Skip to content

Daugiabučių totalinė renovacija neišvengiamai artėja

Praėjusią savaitę su rajono savivaldybės specialistais susitiko Centrinės projektų valdymo agentūros Ignalinos programų skyriaus ekspertas Valius Serbenta. Aptarta, kaip rengiama programa būsimai totalinei daugiabučių namų renovacijai.

Jau ne kartą rašėme, kad namai Ignalinoje, Dūkšte ir Vidiškėse būsimai renovacijai atrinkti tie, kuriuose vienam kvadratiniui metrui apšildyti per metus sunaudojama daugiau, nei 140 kWh šilumos. Tokių daugiabučių namų minėtose trijose gyvenvietėse yra 53: Ignalinoje – 39, Dūkšte – 5, Vidiškėse – 9. Iš viso jiems renovuoti reikės apie 45 mln. Lt. 45 proc. reikalingų lėšų į šios programos fondą susirinks iš trijų ES paramos fondų. Dar 5 proc. pridės rajono savivaldybė, jei leis Vilnius. Buvo būkštauta, kad gali įstrigti ne tik savivaldybės, bet ir kai kurių ES fondų lėšos. Dabar patvirtinta, kad niekas nestringa, pusė planuojamų lėšų, kaip ir planuota, susikaups. Savivaldybę penktadienį pasiekė ir Energetikos ministerijos liepos 18 d. raštas, kuriame be kita ko rašoma, kad „Ignalinos AE regiono savivaldybės galės visuomeninės paskirties pastatų energijos efektyvumo didinimui numatytą finansavimą perkelti daugiabučių pastatų modernizavimui“.

Taigi dabar žodis – namų gyventojams. Vakar baigėsi Ignalinos miesto į šią programą patenkančių namų gyventojų sutikimo renovuotis paraiškų rinkimo terminas, rytoj paskutinė diena savo valią pareikšti dūkštiečiams ir vidiškiečiams. Vakar ryte Ignalinos būtų ūkio direktorius Antanas Gylys MI sakė, kad kol kas iš 53 namų, apsisprendimas renovuotis gautas tik iš 26. Kiti nesako nei taip, nei ne, tiesiog tyli. Ta tyla – šįkart visai negera byla, nes namai, kurių gyventojai neatsilieps, visvien bus įtraukti į programą. Tik liks kartėlis, kad nuomonės nepareiškė.

Gyventojams nereikės prisiimti jokios atsakomybės bankams. Už juos skolins būtų ūkis, o gyventojams tik reikės nutarti (kiekviename name atskirai)), per kiek laiko – 10, 12, 15 ar 20 metų – jie tą paskolą grąžins, kas mėnesį mokėdami atitinkamą sumą.

Pasak rajono savivaldybės Investicijų ir strateginio planavimo skyriaus vedėjo Vidmanto Čepulėno, namo renovacija kiekvienam butui kainuos maždaug po 20–25 tūkst. Lt. Tarkim, apsisprendus paskolą išmokėti per 20 metų, kasmet butui išeitų mokėti po 1000 Lt ar kiek daugiau (arba kas mėnesį – po 80–100 Lt). Kai namas bus renovuotas, mokestis už šilumą sumažės bemaž perpus. Tuomet žiemą kas mėnesį už šilumą ir skolos grąžinimą teks mokėti tiek pat ar net mažiau, negu dabar mokama vien už šilumą. Vasarą reikės mokėti tik paskolos grąžinimo sumą.

Kiek kas tiksliai kainuos, bus žinoma, kai bus parengta programa ir atlikti paskaičiavimai. Tai planuojama padaryti iki rudens. O realūs renovavimo darbai bus pradėti pavasarį ir visuose namuose vienu metu atlikti per 1–1,5 metų.

Tokią pat daugiabučių renovavimo programą Vyriausybei jau įteikė Zarasai, rengia Visaginas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje