Skip to content

Laiku nepasirinkusiems nepriklausomo tiekėjo – didesnės sąskaitos už elektrą

MI informacija

Konkurencingą kainą už elektros energiją nuo naujų metų mokės tos įmonės, kurios iki gruodžio 10 d. suskubs pasirinkti nepriklausomą tiekėją. To nepadariusioms bendrovėms elektros energiją ir toliau tieks LESTO, tačiau jau nebe pagal reguliuojamą visuomeninį tarifą, o didesnį garantinį tarifą.

Nepasirinkusiems nepriklausomo tiekėjo, taikomas garantinio elektros energijos tiekimo tarifas nuo sausio 1 d. viršys 21 ct už kWh. Tuo metu laisvoje rinkoje siūloma elektros energijos kaina dėl konkurencijos bus apie 20 proc. Mažesnė, nei garantinio tiekėjo, taigi pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją įmonėms yra finansiškai naudinga.

 „Be to, garantinio tiekėjo tarifas gali būti tvirtinamas du kartus per metus, taigi kitų metų viduryje jis gali vėl pasikeisti. Tuo metu sutartys su nepriklausomu tiekėju dažniausiai sudaromos metams, todėl įmonės gali planuoti savo išlaidas nebijodamos tarifo augimo“, – sako didžiausio lietuviško kapitalo nepriklausomo tiekėjo „Energijos tiekimas“ generalinis direktorius Algirdas Juozaponis.

Nemažą sutaupymo efektą patvirtina ir daugiausiai klientų laisvoje rinkoje turinčio „Energijos tiekimo“ atlikta elektros energijos kainų ir suvartojimo analizė. Nuo šių metų pradžios elektros energiją laisvoje rinkoje pirkusios įmonės per devynis mėnesius už ją mokėjo vidutiniškai 14 proc. arba 2117 Lt per mėnesį mažiau nei būtų mokėjusios garantiniam tiekėjui. Iki metų pabaigos „Energijos tiekimo“ prognozuojamas vidutinis sutaupymas vienai įmonei sieks apie 25 tūkst. Lt.

Reikšmingą 11 proc. sutaupymo normą pavyko pasiekti ir gana smulkiems elektros energijos vartotojams, kurie sunaudoja iki 10 tūkst. kWh per mėnesį. Viena tokia įmonė savo išlaidas elektros energijai sumažino vidutiniškai 80 Lt per mėnesį ir per devynis mėnesius nuo metų pradžios jau sutaupė apie 720 Lt.

Pasak „Energijos tiekimo“ vadovo, suprantama, kad patraukli kaina yra pagrindinis motyvas renkantis nepriklausomą tiekėją, tačiau jis pataria nesusigundyti itin mažomis kainomis, siūlomomis trumpam laikotarpiui.

„Elektros energijos rinkoje jaučiamas didelis sezoniškumas, todėl gavus mažą kainą trumpam laikotarpiui, vėliau galima prarasti kur kas daugiau nei buvo sutaupyta. Dėl to racionaliai planuojančioms įmonėms rekomenduojamas ne trumpesnis nei vienerių metų sutarčių laikotarpis su fiksuotu įkainiu“, – sako A. Juozaponis.

Pasirenkant tiekėją taip pat reikėtų įvertinti ne tik sutarties sąlygas, bet ir jo patikimumą – kokią poziciją jis užima rinkoje, kokią turi patirtį, koks jo finansinis pajėgumas. Kai kuriems reikšmingas gali būti ir faktas, ar tiekėjas yra vietinio ar užsienio kapitalo.

Apie UAB „Energijos tiekimas“:

UAB „Energijos tiekimas“ yra stambiausios šalyje elektros energijos gamintojos Lietuvos energija AB dukterinė įmonė ir didžiausias lietuviško kapitalo nepriklausomas elektros energijos tiekėjas. Būtent motininės įmonės ilgametė patirtis, gamybinė bazė bei sutartys su elektros energijos importuotojais užtikrina stabilią ir profesionalią šio nepriklausomo tiekėjo veiklą.

Šiuo metu „Energijos tiekimas“ turi per 3000 klientų ir laisvoje elektros energijos rinkoje užima lyderio poziciją (rinkos dalis – apie 40 proc.). Tiekėjo paslaugomis naudojasi „Ignalinos statyba“, „Zarasaitis“, Ignalinos atominė elektrinė, „Zarasų vandenys“, Ignalinos rajono turizmo informacijos centras, „Lukoil“ degalinių tinklas, „Iki“ prekybos tinklas. Norintiems daugiau sužinoti apie laisvos elektros energijos rinkos principus, „Energijos tiekimas“ yra parengęs edukacinį filmuką, kurį galima peržiūrėti interneto svetainėje laisvarinka.lt

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje