Skip to content

Kaip išvengti botulizmo

MI informacija

Botulizmas – sunki infekcinė nervų sistemos liga, kurią net 99 proc. sukelia į žmogaus organizmą su maistu patekęs labai stiprus toksinas. Botulizmas, skirtingai nei kitos maisto toksinės infekcijos, veikia ne žarnyną, o smegenis. Ligą sukelia bakterijų Clostridium botulinum gaminamas toksinas. Jo bakterijų, jų sporų aptinkama įvairių gyvūnų žarnyne, dirvožemyje, vandens nuosėdose, jomis gali būti užteršti įvairūs maisto produktai. Žmonės šia liga suserga retai, nes apsinuodijama toksinu, kurį tik atitinkamose sąlygose gamina besidauginančios bakterijos. Kuo trumpesnis ligos inkubacinis periodas, tuo sunkesnė ligos eiga, nes į organizmą pateko labai daug botulino toksino.

Paprastai botulizmo simptomai pasireiškia praėjus 12–36 valandoms po užsikrėtimo. Šios infekcijos pradžia panaši į kitas žarnyno infekcijas – trumpam pakyla temperatūra, vargina silpnumas, svaigsta galva. Po paros minėti simptomai išnyksta. Tada atsiranda tikrieji botulizmui būdingi ligos požymiai. Ligonis pradeda matyti lyg per miglą, jam dvejinasi akyse, gali nusileisti akių vokai. Ligonį vargina burnos džiūvimas, jam sunku ryti, pučia pilvą, sustoja virškinimas.

Ligai progresuojant, atsiranda sprando, rankų, vėliau kvėpavimo ir viso kūno raumenų silpnumas, sergančiojo veidas praranda išraišką, žmogus atrodo kaip su kauke. Pavojingiausias yra kvėpavimo paralyžius. Laiku ligoniui nesuteikus pagalbos, jis gali mirti. Žmogus nuo žmogaus šia infekcija neužsikrečia.

Dažniausiai botulizmu apsinuodijama žiemą arba pavasarį, kai rudenį užkonservuotuose ir iki pavasario išlaikytuose produktuose pasigamina pakankamas toksino kiekis. Apsinuodijama ne tik nuo namuose netinkamai paruoštų grybų ir mėsos konservų, bet ir vytintų ar rūkytų mėsos gaminių. Pagrindinis priešnuodis prieš botulizmą sukeliančias bakterijas – pakankamai rūgštus marinatas, kuriame bakterijos nesidaugina ir negamina botulino.

Botulizmo  toksinas paprastai nekeičia nei maisto skonio, nei kvapo, nebent dėl susikaupusių dujų gali išsipūsti konservų dangteliai. Toksinas maisto produkte nebūtinai pasiskirsto vienodai, todėl gali susirgti ne visi to paties produkto valgę asmenys.

Šios ligos išvengti galima tinkamai ruošiant maisto produktus. Mėgstantiems konservuotą maistą būtina žinoti, kad konservuoti galima tik metaliniais dangteliais, naudoti plastmasinių nepatartina. Jei metaliniais dangteliais užkonservuotus produktus laikysite šaldytuve, botulizmu nesusirgsite, mat botulizmo toksinas nesigamina 8 laipsnių ir žemesnėje temperatūroje. Nuo botulizmo konservuotą maistą apsaugo pakankamas cukraus, druskos ar acto kiekis.

Botulizmo toksinas jautrus karščiui, kaitinant suyra per 10 min., virinant – per kelias minutes. Prieš valgant bet kokius namuose pagamintus konservus patartina juos 10 min. pakaitinti, net jei ir neišpūstas dangtelis. Konservus, kurių dangtelis išsipūtęs, išmeskite. Nepamirškite prieš tai jų su stiklainiu 10 min. pavirinti, kad žūtų toksinas. Išmesti konservus kainuos kur kas pigiau, nei gydyti pašlijusią sveikatą.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje