Skip to content

Turtuoliai moka mažiau

MI informacija

Turbūt dar yra prisimenančių, kaip anais laikais rengdavo kolchozų susirinkimus. Skelbimo apie šį žymų įvykį apačioje paprastai būdavo parašyta: „Po susirinkimo bus rodomas kino filmas“. Anais gūdžiais laikais taip žmones viliodavo į susirinkimus, o šiais prašviesėjusiais – į susitikimus su besiveržiančiais į Seimą kandidatais. Štai šį antradienį kandidatė į Seimo narius Leta Kalinauskaitė, kaip rašoma skelbime (kuriame kažkodėl nenurodoma, kad ši panelė priklauso partijai „Tvarka ir teisingumas“), susitiks su rajono bendruomene, o po susitikimo bus rodomas vaidybinis filmas „Pilotas“.

Panele Leta, kiek kainuos bilietas į šį filmą? O jeigu nekainuos – ar Jums neatrodo, kad tai yra rinkėjų papirkinėjimas? Ir niekam iš rinkimų prievaizdų neatrodo? Tvarka ir teisingumas, ar ne?

Aišku, panelė Leta nėra tokia turtinga, kaip koks nors Viktoras Uspaskich, dešromis rinkėjų vaišinti negali, bet vis dėlto į Seimą jai norisi. Tik nėra ką jai ten veikti. Ir visai ne todėl, kad ji nesugebėtų valstybę valdyti arba darytų tai prasčiau negu partijos kolegos, bet todėl, kad milijonų neturi. Jos partijos kandidatų sąraše – 12 milijonierių. Tie tai žino, už ką kovoti reikia.

Priminsiu, kad iš viso „einančių į Seimą“ sąraše – 150 milijonierių. Daugiausiai, po 19 milijonierių, yra Darbo, Socialdemokratų partijose ir sąjungos „Taip“ gretose. 15 milijonierių turi Liberalų ir centro sąjunga, 14 – Liberalų sąjūdis, 12 – be minėtos partijos „Tvarka ir teisingumas“, dar ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos partijos sąraše, 11 milijonierių – konservatorių sąraše. Kitos partijos turtuolių turi mažiau, bet net ir prieš turtuolius kovojantis Socialistinis liaudies frontas vieną milijonierių turi. Na, o tarp neturtingiausių matome ir Lietuvos pensininkų partiją – joje nėra nė vieno milijonieriaus.

Dabar trumpam persikelkime į Prancūziją. Šios šalies kitų metų biudžete numatyta, kad turtuolių – uždirbančių daugiau kaip 3 450 000 litų (milijoną eurų) per metus – pajamos bus apmokestintos 75 proc. tarifu, o per metus uždirbantys daugiau kaip 242400 litų turės mokėti 44 proc. pajamų mokestį.

Beje, nemanykime, kad Prancūzija – tokia jau turtinga šalis: čia pusės namų ūkių metinės pajamos yra iki 65 500 litų, kitaip tariant, per mėnesį šeima, taigi vyras ir žmona, uždirba 5500 litų.

O kokius mokesčius dabar moka mūsų milijonieriai – dabartiniai Seimo nariai ir besitaikantys į jį?

Beje, kiek moka ne milijonieriai, turbūt visi žino – 15 procentų pajamų ir dar už sveikatą ir socdraudimą – iki 37,5 proc. per metus. Bet Lietuvoje socialinio draudimo įmokos skaičiuojamos labai įdomiai, pavyzdžiui, nuo individualios veiklos pajamų sumos, ne didesnės kaip 56 160 litų per metus. Kas uždirbta virš – nuo to mokesčiai jau nebemokami. Kitaip tariant, kuo daugiau uždirbi, tuo mažiau moki mokesčių. Kažkaip ir turimas mokėti pajamų mokestis sumažėja…

Norite pavyzdžių? Prašau: pernai turtingiausias kandidatas į Seimą Vladimiras Romanovas (tas pats, kuriam jau šiemet draugai padovanojo 220 milijonų litų) deklaravo daugiau kaip 180 milijonų litų turto. Per metus V. Romanovas gavo 20 milijonų litų pajamų ir sumokėjo 135 tūkstančius litų mokesčių. Kiek čia procentų išeina? Jei neapsirinku, net mažiau negu vienas procentas – gal šiek tiek daugiau negu 0,67 procentuko.

„Valstietis“ Ramūnas Karbauskis irgi ne koks nors valstietis, jo turtas siekia daugiau kaip 37 milijonus litų. Pernai jis gavo 4,3 milijono litų pajamų, o mokesčių sumokėjo 191 tūkstantį litų, arba 4 procentus.

Iki šiol turtingiausiu politiku buvęs V. Uspaskich, naujausioje deklaracijoje nurodė turįs tik vos šiek tiek daugiau kaip 60 milijonų litų. Pernai jo pajamos buvo 1,6 milijono litų, o mokesčių jis sumokėjo beveik 7 tūkstančius litų. Apytiksliai išeina, kad V. Uspaskich sumokėti mokesčiai sudaro 0,44 procento jo metinių pajamų.

Dabar įsivaizduokite, kad į Seimą išrinktas V. Uspaskich pasiūlo ir Lietuvoje įvesti tokius mokesčius, kaip Prancūzijoje. Na, sako: „Aš mokėjau 0,44 procento dydžio mokesčius, nes buvo negera valdžia, mokesčių nesutvarkiusi, todėl dabar siūlau visiems tokiems kaip aš mokesčius pakelti iki 44 procentų. Įsivaizdavote? Pasižiūrėkite, kiti dar daugiau uždirbo – pasiūlys imti iš jų 75 proc. mokestį? Ar ne?

Apie progresinius mokesčius – o tokie įvedami Prancūzijoje – pas mus nuolat pašnekama. Ypač mėgsta apie tai kalbėti socialdemokratai, kartais tokių nesipurto ir konservatoriai. Darbo partija šneka „už“. „Tvarka ir teisingumas“ tarsi irgi būtų „už“. Tik įvairaus plauko liberalai jokių progresinių mokesčių nepripažįsta, jiems svarbiausia – jų turtai…

Bet, gerbiamieji, jeigu visi Seimo nariai, išskyrus liberalus, būtų norėję įvesti tokius mokesčius turčiams, tai jau būtų įvedę. Tik nesitiki, kad, sakysim, socdemas Bronius Bradauskas, kurio turtas vertinamas 24,9 milijono litų, pritartų tokiai idėjai. Arba kiti visų čia išvardytų partijų milijonieriai. Tad ir toliau turtingesni mokės mažiau.   

Beje, įdomu, kokius mokesčius nuo dovanotų 220 milijonų sumokės V. Romanovas? Ir dar, kiek supratau, nuo kyšių parlamentarai mokesčių nemoka?

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje