Skip to content

Ignalina prieš Visaginą: grumtynės dėl atominės energetikos

Paulius GRITĖNAS

Šį pirmadienį susirinkęs į neeilinę sesiją, Seimas nutarė, kad 2012 metų spalio 14 dieną vyks konsultacinis (patariamasis) referendumas, kurį inicijavo opozicijai priklausančių krikščionių frakcija, dėl naujos AE statybos: už balsavo 62 Seimo nariai, prieš – 39, o susilaikė 18 parlamentarų. Taigi, rudenį rinksime ne tik naująjį Seimą, bet ir turėsime galimybę išreikšti savo nuomonę dėl planuojamo didžiausio nepriklausomos Lietuvos istorijoje energetikos projekto.

Ar ilgai Ignaliną reprezentuos atomas?

Jei paklaustume, ką lietuviai ar užsieniečiai žino apie Ignaliną, pirmas dalykas, kurį jie atsakytų – atominė elektrinė. Ir nors ignaliniečius nuo jos skiria maždaug 50 km (tiesia linija apie 38 km) ir daugelis net nėra šalia jos buvę, bet toks klaidingas įvaizdis išlieka gajus, ypač tarp žmonių, kurie nėra girdėję, kad Ignalina pretenduoja į kurortinio miesto statusą. Dažnai tenka aiškinti, kad Ignalinos atominė jėgainė yra net ne Ignalinos rajone, bet Visagino savivaldybėje – XX a. 2-ojoje pusėje statant elektrinę, pastaroji gyvenvietė tik kūrėsi (tuomet – Sniečkaus pavadinimu), todėl jėgainė pavadinta rajono, kurio teritorijoje tuomet buvo, vardu. Štai net angliškame populiariosios internetinės enciklopedijos – Vikipedijos – variante rašoma, kad Ignalina yra įžymi tuo, kad netoli jos pastatyta šalia Visagino esanti atominė elektrinė. Tik vėliau užsimenama, kad kartu turime ir Aukštaitijos nacionalinio parko kaimynystę.

Tačiau tikrovė yra tokia, kad dabar šalia esančių miestų interesai išsiskiria – atominė energetika yra svarbi Visaginui, kuris iš esmės ir kūrėsi, kaip energetikų miestas, visa jo plėtra buvo priklausoma nuo elektrinės veiklos ir stojimas į Europos Sąjungą šiam miestui sudavė skaudų smūgį. Mat per stojimo derybas su ES, Lietuvos vyriausybė įsipareigojo pirmąjį bloką uždaryti iki 2005 m., o antrąjį – iki 2009 m. gruodžio 31 d. (tiesa, uždarymo darbai smarkiai vilkinami, dėl statybų bendrovės „Vėtrūnos“ nesugebėjimo susitarti su projekto uždarymą koordinuojančia rusų kapitalo „Nukem“ kompanija, net gali būti nutrauktas finansavimas). RBMK tipo reaktorių, kokie veikia Ignalinos AE, neįmanoma ekonomiškai atnaujinti taip, kad jie atitiktų reikiamą saugumo lygį, pripažinta, kad jie kelia didelį pavojų. Elektrinės uždarymas reiškia, kad Visaginas praranda esminį miesto plėtros ir darbo vietų kūrimo šaltinį, kitaip sakant, praranda esmę.

Šaltojo karo nuotaikos

Ne paslaptis, kad Ignalinos r. meras Bronis Ropė buvo vienas iš referendumo šalininkų, iniciatyvinės grupės dėl privalomojo referendumo surengimo narys. Kovo mėnesį Ignalinoje besilankiusiems latviams, žygio prieš branduolinę energetiką dalyviams jis išsakė aiškią poziciją. Rajono meras teigė, kad dar Atgimimo metais Lietuvos žaliųjų iniciatyva buvo surengta gausi visos Lietuvos gyventojų akcija, kad būtų uždaryta Ignalinos atominė jėgainė. Tai pavyko padaryti tik stojant į ES. Todėl ar verta jos buvusioje bazėje vėl statyti naują elektrinę, net nepasitarus su Lietuvos gyventojais, o vien tik valdžios iniciatyva? Ir nors privalomasis referendumas neįvyks dėl nepakankamo surinktų parašų kiekio, bet konsultacinis jo variantas, kuriam pritarė Seimas, bus puiki proga agituoti žmones pasisakyti prieš naujos AE statybas. O štai Visagino savivaldybės merė Dalia Štraupaitė Seimo sprendimą spalio 14 d. rengti referendumą dėl naujos atominės elektrinės statybos vadina didžiausia klaida ir žada siekti, kad toks referendumas neįvyktų. „Šiandien, kada mes turime Ignalinos AE dar neuždarytą (tik negaminančią elektros), tai referendumas yra didžiausia klaida. Mums reikia galvoti apie naujos atominės statybą, kad saugiai galėtume uždaryti ir Ignalinos atominę elektrinę“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė Visagino merė. „Mes nenusimename, mes turėsime dar daugiau dirbti, kad įrodytume gyventojams.Važinėsime po Lietuvą, kad referendumas neįvyktų. Ir atominė Visagino bus, patikėkite mano žodžiais, ir jinai labai reikalinga. Todėl, kad jeigu bus statoma šalia kita atominė elektrinė, bus saugiai uždaryta Ignalinos atominė elektrinė. „Hitachi“, japonų atėjimas ir šita vietovė, išnaudojant tą infrastruktūrą, tikrai atneš Lietuvai tik naudos“, – įsitikinusi Visagino merė D. Štraupaitė. Panašu, kad pozicijos skiriasi principingai ir ieškoti bendro sutarimo bus sunku, gal net neįmanoma

Pabaigai

Nors nauja AE išspręstų Lietuvos energetinės nepriklausomybės klausimą, bet jos statybos pareikalautų nemažų investicijų ir įsipareigojimų, nežinia, ar pavyktų užtikrinti skaidrų projekto įgyvendinimą bei rasti bendrą sutarimą su partneriais. Kita vertus, šio klausimo teigiamas sprendimas ypatingai svarbus Visagino miesto išlikimui, todėl jo savivaldybė kabinsis į jį visomis išgalėmis. Atrodo, kad kova tarp kurortinės Ignalinos, siekiančios ramios kaimynystės ir ekologiškos aplinkos bei atominio Visagino, laukiančio grandiozinių statybų – tik įsibėgėja ir artėjant referendumo akimirkai, trintis tik didės.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje