Skip to content

Netvarkingų krosnių šeimininkai gali prarasti artimuosius ir namus

MI informacija

Vėstant rudens orams, netruks prasidėti šildymo sezonas. Ugniagesiai žino, kad jo metu ne tik supleška daugiausia gyvenamųjų namų, bet ir žūsta gyventojų. Štai praėjusią žiemą dėl netvarkingos krosnies Telšių rajone ugnyje žuvo trijų mėnesių mergaitė. Kitą dvejų metukų vaiką iš degančio namo mama spėjo išgelbėti.

Vien praėjusio šildymo sezono metu (nuo 2011 m. spalio 1 d. iki 2012 m. balandžio 1 d.) dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir jų eksploatavimo taisyklių pažeidimų šalyje kilo beveik 700 gaisrų, kurių metu žuvo 21 žmogus, tarp jų 2 vaikai, o 19 gyventojų patyrė traumas. Mūsų rajone minėtu laikotarpiu kilo 12 gaisrų, laimei, žmonių aukų išvengti pavyko.

Todėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėja gyventojus, kad prieš pradėdami šildymo sezoną, jie susiremontuotų krosnis bei išsivalytų dūmtraukius. Jei krosnis kūrenama kasdien, dūmtraukius reikia valyti ne rečiau, kaip kartą per tris mėnesius. Dūmtraukiai ir sienos su dūmų kanalais turi būti nutinkuoti ir išbalinti kalkių skiediniu ar kitokiais dažais. Jei dūmtraukyje atsiras įtrūkimų ar plyšių, jie bus greičiau pastebimi. Dera žinoti, kad gaisrai namuose, šildomuose krosnimis, kyla, kai jos yra perkaitinamos, kai atsiranda plyšių kaminų ir židinių sienelėse, pro kurias gali prasiveržti ugnis, taip pat kai prakurai naudojami degalai bei kiti greitai užsiliepsnojantys skysčiai.

Gaisro priežastimi gali būti ir susikaupę suodžiai krosnių bei dūmtraukių kanaluose. Juolab kad intensyviai kūrenant, neretai smarkiai įkaista krosnis bei dūmtraukis, todėl degūs daiktai turi būti pakankami toli arba gerai izoliuoti. Negalima malkų ar kitų degių medžiagų džiovinti bei laikyti ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių. Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jos įrengti nedegų pagrindą. Jo matmenys turi būti ne mažesni kaip 50×70 cm. Jei norite išvengti gaisro, tai kūrenantis krosniai, židiniui ar degant viryklei, neišeikite iš namų, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams. Pačios skaudžiausios nelaimės įvyksta būtent tada, kai vaikai paliekami namuose vieni.

Kūrenant krosnis ypač pavojingos yra smalkės, todėl būtina laikytis tam tikrų taisyklių, kitaip galima jomis apsinuodyti. Apsinuodijimas smalkėmis gali baigtis netgi mirtimi. Smalkės yra bespalvės ir bekvapės, todėl ypač pavojingos. Iškūrenę krosnį, per anksti neužstumkite sklendės. Ją galima visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad ugnis jau baigė rusenti. Pirmieji apsinuodijimo požymiai – lengvas apsvaigimas ir mieguistumas. Apsvaigusį nuo smalkių žmogų išveskite į gryną orą ir nedelsdami kvieskite medikus, o patalpas gerai išvėdinkite.

Kita aktuali problema – patalpų šildymas elektriniais prietaisais. Atminkite, kad pavojinga į elektros tinklą iškart jungti kelis tokius prietaisus, nes perkraunama elektros instaliacija, kaista laidai, gali įvykti trumpas jungimasis, dėl ko dažnai ir kyla gaisrai. Elektrinius šildymo prietaisus reikia statyti ant nedegaus paviršiaus, toliau nuo užuolaidų bei baldų. Nepalikite ant jų padžiautų rūbų, o išeidami iš namų juos būtinai išjunkite. Nemažėja gaisrų ir dėl savadarbių elektrinių šildymo prietaisų. Todėl daug saugiau yra naudoti gamyklinius sertifikuotus šildymo prietaisus, prieš tai gerai susipažinus su jų eksploatavimo taisyklių reikalavimais.

Gyventojai, kurie rūpinasi būsto saugumu, gali kreiptis į artimiausią miesto ar rajono priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą, kur valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai nemokamai suteiks įvairias konsultacijas.

Ignalinos priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba Taikos g. 15, Ignalina, darbo laikas 7.30–16.30, pietų pertrauka – 11.30–12.15 val. Tel.: (8~386) 50605, 8~614 68845.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje