Skip to content

Brakonieriai tebesiaubia Dysnus

MI informacija

Dysnų ežeras – vienas iš labiausiai pamėgtų brakonierių. Gal todėl, kad yra vienas didžiausių regione, bet negilus, daugelyje vietų sunkiai prieinamas, o starkių ten dar tikrai yra. Labai retas atvejis, kad Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, atvykę prie šio ežero, nesulaikytų neteisėtos žvejybos mėgėjų. Organizuoti budėjimo prie šio ežero ištisą parą aplinkosaugininkai neturi galimybės, nes be šio ežero jų kontroliuojamoje teritorijoje, neskaitant upių, yra dar 1001 vandens telkinys. Išstudijavę pažeidėjų psichologiją, oro sąlygas ir remdamiesi profesine nuojauta, Utenos pareigūnai prie Dysnų atvyksta kaip įmanoma dažniau.

Lapkričio 14 d. aplinkosaugininkai gerai žinomus Moliakalnio kaimo gyventojus S. N. ir V. B. šiame ežere tinklus tikrinančius užfiksavo vidurdienį. Kai baigę darbą pažeidėjai grįžo į krantą, V. B., nešinas plastikine dėže, patraukė link namų ir buvo sulaikytas, valtyje likęs S. N. suskubo slėpti valtį neįžengiamuose pakrantės švendrynuose, žinodamas, kad už tokią veiklą valtis eilinį kartą bus konfiskuota. Manevras nepasiteisino, valtis buvo surasta ir išvežta, o S. N. tik laikinai išvengė akistatos su aplinkosaugininkais, kadangi pagal galiojančius teisės aktus, protokolą pažeidėjui pareigūnai turi teisę surašyti per 6 mėnesius nuo pažeidimo padarymo dienos. Tąkart tik V. B. buvo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, surasta ir ištraukta 14 statomų tinklų, paimta neteisėtai sugauta žuvis, paskaičiuota gamtai padaryta žala.

Ilgai nelaukę, lapkričio 28 d., Utenos RAAD pareigūnai dar tamsiai vėl nuvyko prie Dysnų ežero, tikėdamiesi susitikti su ,,skolininku“. Nuojauta nenuvylė. Apie 10 val. tie patys piliečiai, tik jau kita valtimi, vėl pradėjo tikrinti tinklus. Šį kartą buvo nuspręsta pažeidėjus sulaikyti dar negrįžusius į krantą. Nereikėjo ir minutės, kai aplinkosaugininkų kateris atsidūrė prie pažeidėjų. Pastarieji dar bandė atsikratyti pažeidimo padarymo įkalčių – išpylė sugautą žuvį, tačiau keletą dienų tinkluose išbuvusi žuvis buvo negyvybinga ir nenuskendo. Aplinkosaugininkai ne tik žuvį surinko, bet dar surado ir ištraukė neteisėtai pastatytų 11 tinklų.

Nustatyta, kad šį kartą S. N. ir V. B. neteisėtai buvo sugavę 9 lydekas, 2 starkius, 24 karšius, 3 ešerius ir 5 kuojas, tuo padarydami 2211,25 Lt žalą gamtai. Dabar jau S. N. buvo surašyti 2 administracinės teisės pažeidimų protokolai – vienas iš jų ir už lapkričio 14 d. ,,skolą“. Eilinį kartą paimta ir medinė irklinė valtis. Plaukiojimo priemonės pas šiuos piliečius turbūt jau baigiasi, nes kad ir po remonto, bet šios valties borte žiojėjo išpuvusi beveik kumščio dydžio skylė. Kadangi lengvinančių pažeidimo padarymo aplinkybių šiais atvejais įžvelgti sunku, pažeidėjams gresia maksimalios administracinės baudos su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje