Skip to content

Projektas „Bibliotekos pažangai“ buvo naudingas tūkstančiams gyventojų

MI informacija

Projektas „Bibliotekos pažangai“ per ketverius metus daugiau nei 1200 bibliotekų pavertė naujoviškų viešųjų paslaugų tinklu, suteikiančiu nemokamą prieigą prie interneto visos Lietuvos gyventojams. Šiuo metu nemokamo interneto prieigos paslaugas teikia 97 proc. Lietuvos bibliotekų, jose yra ir bevielio ryšio galimybė, įveikti infrastruktūros netolygumai tarp miesto ir kaimo, daugiau nei 65 tūkstančių Lietuvos gyventojų įgijo skaitmeninio raštingumo įgūdžius.

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas sakė tikįs viešųjų bibliotekų potencialu tapti aktyvia šalies kultūrinio, socialinio ir ekonominio gyvenimo dalimi. Svarbiausia ateityje išlaikyti stiprias vertybines – atviros, demokratiškos ir tolerantiškos viešosios erdvės – nuostatas, kad skirtingiems žmonėms norėtųsi užsukti į bibliotekas.

Projekto metu vykdyti tyrimai parodė, kad 2008–2012 m. bibliotekų vaidmuo visuomenėje gerokai išsiplėtė. Per pastaruosius metus viešosios bibliotekos teikiamos nemokamos viešos prieigos interneto paslaugos pritraukė gyventojus, kurie nori susimokėti mokesčius,  susisiekti su užsienyje gyvenančiais artimaisiais, skaityti internetinę žiniasklaidą, ieškoti mokslams, darbui ar laisvalaikiui reikalingos informacijos.

Ne mažiau svarbus projekto laimėjimas – įveikta kaimo bibliotekų technologinė atskirtis. Nemokamą internetą teikiančių kaimo bibliotekų skaičius padvigubėjo ir beveik susilygino su miesto bibliotekomis. Kai kuriose atokiose gyvenvietėse, biblioteka yra bemaž vienintelė vieta, kurioje žmonės gali pasinaudoti internetu ir kompiuteriu.

Projektas „Bibliotekos pažangai“ buvo įgyvendintas  pagal tarptautinį trišalį susitarimą tarp Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos bei Bilo ir Melindos Geitsų fondo. Projekte dalyvavo 1276 viešosios bibliotekos, filialai ir padaliniai. Joms skirta techninė įranga, įrengtas plačiajuostis interneto ryšys, daugiau kaip 2000 bibliotekininkų turėjo galimybę įgyti naujų darbui reikalingų kompetencijų, o bibliotekose organizuotuose kursuose pradinius skaitmeninius įgūdžius įgijo daugiau kaip 65 tūkstančiai šalies gyventojų .

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje