Skip to content

Baigtas modernizuoti Dūkšto šilumos ūkis

Praėjusį ketvirtadienį, kai Meikštuose buvo atidaryta gaisrinė, šventė aplankė ir Dūkšto visuomenę. Jai pristatytas sėkmingai užbaigtas šilumos ūkio modernizavimo projektas „Šilumos gamybos ir tiekimo infrastruktūros modernizavimas Dūkšto mieste“. Pagal projektą buvo pertvarkyta šilumos tinklų keturvamzdė sistema. Ji, kaip Ignalinoje ir Vidiškėse, pakeista į dvivamzdę. Naujų izoliuotų bekanalių vamzdynų ilgis siekia 1020 m, vartotojams įrengti modernūs ir automatizuoti šilumos perdavimo punktai, o miesto katilinėje sumontuotas biokuru kūrenamas katilas, pagamintas Šiaulių UAB „Kalvis“ su 0,5 MW galios pakura. Šio projekto sąmatinė vertė – 1 mln. 335 tūkst. Lt.

Projekto pristatyme dalyvavo rajono meras Bronis Ropė, darbų rangovo atstovas – UAB „Alvora“ gamybos direktorius Vladimiras Pavliukovičius, Ignalinos šilumos tinklų technikos direktorius Mindaugas Lapėnas, savivaldybės administracijos atstovai, miesto seniūnas Vytautas Kazėnas, taip pat grupė dūkštiečių bei Lietuvos televizijos, „Savivaldybių žinių“ žurnalo ir rajono žiniasklaidos žurnalistai.

Pristatydamas šį baigtą projektą, Ignalinos šilumos tinklų technikos direktorius M. Lapėnas sakė, kad šalia veikusio katilo pastatytas šiuolaikiškas ir visiškai automatizuotas katilas su medžio drožlių padavimo rezervuaru, taip pat nutiestos šilumos perdavimo trasos ir įrengti šilumos punktai. Prie esamo bei naujojo katilo integruota saulės kolektorių sistema įgalins ženkliai sumažinti (nuo 40 iki 9 proc.) šilumos tiekimo nuostolius. Taip pat sumažės kuro sąnaudos bei oro tarša. Už tai jis nuoširdžiai dėkojo „Alvoros“ akcinei bendrovei, kuri gana per trumpą laiką dar iki šildymo sezono pradžios kokybiškai atliko projekte numatytus darbus.

Papildydamas šilumos tinklų atstovo teiginius, rajono meras sakė, kad Dūkšto šilumos ūkio pertvarka savivaldybę jaudino keletą metų, bet pirmiausia reikėjo pertvarkyti Ignalinos m. šilumos ūkį. Tai padaryti buvo nelengva. Reikėjo pastatyti naują katilinę ir pertvarkyti čia įrengtų katilų kūrenimą ne anglimi ar mazutu, o biokuru. Šis pirmas žingsnis buvo lemtingas, nes atsisakyta iki tol košmariškai brangiai kainavusio kuro. Po katilinės kelių rekonstrukcijų, reikėjo pagalvoti ir apie senos keturvamzdės sistemos pertvarką. Pernai ji sėkmingai buvo užbaigta. Todėl ir šilumos kaina sumažėjo iki 19,5 ct. Daug kas iki šiol stebisi, kodėl ignaliniečiai dabar už šilumą moka beveik mažiausiai, nei kituose Lietuvos miestuose ar rajonuose. Tai lėmė nuolatinis darbas. Bepigu tiems, kurie nesuka galvų, kaip tą kainą sumažinti, naudojasi brangiomis Rusijos dujomis.

Pasak mero, kai Ignalinoje šilumos ūkis buvo galutinai pertvarkytas, atėjo eilė rekonstruoti ir Dūkšto šilumos ūkį. Pirmiausia buvo įrengtas saulės kolektorius. Bet jis visiškai neišsprendė normalaus šilumos tiekimo. Tad ir buvo nuspręsta katilinėje pastatyti naują šiuolaikišką ir automatizuotą katilą bei rekonstruoti šilumos tiekimo trasas. Dabar tik galime pasidžiaugti, kad projekte numatyti darbai atlikti per trumpą laiką ir kokybiškai. Dūkštiečiai, nors po šildymo sezono pradžios praėjo dar nedaug laiko, jau spėjo pajusti, kad dabar gyvena daug šilčiau, nors gyvenamųjų namų šilumos sistemos liko tos pačios. Už tai meras dėkojo UAB „Alvora“ gamybos direktoriui V. Pavliukovičiui, įteikdamas jam savivaldybės padėkos raštą. Be to, meras dar sakė, kad netolimoje ateityje tikriausiai dar teks kreiptis į šią bendrovę, kad būtų pertvarkomos šilumos perdavimo trasos ir Didžiasalyje.

Svečias, dėkodamas už jo veiklos įvertinimą, pažymėjo, kad gana per trumpą laiką sėkmingai užbaigė projektą, nes kasdien jautė nuolatinį dėmesį iš savivaldybės ir šilumos tinklų vadovų.

Tądien savivaldybės vadovams ir UAB „Alvora“ dūkštiečių vardu dėkojo ir Dūkšto seniūnas V. Kazėnas.

Tradicinę juostelę perkirpo seniūnas Vytautas Kazėnas, UAB „Alvora“ gamybos direktorius Vladimiras Pavliukovičius, šilumos tinklų technikos direktorius Mindaugas Lapėnas ir rajono meras Bronis Ropė.  Vienas iš katilinės kūrikų džiaugėsi, kad dabar dirbti bus lengviau  Rajono meras Bronis Ropė dėkoja UAB „Alvora“ gamybos direktoriui Vladimirui Pavliukovičiui už sėkmingą Dūkšto šilumos ūkio projekto užbaigimą ir įteikė jam savivaldybės padėkos raštą

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje