Skip to content

Palūšėje kuriama visus šalies parkus vienijanti rezervavimo sistema

Jau ne kartą rašėme apie atgimstančią turistų meką – Palūšę. Baigiami statyti ir įrengti nauji nameliai turistams, į pabaigą eina buvusios „Aukštaičių užeigos“ renovavimo darbai, pradedamas įgyvendinti visai Palūšei ilgai problema buvęs vandentiekio ir nuotekų tinklų statybos projektas. Pasikeitė ir viešosios įstaigos „Palūšė“ valdžia (šiai įstaigai ir priklauso visas turistinis Palūšės ūkis). Nuo balandžio VšĮ „Palūšė“ vadovauja Arūnas Mažeika. Jis yra baigęs Vilniaus universiteto Gamtos fakultetą, ilgai dirbo atliekų perdirbimo versle. Paskutiniame rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo pritarta ketinimui pasirašyti bendradarbiavimo sutartį tarp rajono savivaldybės ir VšĮ „Palūšė“, nes A. Mažeikos keliamos idėjos yra įdomios ir perspektyvios. Tai ir paskatino susitikti su naujuoju VšĮ „Palūšė“ vadovu. A. Mažeika – žmogus dalykiškas ir santūrus. Sakė, geriau kalbėkim vėliau, kai jau padaryti darbai bus matomi, nes kol kas tik mintys ir sumanymai. Vis dėlto, trumpam pokalbiui prisėdame.

– Pirmiausia išsiaiškinkim viešosios įstaigos priklausomybę. Kam esate pavaldūs?

– VšĮ „Palūšė“ steigėja – Aukštaitijos nacionalinio parko direkcija, dalininkai – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba ir Nacionalinių ir regioninių parkų asociacija.

– Dar pavasarį buvo žadėta turistinių namelių statybą, kitų pastatų renovacijas bei senų statinių griovimo darbus baigti liepos mėnesį. Atrodo, kad nespėsit…

– Šiek tiek „buksuoja“ statybininkai. Lėšų netrūksta, jas dirbančioms įmonėms pervedam laiku, tačiau dėl kažkokių vidinių įmonių (Palūšėje dirba molėtiškiai ir uteniškiai – aut. past.) problemų darbai išties vėluoja. Senų statinių griovimo darbai pradėti tik liepos pradžioje. Atrodo, kad griauti – ne statyti, tačiau, pasirodo, tai taip pat itin sudėtingi darbai. Juk visą gelžbetonį reikia perdirbti, susmulkinti iki skaldos.

– Dabar trumpai – drūtai: Jūsų šių metų darbų planas minimum?

– Užbaigti visus statybos ir renovavimo darbus ir sukurti rezervavimo sistemą. Visa tai padaryti iki rugsėjo pabaigos.

– Papasakokite daugiau apie rezervavimo sistemą. Kas tai yra?

– Tai kompiuterinė informacinė sistema, apimanti visus Lietuvos nacionalinius ir regioninius parkus. Šios sistemos centras įsikurs Palūšėje. Centro duomenų bazėje informacija apie turizmo maršrutus, laisvas nakvynės vietas bus iš visų šalies parkų. Tarkim, koks vokietis ar anglas, besiruošiantis kelionei į Lietuvą, atsidaro kompiuteryje mūsų centro tinklapį ir gali bet kuriame mūsų šalies parke pasirinkti turistinį maršrutą, užsisakyti (rezervuoti) kambarius nakvynei. Prie šios sistemos ketina prisijungti ir kempingų asociacija. Ši centralizuota sistema apims ne tik turizmo informaciją, bet ir šio verslo buhalterinę apskaitą. Šis centras po renovacijos įsikurs buvusioje „Aukštaičių užeigoje“. Rezervavimo sistema, turistinių namelių aptarnavimas bei maitinimo įstaigos darbas sukurs 12–15 naujų darbo vietų.

Taip atrodys turistams skirti kambariai.
– Ką naujesnio turistas dar išvys Palūšėje nuo rugsėjo?

– Nameliuose su visais patogumais ir šildymu, visus metus vienu metu galės gyventi 64 žmonės. Atsidarys tautodailės gaminių (suvenyrų) krautuvėlė, restoranas ir kavinė. Maitinimas bus europinio stiliaus ir lygio, vyriausias virėjas dirbti atvyksta iš vienos Vakarų Europos valstybės. Visa tai veiks visus metus, Palūšėje išnyks sezoniškumo samprata.

– Ir pabaigai – apie ateities, kitų metų darbus…

– Kitąmet yra mintis atgaivinti kažkada čia veikusį kino teatrą. Bet svarbiausia mano svajonė – Palūšėje atgaivinti tikrus kelių dienų turistinius valčių ir pėsčiųjų žygius su kuprinėmis ir vakarojimu gamtoje prie laužų, kaip buvo sovietmečiu. Žygius ir vasarą, ir žiemą. Kad žmonės į Palūšę atvažiuotų iš tikrųjų turistauti, aktyviai ilsėtis, o ne girtauti vakarais nameliuose. Tad žvilgsnis krypsta į Sankt Peterburgo žmones, bet reikia spręsti vizų problemą.

Kol kas man čia viskas patinka, po daugelio metų, praleistų Vilniuje tarp mūrų, čia jaučiu tikrą atgaivą. Tad noro ir minčių daryti ir padaryti – turiu pakankamai. Entuziazmas neišblėso…

– Ačiū už pokalbį, sėkmingo visų sumanymų įgyvendinimo.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje