Skip to content

Policija nuo visuomenės neatsitvėrė

Pastarosiomis dienomis į redakciją kreipėsi ne vienas laikraščio skaitytojas, prašydamas paaiškinti, kodėl laisvai, kaip iki šiol, nebegalima įeiti į policijos komisariato pastatą, į Migracijos tarnybą, susitikti su kelių policininkais ar kitų skyrių ir poskyrių pareigūnais ir vadovais, nes pagrindinio įėjimo durys užrakintos. Kai kas net suabejojo – ar tik policija neatsitvėrė nuo visuomenės? Mes suabejojome, ar laikraščiui ir toliau bus teikiama įprasta nuolatinė informacija apie rajono įvykius, ar jos neteks ieškoti kažkur Utenoje ar Vilniuje? Tuomet apie žinių šviežumą netektų kalbėti.

Atsakant į šiuos ir kitus klausimus, susitikome  su rajono policijos komisariato viršininku Dainiumi ŠIDLAUSKU ir paprašėme papasakoti, kodėl nuo šiol įstaigoje tokia tvarka.

Policijos viršininko teigimu, rajono gyventojai neturėtų dėl to nerimauti. Komisariatas nuo visuomenės neužsidarė ir į jo tarnybas galima patekti laisvai. Reikia tik atkreipti dėmesį į prie užrakintų durų pakabintą informaciją, kurioje patalpinti visi policijos pareigūnų telefonų numeriai ir nemokamu telefonu su jais susisiekti. Dar kurį laiką buvusioje būdėtojų dalyje budi po vieną pareigūną, kuris gali atrakinti duris jiems paprašius. Ir patys pareigūnai gali pasitikti savo klientus. Migracijos tarnybos pareigūnai ir kelių policininkai yra aprūpinti pultais, kurių pagalba iš kabinetų gali atidaryti užrakintas duris. Kurį laiką komisariate dar budės po vieną policininką, kuris ir atrakins duris bet kuriam pareigūnui paprašius.

– Tokia tvarka įsigaliojo ne tik Ignalinoje, bet ir Molėtuose, Anykščiuose, Visagine ir Utenoje. Žodžiu – visuose Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pavaldumo policijos komisariatuose, nes nuo liepos 23 d. Operatyvaus valdymo skyrius perėmė rajonų policijos komisariatų pajėgų valdymą.

Pradingo laisvas įėjimas į policijos komisariatą neatsitiktinai, o vadovaujantis įstatymais ir kitomis nuostatomis. Negalima pamiršti, kad policijos komisariate yra kaupiamos ir saugomos valstybinės svarbos paslaptys, kriminalinių nusikaltimų informacija ir bylos, todėl ir ši įstaiga turi būti saugoma, kad į ją be tikslo negalėtų patekti pašaliniai asmenys, – aiškino D. Šidlauskas.

Jo teigimu, neužilgo bus atidarytos antros komisariato durys pirmajame aukšte, per kurias jau laisvai, be kliūčių į Migracijos tarnybą, pas kelių policininkus ir apylinkių inspektorius galės patekti rajono gyventojai. Visi šie pareigūnai bus perkelti į pirmą aukštą. Bet prieš tai reikės įrengti duris ir užtvarą prie įėjimo į antrą aukštą. Žodžiu, pas tuos pareigūnus, kurie labiausiai reikalingi žmonėms, bus galima laisvai užeiti. Į antrąjį aukštą vaikščios su atitinkamomis kortelėmis tik kriminalinės policijos pareigūnai ir administracijos atstovai.

– O kaip gyventojai dabar gali skambinti į policiją, iškviesti ją?

– Gyventojai jau žiniasklaidoje informuoti, kad nuo praėjusios savaitės galima skambinti bendruoju telefonu 112. Atsilieps Utenos bendros pagalbos centras. Ateityje vietoj šio centro atsilieps Vilniaus centras. Dėl to nenukentės gaunamos informacijos iš gyventojų operatyvumas. Tai tik padės užsitikrinti tinkamą policijos pajėgų reagavimą į gaunamą informaciją apie įvykius ir nusikalstamas veikas, efektyviai ir racionaliai naudojant policijos pajėgas. Iš bendrosios pagalbos centrų pranešimai bus operatyviai perduodami į Utenos apskrities vyr. policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyrių, kuris valdys rajono policijos komisariatui priklausančias pajėgas bei pareigūnus siūs į įvykius, – sakė rajono policijos viršininkas.

Šia centralizacija siekiama kuo gausesnį policininkų būrį išsiųsti į gatves. Beje, D. Šidlauskas užsiminė, kad neužilgo apskrities policijos komisariate bus suformuotas specialus Kelių policijos būrys, kuris tik tikrins saugų automobilių eismą. Užsiminta, kad neužilgo atsiras ir dar viena naujovė. Prie policijos komisariatų viešai tvarkai palaikyti ir prevencijos plėtrai bus suformuoti bendruomenių policininkai, kurių štabą numatoma įrengti policijos komisariato pirmajame aukšte. Į jį bus galima patekti laisvai. Iki rugsėjo mėnesio kartu su seniūnijomis bus tam tikslui parinkti žmonės.

Pasak komisariato viršininko, laikraščio redakcija, kaip iki šiol, taip ir ateityje gaus operatyvią informaciją apie rajone vykstančius įvykius. Tik ta informacija jau bus kiek mažesnės apimpties. Apie smulkesnius ir mažareikšmius įvykius ar nusikaltimus nuspręsta informacijos nebeteikti. Tai tarp gyventojų dažnai sukeldavo nepasitenkinimą ir tik menkino policijos autoritetą bei pasitikėjimą, kuris per pastaruosius metus gerokai smuktelėjo (beje, neseniai MI atliktos internetinės apklausos rezultatai rodo visai ką kita).

Ta proga buvo užsiminta ir apie negražų įvykį, aprašytą MI („Pareigūnas pasiklydo tarp dviejų gatvių“, MI, 2012-07-20 d., Nr. 54), kai pareigūnas Ignalinoje supainiojo gatves, surašė vairuotojui protokolą už tariamą pažeidimą, jį nubaudė. Jau po teismo teko šio įvykio tyrimą nutraukti. Pasak D. Šidlausko, pareigūnai perspėti, kad be reikalo neerzintų žmonių. Pagausėjus automobilių skaičiui, Ignalinoje trūksta aikštelių, todėl nereikėtų kibti prie tų vairuotojų, kurie automobilius prie namų pasistato ant dalies šaligatvio. Tokios priekabės tik menkina policijos autoritetą.

P. S. Ranką prie širdies pridėjus, niekaip nesitiki, kad užuot skambinus tiesiai į Ignaliną, per Uteną ar per Vilnių–Uteną–Ignaliną iškviesti policiją bus greičiau. Informacija dar įstrigs, ir ne kartą. Taip mano ir dabar vykstančios internetinės apklausos dalyviai (MI interneto svetainėje www.mignalina.lt). Vakar 12.40 val. rezultatai buvo tokie: už atsakymo variantą pagyvensim – pamatysim balsavo 47,1 proc. internautų, kategoriškai prieš tokią reformą pasisakė 52,9 proc. Už trečią atsakymo variantą – besąlygiškai pritariu, bus geriau – kol kas nebalsavo niekas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje