Skip to content

Kuprinių svėrimo akcijos rezultatai

MI informacija

Taisyklinga kūno laikysena – tai išorinio grožio ir vidinės darnos atspindys. Ji sudaro optimalias sąlygas krūtinės ląstos, dubens, galūnių kaulų ir vidaus organų vystimuisi ir veiklai. Todėl jos formavimu būtina rūpintis nuo pat vaikystės. Netaisyklinga kūno laikysena retai būna įgimta, jai įtaką daro netinkama aplinka: kai vaikas miega minkštoje lovoje su aukštomis pagalvėmis, sėdi persikreipęs, per mažai juda arba dirba tokius darbus, kurių krūvis neatitinka vaiko amžiui būdingų morfologinių ir fiziologinių ypatumų. Netaisyklingas kuprinės nešimas bei kuprinės svorio nekontroliavimas taip pat turi didelę įtaką formuojantis kūno laikysenai.

Ignalinos visuomenės sveikatos biuras rugsėjo 24–28 d. rajono mokyklose vykdė kuprinių svėrimo akciją, kurios tikslas – dar kartą atkreipti mokyklų bendruomenių, tėvelių dėmesį, kokią žalą gali padaryti didelis svoris, užkrautas ant augančio vaiko stuburo.

Šiais metais, vykdant šią akciją, buvo pasvertas ne tik moksleivis bei jo kuprinė, bet ir įvertintas kuprinės tipas (kuprinė su vienu diržu, su dviem diržais ar tik su rankena). Atsižvelgta, kaip mokinys nešioja kuprinę – ant abiejų ar ant vieno peties, rankoje. Jei mokinys tą dieną atsinešė papildomą krepšį kūno kultūrai, įvertintas ir jo svoris. Sveriant kuprinės turinį, atskirai pasverti ir vadovėliai bei pratybų sąsiuviniai. Taip pat klausta pačių mokinių, ar kuprinė jiems yra ne per sunki.

Siekiant išsiaiškinti, ar egzistuoja sunkios kuprinės problema, Visuomenės sveikatos priežiūros specialistės mokyklose pasvėrė 608 1–6 klasių moksleivių kuprines.

Moksleiviui rekomenduojama nešti ne sunkesnę, nei 10 proc. savo kūno svorio kuprinę. Kasdienis, sunkesnės nei 15 proc. kūno svorio, kuprinės nešiojimas gali būti traktuojamas kaip rizikos veiksnys, darantis įtaką moksleivio nugaros skausmams ar stuburo pakenkimams atsirasti. Akcijos metu nustatyta, kad 260 (43 proc. visų mokinių) moksleivių kuprinės svoris viršijo 10 proc. vaiko kūno masės, iš jų 238 (39 proc.) mokinių turėjo sunkias, tai yra nuo 10 iki 15 proc. kūno masės svorio kuprines, o 22 (4 proc.) mokiniai nešioja per sunkias, daugiau, nei 15 proc. jų kūno masės sudarančias mokyklines kurpines. 

Dažniausiai kuprinės per sunkios dėl jose esamų nereikalingų daiktų: visos savaitės pamokų knygų ar pratybų, kelių dailės reikmenų rinkinių ar visiškai mokykloje nereikalingų kolekcionuojamų lipdukų albumų.

Apklausos metu išsiaiškinome, kad mokiniai dažniausiai renkasi kuprines su 2 diržais. Tačiau buvo ir tokių, kurie vietoj mokyklinės kuprinės dėvėjo rankinės tipo krepšį. Tokių mokinių procentas su amžiumi pamažu augo. Pastebėta, jog mokiniai ir jų tėveliai renkasi itin sunkias tuščias kuprines.

Akcijos metu išsiaiškinta, kad dauguma vaikų kuprinę nešioja ant abiejų pečių, bet su amžiumi pastebimas pamažu augantis mokinių procentas, kurie kuprinę neša ant vieno peties. 8 proc. moksleivių pažymėjo, kad, jų nuomone, jų kuprinė yra per sunki.

Dar galima būtų visiems priminti, kad kuprinėje daiktai turėtų būti sudėti tvarkingai, kad neslidinėtų, o sunkiausius daiktus reikėtų dėti į tą skyrių, kuris yra arčiausiai nugaros, kuprinių išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai. Tuščia kuprinė turi sverti: pradinių klasių mokiniams – ne daugiau 700 g, vyresniųjų klasių mokiniams – ne daugiau 1 kg.

Nors praėjusių metų duomenys liudija tam tikrą kuprinių svorio lengvėjimo tendenciją, tačiau vis dar matome moksleivius, tempiančius ant pečių per sunkią naštą. Belieka paprašyti visų, atsakingų už augantį vaiką, pasirūpinti, kad mokyklinės kuprinės svoris nedarytų neigiamo poveikio vaiko sveikatai.

Sunkesnes, nei rekomenduojama, tai yra daugiau nei 10 proc. kūno masės sveriančias kuprines, nešioja:

* 40 proc. – pirmose klasėse besimokančių mergaičių ir 37 proc. berniukų;
* 56 proc. – antras klases lankančių mergaičių ir 74 proc. berniukų;
* 46 proc. – trečiose klasėse besimokančių mergaičių ir 43 proc. berniukų;
* 53 proc. – ketvirtas klases lankančių mergaičių ir 33 proc. berniukų;
* 34 proc. – penktoje klasėje besimokančių mergaičių ir 35 proc. berniukų;
* 20 proc. – šeštoje klasėje besimokančių mergaičių ir 36 proc. berniukų.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje