmybes, subūrusias visus miestiečius draugėn.

Liaudies kūriniais šventinę programą pradėjo Ignalinos folkloro ansamblis „Čiulbutė“ ir tautinių šokių kolektyvas „Gaja“. Prie sveikinimų taip pat prisidėjo ir F. Skačkauskienės vadovaujama liaudiškos muzikos kapela „Ringė“, kvietusi tai suktis valso ritmu, tai trypti polką. Degant Joninių laužui, kurį uždegė pakviesti varduvininkai, visus Jonus ir Janinas pasveikino ir Ceikinių kaimo kapela „Keiziai“. Pasibaigus sveikinimams ir liaudies muzikos bei šokių pasirodymams, folkloro ansamblis „Čiulbutė“ sutartinėmis palydėjo miestiečius tradiciniam Joninių vainikų plukdymui Ilgio ežere, kuris jaunimui turėjęs būrimo ir ateities spėjimo reikšmę. Galiausiai šventę pratęsė ir ignaliečius išjudino estradinės muzikos grupė „Balius“ bei naktinė diskoteka.

Tradicinis vainikėlių plukdymas Ilgio bangomis
Visu šventės metu džiugų šurmulį  bei gerą nuotaką palaikė pirmą kartą veikęs Raganų turgus. Čia darbščiosios „raganos“ kiekvienam primygtinai siūlė užeiti ir apsirūpinti, kaip pačios sakė, „visiems gyvenimo atvejams“. Turguje galima buvo įsigyti tik Joninėms skirtų ir kitokių arbatžolių, tradicinių kepinių bei konditerijos gaminių, taip pat ir odos, medžio bei vilnos dirbinių, o biologė Jūratė Pušinskienė dalinosi savo pagaminto muilo gydomosiomis ypatybėmis. Renginyje taip pat veikė parodomoji kalvė, kurioje darbavosi daugelio amatų, taip pat ir kalvystės, meistras Raimundas Žievys iš Antalksnės, čia buvo demonstruojami ir joje sukurti metalo dirbiniai.

J. Baltakio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje