Skip to content

Kokia atsakomybė, viršijus nustatytą greitį daugiau kaip 50 km/h?

MI informacija

– Man neseniai buvo surašytas protokolas už tai, kad viršijau nustatytą greitį 59 kilometrais toje vietoje, kur leistinas greitis buvo 70 km/h, t. y. vairavau automobilį 129 km/h greičiu. Vairuoju jau daugiau kaip 7-erius metus ir neturėjau niekada nei vienos nuobaudos. Kokia bus paskirta bauda? 1000 litų ar didesnė? Antras klausimas, jei bus atimtos teisės 1 mėnesiui ar turėsiu lankyti kokius nors mokymus ir kursus prieš susigrąžindamas „teises“? Ir paskutinis – klausimas ar yra tikimybė anksčiau laiko, pvz. po 2 savaičių atgauti „teises“?

Eugenijus GAŠČENKA

ATSAKOMYBĖ UŽ NUSTATYTO GREIČIO VIRŠIJIMĄ

LR administracinių teisės pažeidimų kodekso (toliau – ATPK) 124 str. 6 dalyje nustatyta, kad nustatyto greičio viršijimas daugiau kaip 50 kilometrų per valandą – užtraukia baudą vairuotojams nuo 1000 iki 1500 litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 1 iki 3 mėnesių arba 7 parų administracinį areštą su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu 6 mėnesiams.

Vairuotojams, neturintiems 2 metų vairavimo stažo, – baudą nuo 1000 iki 1500 litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 1 metų iki 1,5 metų ir vairuotojams, neturintiems teisės vairuoti transporto priemones, – baudą nuo 1500 iki 2500 litų arba administracinį areštą nuo 20 iki 30 parų.

VAIRUOTOJO PAŽYMĖJIMO GRĄŽINIMAS

Jeigu asmuo, kuriam atimta teisė vairuoti transporto priemonę, teisės atėmimo laikotarpiu nepadarė teisės pažeidimo, nuobaudą paskyręs organas (pareigūnas), gavęs asmens prašymą, gali, praėjus ne mažiau kaip pusei paskirtojo laiko, sutrumpinti nurodytos teisės atėmimo terminą.

Pasibaigus paskirtajam specialiosios teisės atėmimo terminui, taip pat jį sutrumpinus aukščiau nurodyta tvarka, asmeniui, kuriam specialioji teisė atimta trumpesniam negu vienerių metų terminui, nustatyta tvarka grąžinami iš jo paimti dokumentai (ATPK 329 ir 330 str. 2 dalis).

Šiuo atveju nustatyta tvarka reiškia, kad asmeniui, kuriam teisė vairuoti transporto priemones buvo atimta dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimų, teisė vairuoti transporto priemones grąžinama tik jam nustatyta tvarka užbaigus papildomus vairuotojų mokymus (LR saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 24 str. 3 dalis).

IŠVADA

Apibendrinant tai, kas išdėstyta, nagrinėjamu atveju darytina išvada, kad už nustatyto greičio viršijimą Jums mažiausiai bus paskirta 1000 litų bauda su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 1 iki 3 mėnesių.

Nors praėjus ne mažiau kaip pusei paskirtojo laiko, formaliai turėsite teisę teismo prašyti sutrumpinti nurodytos teisės atėmimo terminą, tačiau tokio prašymo nagrinėjimas teisme vidutiniškai trunka apie 2 savaites, o priimto sprendimo įsiteisėjimas dar 20 dienų, todėl vargu ar tai padės greičiau ne tik sutrumpinti atėmimo terminą, bet ir atgauti vairuotojo pažymėjimą.

Bet kuriuo atveju dar turėsite užbaigti papildomus vairuotojų mokymus ir pažymą apie baigimą pateikti policijos įstaigai, kurioje saugomas atimtas vairuotojo pažymėjimas.

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite siųsti tiesiogiai šios rubrikos konsultantui elektroniniu paštu juristas.ignalina@gmail.com arba palikti klausimą paskambinę MI redakcijos telefonais (8~386) 52234, 53702 (po 18 val.).

Dėl privačios teisinės konsultacijos galite registruotis telefonu 8~624 83459. Anonimiškumas garantuojamas.

Laukiame Jūsų, mieli skaitytojai, klausimų!

Pastaba. Šiame straipsnyje išdėstyti bendrojo pobūdžio paaiškinimai aktualiu skaitytojams klausimu grindžiami 2012 m. rugsėjo 14 d. Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais. Šie paaiškinimai yra autoriaus nuomonė, kuri nepretenduoja į absoliučią tiesą ir negali būti naudojama oficialiuose teisiniuose ginčuose.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje