Skip to content

Šventė su džiaugsmo ir atsisveikinimo ašaromis

Ignalinoje jau daug metų nė viena šventė neapsieina be sportinių šokių kolektyvo „Mamba“, vadovaujamo Neringos Kirkilienės. Žiūrovai visada akimis „valgo“ grakščias poras spalvingais kostiumais, scenoje besisukančias dažniausiai aistringų Lotynų Amerikos šokių ritmu. Penktadienį „Mamba“ paminėjo savo pirmąjį apvalų jubiliejų, pirmojo dešimtmečio sukaktį. Tai buvo ir džiaugsmo, ir liūdnokų atodūsių jubiliejinė šventė, mat penki kolektyvo šokėjai, baigę mokyklą, palieka ir Ignaliną, ir „Mambą“.

Pasak vadovės N. Kirkilienės, kolektyvo pradžia buvo 2002 m., kai Česlovo Kudabos vidurinėje mokykloje buvo pakabintas skelbimas, kviečiantis burtis į sportinių šokių kolektyvą. Tuomet atėjo apie 40 norinčių šokti vaikų. Šokiai – tai ne kelių ar keliolikos minučių blykstelėjimas scenoje. Prieš tai valandų valandos repeticijų, upeliai išlieto prakaito ir marios paaukoto laisvalaikio, tad ne visi atėję „prigyja“.

Vadovė Neringa – ignalinietė. Čia augusi, mokyklą baigusi, po vidurinės mokyklos įstojusi į Vilniaus konservatoriją, bet po mokslų vėl į Ignaliną sugrįžusi. Namo parvedė, kaip ji pati sakė – meilė. Visa tai ir daug kitų paslapčių iš vadovės žiūrovų akivaizdoje iškvotė šventinio renginio vedėjas Vytenis Pauliukaitis (Eimantas Pakalka).

Kalbėdama apie profesionalius kolektyvo dalykus, N. Kirkilienė sakė, kad „Mamba“ šoka ansamblinius šokius. Tokių kolektyvų Lietuvoje nedaug, nes tai daug sunkiau, nei šokti pavienėm porom. Reikia visų porų sinchrono, tik tuomet šokis bus visų akiai mielas reginys. „Mamba“ jau seniai plaukioja ir po tarptautinius vandenis. Šoko Lenkijoje, Švedijoje, Italijoje, Slovakijoje. Konkurse Slovakijoje viena kolektyvo pora iškovojo aukštą 6-ąją vietą, „Mamba“ dar yra pelniusi techniškiausio kolektyvo apdovanojimą, o labiausiai šokėjams įsiminė viešnagė Švedijoje ir šokiai kruiziniame laive.

Vadovė Neringa šiltai apibūdino kiekvieną porą, šokėjus vadindama savo vaikais, su kuriais plušėjo repeticijose, kartu iškylavo ir keliavo po užsienius. Štai Paulius Šakalis ir Donata Šimkūnaitė. Juos vadovė vadina pagrindine pora. Paulius – linksmas ir šiltas, Donata – gera organizatorė, galinti savarankiškai kurti ir vadovauti. Paulius dažnai buvo vadovės partneris, kuriant naujus šokius.

Dovydas Bučelis ir Ieva Šuminaitė. Dovydas pats rimčiausias kolektyve, kultūristas, užtat Ieva – mis šypsena, plastiškiausia šokėja.

Dovilė Mikoliūnaitė ir Aurimas Meškėnas. Dovilė – plaukikė, skinanti laurus ne tik tarp savo bendraamžių, bet jau ir suaugusiųjų grupėje. Ji vienintėlė penktadienį nedalyvavo šventėje, nes Alytuje tądien rungėsi Lietuvos suaugusiųjų plaukimo čempionate, kur rajonui iškovojo aukso ir sidabro medalius. Aurimas geriausiai „Mamboje“ šoka džaivą.

Pačia santūriausia pora vadovė vadina Austėjos Spaičytės ir Mariaus Jarmuškos duetą, o štai Ieva Zarinskaitė ir Dovydas Talijūnas – saldžioji porelė. Dovydas – geras organizatorius, dabar dažnai repeticijose būnantis ir vadovės partneriu. Ieva jau studentė, tačiau atvyksta į Ignaliną šokti ir „Mamboje“, o kitur noriai šokanti ir liaudies šokius. Mantas Zabolevičius ir Gerda Trapikaitė. Mantą vadovė vadina Mantuku burbuliuku, mat vaikinas mėgsta paprieštarauti (paburbuliuoti), nors vėliau padaro taip, kaip prašoma.

Šventėje, kaip ir dera, dalyvavo daug svečių. Kolektyvą su dešimtmečiu sveikino rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotoja Rimanta Vilčinskienė. Ji įteikė kolektyvui rajono mero padėkos raštą ir linkėjo naujų pergalių scenoje, žiūrovų meilės ir toliau garsinti save ir Ignalinos vardą užsieniuose ir Lietuvoje.

Kultūros ir sporto centro direktorius Darginas Mikėnas prisipažino, kad jį „graužia kirminas“, jog ne visada sugebėjo išleisti kolektyvą į užsienį. „Mambai“ ir toliau linkėjo klestėti, o savo padėkos raštus įteikė dvidešimčiai esamų ir buvusių „Mambos“ šokėjų ir aktyviausiai kolektyvo šokėjų mamai Laimai Šimkūnienei, kuri padeda tvarkyti visus išvykų organizavimo, naujų drabužių siuvimo ir kitus rūpesčius. Apdovanoti: Ieva Zarinskaitė, Marius Jarmuška, Austėja Spaičytė, Aurimas Meškėnas, Ieva Šuminaitė, Dovydas Talijūnas, Paulius Šakalis, Dovydas Bučelis, Gerda Trapikaitė, Mantas Zabolevičius ir Donata Šimkūnaitė (visi jie šoka 10 metų), taip pat Dovilė Mikoliūnaitė, Urtė Gaižutytė, Artūras Roždestvenskis, Arnoldas Mikelkevičius, Laura Žigaitytė, Ignas Mozūraitis, Agnė Černiauskaitė, Justinas Kalinauskas ir Simona Vapsvaitė.

„Mambą“ taip pat sveikino Ignalinos gimnazijos direktorė Valentina Čeponienė ir jos pavaduotoja Jolanta Dasytė bei šokėjų tėvai, kurie visi buvo pakviesti ant scenos. Jiems vadovė Neringa ypač žemai lenkėsi. Mat su tėvais sprendžiama daug problemų. Tarkim, reikia naujos aprangos. Susirenka tėvai, aptaria galimybes, perka medžiagas ir po to su savo vaikais (šokėjais) ilgai, tarsi į namus, vaikšto pas siuvėją. Vadovė tądien dėkojo visiems, kuo nors prisidėjusiems ir prisidedantiems, kad „Mamba“ gyvuotų ir klestėtų. Atskirai buvo paminėta KSC direktoriaus pavaduotoja Danutė Lisauskienė, kurią vadino „Mambos“ krikšto mama. Mat ji pirmoji kadaise padrąsino ir pakvietė naują kolektyvą į Visagino sceną – pirmąją už Ignalinos ribų. Prisimintos net drabužius siuvę siuvėjos – Palmyra Čepulėnienė, Jūratė Anikina ir Alytė Šriūbėnienė.

Koncerto metu, kol mambiečiai keitė apdarus ar ilsėjosi, scenoje daug dainavo popgrupė „Pumpurai“, šoko jaunesnioji pamaina – „Vivos“ šokėjai. Vadovė N. Kirkilienė kiekvienam savo šokėjui atminčiai įteikė po albumą su per dešimtį metų nufotografuotomis nuotraukomis. 

Rudenį išėjusius „Mambos“ šokėjus pakeis „Vivos“, kito panašaus kolektyvo, kuriam taip pat vadovauja N. Kirkilienė, nariai. Tad „Mamba“ ir toliau gyvuos, tobulės ir džiugins žiūrovų akį.

Pabaigai belieka išsiaiškinti dar vieną niuansą. Oficialiai „Mamba“ vadinama sportinių šokių klubu. Tad ko čia daugiau – sporto ar meno? Vadovė Neringa sako, kad yra ir vieno, ir kito. Tačiau, vis dėlto, daugiau dėmesio skiriama menui.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje