Skip to content

„Ignalinos enervizija“ žengia be kliūčių

Kai žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad Vyriausybė už Europos Sąjungos lėšas, skirtas daugiabučių namų renovacijai, ketina pirkti tris sraigtasparnius, keli skaitytojai skambino ir klausė – tai ką, žadėtos namų renovacijos jau nebus? Kaip žinia, dėl tų sraigtasparnių kilo nemenki ginčai, tokį sprendimą sukritikavo ir Prezidentė D. Grybauskaitė, tačiau net jeigu jie ir bus perkami, renovacijai mūsų rajone tai neturės jokios įtakos. Pirkti sraigtasparnius ketinama už tas lėšas, kurių nepanaudojo kiti rajonai. Mes esame vieni geriausiai įsisavinantys šias lėšas. Praėjusį ketvirtadienį rajono taryba patvirtino Ignalinos, Dūkšto ir Vidiškių energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose namuose programą „Ignalinos enervizija“. Savivaldybės administracija įpareigota per mėnesį parengti programos įgyvendinimo planą.

Jau rašėme, kad rengiant programą rajono savivaldybės iniciatyva buvo atrinkti 53 daugiausia energijos suvartojantys daugiabučiai pastatai (Dūkšte – 4, Vidiškėse – 7, Ignalinoje – 42), kuriems yra parengti energinio naudingumo sertifikatai bei investicijų planai (iš viso rajono savivaldybės statinių naudotojų sąraše įrašyti 162 daugiabučiai namai). Parengus investicijų planus buvo nustatyta, kad šiai Programai įgyvendinti reikės 33,9 mln. litų, iš jų energetinio efektyvumo priemonėms – 31,3 mln. Lt, kitos priemonėms – 2,6 mln. Lt. Gauti finansavimą numatyta iš daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos, Ignalinos programos, Klimato kaitos programos ir kitų teisėtų šaltinių. Iš viso apie 50 proc. reikiamų lėšų. Dar tiek pat turės pridėti gyventojai, kurie, kas mėnesį mokėdami, savo dalį išsimokės per 20 ar 25 metus (kiekvienas namas turės nutarti, per kiek metų atsiskaitys). Gyventojams paskolų imti nereikės, jie jokios atsakomybės už tai neprisiims, pinigus renovacijai skolins Butų ūkis. Už renovaciją mokės tas, kas gyvens bute. Jį pardavus, mėnesio paskolos grąžinimo mokestį toliau mokės naujas savininkas. Kitaip sakant, šis mokestis bus „pririštas“ ne prie žmogaus, o prie buto. Svarbu ir tai, kad socialiai remtini asmenys šio mokesčio nemokės, už juos mokės valstybė.

Rajono tarybos posėdyje dalyvavo du specialistai: Projektų rengimo centro atstovas Tomas Jatulis ir Projektų valdymo agentūros atstovas Valius Serbenta. Pasak jų, Ignalinos projektų vertinimo rezultatai parodė, kad 75 proc. atrinktos grupės pastatų dabar priskiriami žemiausiai E energinio naudingumo klasei, likusi dalis – 25 proc. atrinktos grupės pastatų – D energinio naudingumo klasei. Pasak T. Jatulio, daugelyje atrinktų renovacijai namų netvarkinga elektros izoliacija, gaisrinė sauga, prasta apsauga nuo triukšmo, apgailėtina inžinerinės įrangos būklė (nesandarūs šilumai stogai, langai, balkonai, rūsiuose drėgmė ir pelėsiai ir pan.) Po renovacijos tikimasi pasiekti aukštus B (6 proc. namų) ar C (94 proc.) klasės reikalavimus. Vidutinis faktinis šilumos sunaudojimas šiuose namuose yra 191 kWh/m2 per metus. Vidutinis šiluminės energijos sunaudojimas daugiabučiuose namuose, esančiuose kituose šalies miestuose, pagal 2010 m. Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos pateiktus duomenis, yra apie 123 kWh/m2. Po renovacijos tikėtinas šiluminės energijos sutaupymas sudarytų apie 62 proc.

Įgyvendinus programą, bus pagerintos  daugiabučių namų techninės ir energinės normatyvinės savybės, sumažės šiluminės energijos sąnaudos, gyventojų išlaidos šildymui, pagerės gyvenimo kokybė ir estetinis pastatų vaizdas. Darbai kai kuriuose daugiabučiuose gali prasidėti dar šiemet.

Pabaigoje – keletas įdomių skaičių. Iš viso bus renovuota 37 000 m2 ploto. Vieno kvadratinio metro renovacijos kaina – 600–700 Lt, tai sudaro tik apie 30 proc. naujos statybos vertės. Tie, kas namus ryžosi renovuoti, kai gyventojams reikėjo prisidėti tik 15–23 proc. lėšų, vienas kvadratinis metras kainavo 180–260 Lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje